Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να παταχθούν τα κυκλώματα των διακινητών.
«Ήθελα να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε μετανάστες να μην μπαίνουν καν σε σαπιοκάραβα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , διευκρινίζοντας ότι «Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες βόρειας Αφρικής, την Τυνησία και τη Λιβύη για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές» .
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου ήταν όπως αναμενόταν δύσκολη τουλάχιστον όσον αφορά το μεταναστευτικό, με Πολωνία και Ουγγαρία να τηρούν αδιάλλακτη στάση έναντι της συμφωνίας που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών προ ημερών.

Μεταξύ άλλων Ουγγαρία και Πολωνία αντιτίθενται στο χρηματικό «πέναλτι» για τις χώρες που δεν θα δέχονται μετανάστες με την ποινή να ορίζεται σε 20.000 ευρώ ανά άτομο.

«Η εξωτερική διάσταση που αφορά την συνεργασία των εξωτερικών συνόρων, με τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης. Υπάρχει μία καθολική συμφωνία όλων των κρατών – μελών, η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ για μία συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Υπήρξε μία συμφωνία σε επίπεδο Συμβ. Υπουργών, η συμφωνία ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία, μετέφεραν την διαφωνία τους Ουγγαρία και Πολωνία σε επίπεδο ΕΕ, το σύμφωνο μετανάστευσης θα συνεχίσει. Η εξωτερική διάσταση προχωρά με πρωτοβουλίες της Κομισιόν αλλά και συμφωνίες με κράτη – μέλη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί, ήθελα να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε μετανάστες να μην μπαίνουν καν σε σαπιοκάραβα. Η επιτυχία μας έχει να κάνει με το γεγονός πως πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από Τουρκία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες βόρειας Αφρικής, την Τυνησία και τη Λιβύη για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές. Να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Υπάρχει γενική αναγνώριση πως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η κ. Φον Ντερ Λάιεν».

Για την συνάντηση με Ερντογάν
Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, είπε: «Θα είναι η πρώτη συνάντηση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».

Υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην αποτροπή του να ξεκινάνε βάρκες από τις τουρκικές . αρχές. Πρέπει η Τουρκία να είναι σύμμαχός μας στο προσφυγικό ζήτημα.

Θα υπάρξει μία πιο στρατηγική συζήτηση για το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ίσως να γίνει πριν το τέλος του χρόνου. Είχαμε καλή συνεργασία με την Frontex και μία κοινή αποστολή για την προστασία των συνόρων.
«Ήθελα να καταδείξω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στο να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Η επιτυχία της ελληνικής πολιτικής φύλαξης συνόρων είναι ότι δεν φεύγουν πολλές βάρκες από την Τουρκία για να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι, λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο γιατί ήξεραν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό ήταν μειωμένη. Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε οι διακινητές να μην βάζουν αυτούς τους ανθρώπους στις βάρκες. Υπάρχει μία γενική αναγνώριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η κ. Φον Ντερ Λάιεν».

Για την παραίτηση Τσίπρα
«Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο για την παραίτηση Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, είναι αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού από άλλους,θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας. Εγώ μπορώ να μιλήσω για την ΝΔ, την διεύρυνση που πετύχαμε, την συνένωση προοδευτικών δυνάμεων που μπορεί να μην την είχανε επιλέξει. Τα υπόλοιπα της αντιπολίτευσης θα τα δούμε εν καιρώ, πρώτο μου μέλημα να υλοποιήσω το κυβερνητικό έργο με μεγάλη ταχύτητα».

Για την ανάπτυξη αλλά και την επενδυτική βαθμίδα:
«Η επενδυτική βαμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε για την απόκτησή της ήταν η πολιτική αβεβαιότητα που συνόδευε τον διπλό εκλογικό κύκλο, πλέον δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος. Οι προβλέψεις της ΤτΕ είναι ενθαρρυντικές, η Ελλάδα έχει μπει σε μία διατηρήσιμη πορεία υγιών ρυθμών ανάπτυξης. Δεν θα εκπλαγώ αν είναι καλύτεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης από αυτούς που έδωσε η ΤτΕ. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αύξηση μισθών, αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, είναι μία ανάπτυξη που προέχεται πιο πολύ από επενδύσεις και λιγότερο από κατανάλωση, μία ανάπτυξη που πρέπει να έχει ”πράσινα” χαρακτηριστικά, ψηφιακά, να προτάσσει την κοινωνική συνοχή και την μείωση των ανισοτήτων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook