«Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο και ασύδοτο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

Το διακύβευμα της κάλπης είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση ή ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς χωρίς αντιστάσεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτραπεί η συγκρότηση ενός ασύδοτου καθεστώτος που λεηλατεί κοινωνικά δικαιώματα.

Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η ανατροπή των συσχετισμών ώστε η επόμενη ημέρα να μην μετατραπεί η χώρα σε Ουγγαρία του Όρμπαν, σημειώνοντας πως ακόμη και πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ δεν επιθυμούν τέτοια δυσαρμονία και έλλειψη ελέγχου στην κυβέρνηση.

Απατηλές υποσχέσεις
Οι προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ δεν θα εφαρμοστούν τόνισε αναφερόμενος στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, τόνισε, κάνοντας λόγο για κρυφή ατζέντα και απατηλές υποσχέσεις.

«Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα λέει το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» διευκρίνισε και έφερε ως παράδειγμα τις εξαγγελίες για τις 50.000 προσλήψεις στο δημόσιο και τις 10.000 στον τομέα της υγείας. Όπως εξήγησε, ο κανόνας 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση (κανόνας 1 προς 1) είναι σε ισχύ, οπότε οι δήθεν προεκλογικές δεσμεύσεις για προσλήψεις είναι μια απάτη καθώς θα γίνουν τόσες προσλήψεις όσες αποχωρήσεις γίνουν έως το 2027.

Επομένως, πρόκειται για «αντικαταστάσεις αποχωρησάντων από το δημόσιο και το ΕΣΥ» και όχι προσλήψεις.

Κρυφή ατζέντα της ΝΔ
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ακόμα μια πτυχή της κρυφής ατζέντας της ΝΔ, όπως τις αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Πνευματικός, όπως είπε, με τις δηλώσεις του περί διαλογής ασθενών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε πως πρόκειται για σχέδιο της ΝΔ που δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της πανδημίας και το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις των δαπανών για την δημόσια υγεία, με συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας.
«Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των δαπανών, αλλά μειώσεις, ο κ. Μητσοτάκης μας κοροϊδεύει για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ» είπε, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ελλάδα έχει ήδη τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη της τάξης του 35% σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε που ο μέσος όρος είναι 15%

Αιχμές κατά Ανδρουλάκη
«Δεν θα διαφωνήσω με τον Μητσοτάκη ότι ο Ανδρουλάκης ήθελε εξαρχής αυτοδύναμη τη ΝΔ» απάντησε σκωπτικά σε σχετική ερώτηση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη ενόψει εκλογών, τονίζοντας πως ο «διμέτωπός του αγώνας» ήταν ουσιαστικά μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εκτίμησε, τόσο η πρώτη στάση του στις πρώτες εκλογές, όσο και η δεύτερη στις δεύτερες εκλογές λειτούργησε υπέρ της ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στην απλή αναλογική μίλησε για μια «χαμένη ευκαιρία» σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Στο έγγραφο της ΕΥΠ αναφέρεται υποψήφιος της ΝΔ
Έκθετη η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα της Θράκης μετά τις αποκαλύψεις του Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου καθώς ανέδειξε το θράσος του πρώην πρωθυπουργού. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο ίδιο έγγραφο που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γινόταν σαφής αναφορά σε υποψήφιο της ΝΔ ο οποίος χαρακτηριζόταν «στρατευμένος στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».

«Δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα. Παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένος βλέποντας αυτή την αδιανόητα ανεύθυνη στάση που κρατάει ο κύριος Μητσοτάκης που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη. Είμαι υποχρεωμένος γιατί βλέπω ότι αυτή ήταν μία στρατηγική επιλογή που είχε να κάνει με την αλαζονεία του κυρίου Μητσοτάκη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο στον χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση» ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι αθλιότητα και ανευθυνότητα που παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους καθώς στο ίδιο σημείωμα που μου έστειλε ο κύριος Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Αυτή η σαφής αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Λυπάμαι που το κάνω αλλά οφείλω να προχωρήσω σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω και να αποκαλύψω τα απύθμενα όρια του θράσους του κυρίου Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του. Το κάνω και για έναν ακόμα λόγο. Πέντε μέρες τώρα παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν αυτή τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου ο οποίος δεν μίλησε για τον εαυτό, άρα δεν είναι ατομικός προσδιορισμός, αλλά συλλογικός προσδιορισμός, μίλησε για Τούρκους τη δυτικής Θράκης σε τουρκικό ΜΜΕ. Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα από τον κύριο Μητσοτάκη να τον αποσύρω από τα ψηφοδέλτια ή να του ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Απλώς θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή. Τι μου ζητούσε εμένα να κάνω ο κύριος Μητσοτάκης μέσα από αυτό το τρικ, αυτό το σχέδιο, αυτή την παγίδα που έστησε; Μου ζητούσε να βγω και να πω ότι 20.000 – 25.000 Έλληνες πολίτες στη Θράκη είναι υποκινούμενοι και δεν έχουν ελευθερία κρίσης να κρίνουν ποιους πολιτικούς ψηφίζουν και άρα να δημιουργήσω μείζονα θεσμική κρίση, μείζονα κοινωνική κρίση και μείζονα εθνική κρίση. Δεν το έκανα γιατί προφανώς δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτόν το ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας. Πάει πολύ 10 μέρες τώρα να έχει αναγάγει αυτό σε κεντρικό ζήτημα με αφορμή ένα έγγραφο της ΕΥΠ στο ίδιο όμως έγγραφο που είναι σαφής η αναφορά σε σχέση με τον δικό του υποψήφιο βουλευτή. Προφανώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν το πρόσεξε, δεν το είδε. Αν υπήρχε Νόμπελ ανευθυνότητας θα το είχε πάρει ο κύριος Μητσοτάκης με αυτή τη στάση του σε ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, σημειώνοντας πως εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: ακολουθούν τη πρόσφατη αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής.

«Δεν είναι ο δεύτερος γύρος» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας συμπληρώνοντας πως «είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση» και πρόσθεσε: «Δεν παραβλέπω ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 του Μάη. Και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε ότι «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλλήματα την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση ; Ποιο πρόγραμμα ; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών» και πρόσθεσε ότι «στις 25 Ιούνη δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε επιπλέον ότι «τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι νομίζω σαφή. Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών;

Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη και ευνοεί ελάχιστους;» και συμπλήρωσε ότι «στις εκλογές αυτές όμως εκτός από τα προγράμματα αντιπαρατίθενται, συγκρούονται θα έλεγα, και δύο στρατηγικές. Η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις.

Για αυτό και βασικός της στόχος της είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση. Βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση και πριν δώσει τον λόγο στους δημοσιογράφους, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «καλούμε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να την αποτρέψει στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook