Η πρώτη δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, και δίνει ισχυρό προβάδισμα άνω του 20% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στo 38,5% η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ , στο 18,2% για ΣΥΡΙΖΑ στο 10,3% για το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να βγάζει 161 έδρες σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1

Από 39% ως 43,4% συγκεντρώνει η ΝΔ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση γεγονός που της εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμίας, καθώς το 43,8% δηλώνει ότι θα ήθελε να προκύψει μία τέτοια κυβέρνηση της ΝΔ από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας παρουσίασαν ένα σενάριο με τη ΝΔ να παίρνει 161 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται από 18% ως 21,6% , το ΠΑΣΟΚ από 10% ως 12,8%, το ΚΚΕ από 6,2% ως 8,4% ,η Πλεύση Ελευθερίας από 4,4% ως 6,2%, η Ελληνική Λύση από 3,1% ως 4,9% και τη Νίκη από 2,4% ως 4% , πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως η Βουλή να είναι εξακομματική, με την είσοδο μόνον του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αφού το κάτω όριο της Νίκης είναι στο 2,4%.

Η κυριαρχία Μητσοτάκη καταγράφεται στο επίπεδο της «ταύτισης» των ψηφοφόρων – το 39,4% δηλώνει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα καταγράφηκε στο 17,2% και για τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 8,9%.

Πιο αναλυτικά
Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις πάνω από 20 μονάδες, με την Πλεύση Ελευθερίας να ξεπερνά την Ελληνική Λύση.


Και η εκτίμηση ψήφου δεν διαφέρει πολύ από την πρόθεση, με τη διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνά τις 20 μονάδες και τη Βουλή να εμφανίζεται με οκτώ κόμματα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, οι έδρες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής, με τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη.

Το 91% των ερωτηθέντων απάντησε πως ψήφισε στις 21 Μαΐου και θα ψηφίσει και στις 25 Ιουνίου.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ενισχυθεί περισσότερο από τη μάχη της κεντροαριστεράς» η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε «το ΠΑΣΟΚ».

Σε ερώτηση για το «τι κυβέρνηση προτιμούν», το 43,8% απάντησε «αυτοδύναμη ΝΔ», συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ απάντησε 9,2% και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων απάντησε το 28%.

Με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ταυτίζεται το 39.4% των ερωτηθέντων, με του Αλέξη Τσίπρα το 17,2% και με του Νίκου Ανδρουλάκη το 8.9%.

Το 6,5% ταυτίζεται με τις απόψεις του Δημήτρη Κουτσούμπα, το 5,3% με του Κυριάκου Βελόπουλου και με της Ζωής Κωνσταντοπούλου το 3,5%.

Με του Γιάνη Βαρουφάκη το 2,8% των ερωτηθέντων και με του Δημήτρη Νατσιου το 2,4%.

Όσο για τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών το 46,3% των ερωτηθέντων εκφράστηκε με θετικά συναισθήματα και με αρνητικά το 48,1%.

Σε ερώτηση για το αν έμειναν ικανοποιημένοι είναι με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, το 38,6% απάντησε «Ναι», το 11,3% «Μάλλον ναι» και το 40.8% «Όχι», ενώ το 9% «μάλλον όχι».

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου σε 1501 άτομα, για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και είχε πανελλαδική κάλυψη. Σε αυτήν συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου και η δειγματοληψία ήταν πολυσταδιακή και τυχαία. Οι συνεντεύξεις έγιναν τηλεφωνικά από 15 ερευνητές και δυο επόπτες. Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα ανέρχεται σε +_2,5%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook