Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μήνυμα ομοψυχίας στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τιμά με την παρουσία της, τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης, από τον Οθωμανικό ζυγό.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Μπιζανομάχων δήλωσε:
«Σήμερα τιμώ όλους εκείνους που έπεσαν ηρωικά για να απελευθερώσουν την Ήπειρο, όλους εκείνους που συνέβαλαν, ώστε να ενσωματωθεί η πόλη των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό. Τους εθελοντές, τους αντάρτες, τους αξιωματικούς, τους απλούς στρατιώτες. Το παράδειγμά τους, μας εμπνέει και μας εμψυχώνει. Μας θυμίζει, ότι τα οχυρά πέφτουν, όταν αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και πίστη. Και μας καλεί να φανούμε αντάξιοι τους, διαφυλάσσοντας την ελευθερία που μας χάρισαν, εκπληρώνοντας τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν».
Κατά την ομιλία της, χτες στην διαδικτυακή πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», η κ. Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στις κρίσιμες μάχες του ελληνικού στρατού στην Μανωλιάσα, το Μπιζάνι και τόνισε την μεγάλη συμβολική σημασία που είχε για τους Έλληνες, η ενσωμάτωση των Ιωαννίνων στον εθνικό κορμό. Ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, έκανε στους νέους από όλη την Ελλάδα που επί 85 ημέρες πολέμησαν ασταμάτητα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αλλά και στην συμβολή των γυναικών που τάχθηκαν στο πλευρό των ανδρών, τις εθελόντριες του Μικτού Στρατεύματος Ηπείρου, την καπετάνισσα Μαρία Ναστούλη-Κιτσοπούλου, την Λαμπρινή Λώλη, την νοσοκόμα Ασπασία Ράλλη που πολέμησε γενναία στην μάχη του Δρίσκου ,τις «Άντρισσες των Τσεριτσάνων», που κουβαλούσαν όπλα πυρομαχικά και τρόφιμα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι τα γραπτά όσων έζησαν τις ηρωικές μάχες, για εμάς τους μεταγενέστερους ,«είναι ένας αγωγός μνήμης μέσα από τον οποίον περνάει και σε εμάς η βιωμένη εμπειρία τους , μας συγκινεί και μας συνεγείρει» και τόνισε:
«Κάθε φορά που τιμάμε τις κορυφαίες στιγμές και τα ηρωικά πρόσωπα της Ιστορίας, επιβεβαιώνουμε την συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν μας, το αναζωογονούμε με το νόημα του, βαθαίνουμε την ιστορική μας συνείδηση».
Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα διαχρονικά στα Ιωάννινα, για την πνευματικότητα των ανθρώπων τους. «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας μας, δεν είναι μια πολιτική και στρατιωτική επιτυχία. Είναι κυρίως επιτυχία πνευματική. Αυτή την πνευματικότητα, την καλαισθησία, την αγάπη για την πρόοδο συνάντα και σήμερα κανείς σε κάθε του βήμα στην πόλη των Ιωαννίνων».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στις δύσκολες συγκυρίες των τελευταίων χρόνων και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας. Ειδικότερα είπε:
«Η πόλη επλήγη από την οικονομική κρίση, ανακόπηκε η μέχρι το 2010 ραγδαία ανάπτυξή της, σήμερα δοκιμάζεται από την πανδημία. Ωστόσο, λίγο απέχουμε από την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης. Από την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την επανέναρξη της κοινωνικής μας δραστηριότητας”.
Ολες οι Ειδήσεις
- Παρασκευή Κερασιώτη: Έγκυος στο πρώτο της παιδί η πρώην παίκτρια του GNTM
- MAD VMA 2025: Καταχειροκροτήθηκε η Κλαυδία με τη… διαφορετική «Αστερομάτα» – Βίντεο
- Στέφανος Τσιτσιπάς – Λουτσιάνο Ντάρτερι 2-1: Nίκη – θρίλερ για τον Έλληνα τενίστα στο τουρνουά του Χάλε (βίντεο)
- Μητσοτάκης στην ΠΕ της ΝΔ: Mε σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» πάμε για την τρίτη τετραετία – Ο Κ. Σκρέκας νέος γραμματέας
- Άρτα: Σπαραγμός στην κηδεία του 14χρονου που πνίγηκε στον Άραχθο – “Ψηλά το κεφάλι” φώναζε ο πατέρας του (βίντεο)
- Σε ζωντανή μετάδοση ο βομβαρδισμός στην κρατική τηλεόραση του Ιράν – Βίντεο με την παρουσιάστρια να αποχωρεί
- ACTION 24: Ο Γιάννης Σμαραγδής καλεσμένος απόψε στο «ΕQ»
- ACTION 24: Oεπικεφαλής του «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ» απόψε στο «Θα φας καλά» – Τρέϊλερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook