Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις τελετές ορκωμοσίας και παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, συγκαλεί την Τετάρτη, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας τετραετίας, στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρώτο υπουργικό θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό πρωθυπουργός ξεκινά και έναν κύκλο επισκέψεων στα παραγωγικά και κρίσιμα υπουργεία ξεκινώντας από αύριο το απόγευμα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όπου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Κωστη Χατζηδάκη.

Ψηλά στην ατζέντα τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση και δρομολογούνται με ταχείς ρυθμούς.

Πρόκειται για δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις προεκλογικές του ομιλίες.

Τα πρώτα φορολογικά μέτρα δρομολογεί η νέα κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε και λέμε:

1.Μείωση Τεκμηρίων 30% .Θα ξεκινήσει από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι δηλώνουν όλα τα εισοδήματα.

2.Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Η κατάργηση θα γίνει σταδιακά με το 20% του τέλους επιτηδεύματος να αποτελεί παρελθόν το 2025, το 30% το 2026 και το υπόλοιπο 50% στο τέλος της τετραετίας το 2027.

3. Αύξηση αφορολογήτου κατά 1000 ε Θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μία πρόσθετη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάλογα την κλίμακα που υπάγεται η κάθε οικογένεια από 90 έως 220 ευρώ

4. Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές, όπως φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς κτλ..

5.Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Έρχεται νέα μείωση η τέταρτη από το 2019

ΤΟ ΝΕΟ   ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

  • ΑΓΑΜΟΣ  8.636 ευρώ.
  • ΕΓΓΑΜΟΣ +1 ΠΑΙΔΙ   10.000 ε  από 9.000 ε
  • ΕΓΓΑΜΟΣ  + 2 ΤΕΚΝΑ 11.000  ε από 10.000 ε
  • ΕΓΓΑΜΟΣ + 3 ΤΕΚΝΑ 12.000 ε από 11.000 ε
  • ΕΓΓΑΜΟΣ + 4 ΤΕΚΝΑ   13.000 ευρώ από 12.000 ε

+  40% στα επιδόματα παιδιού

Από 50 σε 70 ευρώ με 1 παιδί (+240 το χρόνο)

Από 70 σε 120 για 2 παιδιά (600 το χρόνο)

Από 120 σε 170 με 3 παιδιά (600 ευρώ το χρόνο)

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Το συνολικό κόστος των  μέτρων ανέρχεται

σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024,

2 δισ. ευρώ το 2025,

2,5 δισ. ευρώ το 2026

 3,3 δισ. ευρώ το 2027.

 

ΤΑ ΚΕΡΔΗ  ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δείτε ποιο θα είναι το όφελος μόνο από τα Τεκμήρια  που θα μειωθούν έως  30%

-Όφελος  από  μείωση τεκμηρίων     300-900 ε  κατά μέσο όρο

-Το  ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης θα περιοριστεί ως εξής:

  •  Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης
  •  2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

-Κέρδος από   αύξηση αφορολογήτου  90-300ε

-Από κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος  130-600ε

-Από  αύξηση επιδομάτων έως 600ε

Ακρίβεια – πληθωρισμός – Παραμένει το καλάθι του νοικοκυριού
Την ίδια ώρα έμφαση δίνεται και στο θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού που είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα.

«Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον» κατέληξε ο υπουργός. Οι υφυπουργοί Μάξιμος Σενετάκης κι η Μαρία Μάνη δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για την αποστολή που έχουν αναλάβει και αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών με νέες θέσεις εργασίας μέσα από νέες επενδύσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook