Η νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research, πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-23 Μαΐου, αμέσως μετά τις εκλογές

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research στον απόηχο των εκλογών διερευνά που οφείλεται η νίκη της ΝΔ , τι πιστεύουν οι πολίτες για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα , το ΠΑΣΟΚ καθώς και ποιό από τα δύο κόμματα μπορεί να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίυεσης ενώ καταγράφει και την πρώτη εκτίμηση ψήφου για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Με βάση τις απαντήσεις των πολιτών η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα (23.5.2023) ανέρχεται σε 21,8 μονάδες ενώ βγάζουν και 7 κόμματα στη Βουλή με την είσοδο της Πλεύσης και της Νίκης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση της Κάπα Research μετά τις εκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41,3% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19,5%, το ΠΑΣΟΚ 14,4%, το ΚΚΕ 7,2%, η Ελληνική Λύση 4,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,9% και η ΝΙΚΗ 3,5%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2% και μένει εκτός Βουλής.

Στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 18%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3%, ενώ μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

ΝΔ: 38,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 18%
ΠΑΣΟΚ: 13,3%
ΚΚΕ: 6,6%
Ελληνική Λύση 4,2%
ΝΙΚΗ 3,2%
Πλεύση: 3,6%
ΜέΡΑ25: 1,8%
Άλλο κόμμα: 3,4%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 7,8%

Οι πολίτες φαίνονται, επίσης, πιο αισιόδοξοι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι τους προκάλεσε θετικά συναισθήματα, όπως ελπίδα, ικανοποίηση ή ανακούφιση ενώ το 44% απάντησε ότι τους προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα, όπως λύπη, ανησυχία, θυμό/οργή.

Στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας μετά τις πρώτες εκλογές, οι πολίτες πιστεύουν πως αυτή θα πάει σίγουρα καλύτερα ή μάλλον καλύτερα σε ποσοστό 50%, μάλλον χειρότερα ή σίγουρα χειρότερα σε ποσοστό 38%.


Περισσότεροι από τους μισούς (56%) πιστεύουν ότι η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες κάλπες και παράλληλα το 43% πιστεύει ότι η επικράτηση της ΝΔ οφείλεται στις σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού, ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook