Με το ψευδώνυμο Θανάσης Κ. παρεμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες στενότατος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αποστέλλοντας επιστολές που στηλιτεύουν την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κυρίως στα εθνικά θέματα.

Οι «ανώνυμες» επιστολές του διαρρέουν σε ελεγχόμενα κλειστά κοινωνικά δίκτυα κυρίως, αλλά και «ελιτίστικων» ομάδων όπως π.χ παρεΐστικα γκρουπάκια αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών της γενιάς των γεννηθέντων μεταξύ 1950-1960.

Τα «άρθρα» του καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική κυρίως στα Ελληνοτουρκικά αλλά συχνά και στο Μακεδονικό ζήτημα.

Πρόσφατη παρέμβαση του που την τιτλοφορεί «Καρναβάλι διερευνητικών» στηλιτεύει τον Τουρκικό επεκτατισμό και την Ελληνική υποχωρητικότητα επιχειρηματολογώντας με την ομολογουμένως εξαιρετική «πένα» του.

Ο έμπιστος του πρώην πρωθυπουργού στέλνει μηνύματα σε φίλους αλλά και εσωκομματικούς εχθρούς με την σκληρή εκ δεξιών Σαμαρική γραμμή αν και ο ίδιος προέρχεται από την άκρα αριστερά διαβάζοντας …Τρότσκι στα φοιτητικά του χρόνια.

Το επίμαχο άρθρο:

Θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα το… καρναβάλι των “διερευνητικών”;

Θανάσης Κ.

Η έξοδος του “Τσεσμέ”, του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους στο Αιγαίο, δείχνει ότι η Άγκυρα δεν σταματάει τις προκλήσεις.

Ενώ υποτίθεται ότι συνεχίζονται οι “διερευνητικές συνομιλίες” με την Ελλάδα!

Και κυρίως, ο τρόπος αντίδρασης της Ελλάδας είναι αντιφατικός και “ζεματισμένος” – για να το πούμε όσο πιο “επιεικώς” γίνεται…

Πρώτον, η Αθήνα ισχυρίστηκε ότι το “Τσεσμέ” βγαίνει στα “διεθνή ύδατα του Αιγαίου”.

Αλλά τότε, γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αμέσως επίσημη διαμαρτυρία;

Είναι “νόμιμη” η παρουσία του “Τσεσμέ” εκεί;

Αν ναι, προς τι οι ελληνικές διαμαρτυρίες;

Αν όχι, γιατί η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το Τσεσμέ βρίσκεται στα “διεθνή ύδατα”;

Η αλήθεια είναι ότι το τουρκικό σκάφος, για να κάνει οποιεσδήποτε – ακόμα και τις πιο “αθώες” – ωκεανογραφικές έρευνες έπρεπε να πάρει άδεια από τη χώρα στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η ΑΟΖ στην οποία “επιχειρεί”. Ακόμα και στα “διεθνή ύδατα” (δηλαδή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων)

Και το “Τσεσμέ” όντως πήρε άδεια: Από την Τουρκία!

Εκεί βρίσκεται η πρόκληση! Στο ότι η Άγκυρα απονομιμοποιεί την ελληνική δικαιοδοσία πάνω στην ΑΟΖ της χώρας και δημιουργεί “προηγούμενα” (αν όχι “τετελεσμένα”) σε βάρος της Ελληνικής ΑΟΖ.

Το διεθνή ύδατα όπου καθείς μπορεί να περνάει ελεύθερα αφορούν τον διάπλου ενός σκάφους. Οι έρευνες απαιτούν, με βάση του Δίκαιο της Θάλασσας, άδεια από τη χώρα στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται η Οικονομική Ζώνη πέρα των εθνικών υδάτων. Η Τουρκία ευθέως παραβιάζει – για την ακρίβεια καταπατά – τα ελληνικά κυριαρχική δικαιώματα. Στο Αιγαίο αυτή τη φορά…

Πριν έξη μήνες περίπου η Τουρκία είχε βγάλει το “Όρουκ Ρέϊς” που βρισκόταν και εκείνο στα “διεθνή ύδατα” στην Ανατολική Μεσόγειο τότε…

Και η Ελλάδα αντέδρασε βγάζοντας το στόλο της και με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες. Γιατί; Διότι απλούστατα το “Όρουκ Ρέϊς” μπορεί να βρισκόταν επίσης στα “διεθνή ύδατα”, αλλά “ερευνούσε” πάνω στη δικαιοδοσία της Ελληνικής ΑΟΖ (που δεν έχει διακηρυχθεί), αλλά και πάνω στη δικαιοδοσία της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως την περιγράφει το Διεθνές Δίκαιο, που ΔΕΝ χρειάζεται να διακηρυχθεί!

Και τότε στα διεθνή ύδατα βρισκόταν το “Ορουκ Ρέϊς”. Γιατί τότε χαλάσαμε τον κόσμο και βγάλαμε το στόλο, ενώ τώρα βγάζουμε απλώς μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας και κατά τα άλλα καθησυχάζουμε τον κόσμο, λέγοντας ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στα διεθνή ύδατα;

Εδώ θα εμφανιστούν διάφοροι “σοφολογιότατοι” της συμφοράς και θα υποστηρίξουν ότι το “Όρουκ Ρέϊς” ήταν σκάφος με δυνατότητα σεισμικών ερευνών στο βυθό, άρα παραβίαζε την υφαλοκρηπίδα. Που δεν χρειάζεται να διακηρυχθεί…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook