Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα χαράξει τον οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου του κόμματος

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου, η Όλγα Γεροβασίλη δεν θα είναι υποψήφια για πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς φέρεται ότι δεν δέχθηκε την πρόταση που της έγινε.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να οριστεί το πρόσωπο που θα εκτελέσει μεταβατικά χρέη επικεφαλής της Κ.Ο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κάποιο άλλο πρόσωπο για τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής έχει οριστεί για την Δευτέρα ,3 Ιουλίου και η επιλογή του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι επιτακτική ανάγκη καθώς την Πέμπτη θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα.

Επίσης ο πιέζει και ο καθορισμός της ημερομηνίας της εκλογής του νέου προέδρου, της διεξαγωγής του Συνεδρίου και βεβαίως τα πρόσωπα που θα τρέξουν στην κούρσα της διαδοχής.

Τρία είναι τα σενάρια, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, για το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ:

• Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η εκλογή αρχηγού θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

• Το δεύτερο σενάριο, κάνει λόγο για εκλογή αρχηγού στα τέλη Ιουλίου και το Συνέδριο του κόμματος να διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

• Το τρίτο σενάριο, μιλά για συνέδριο και εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Εγώ δεν μπορώ να το σηκώσω άλλο αυτό»
Με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα να πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου, τα τελευταία του λόγια ήταν ενδεικτικά του κλίματος που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας την ημέρα του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος φέρεται να είπε πως «εγώ δεν μπορώ να το σηκώσω άλλο αυτό».

Τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Τα πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα πληροφορίες θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος είναι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια αναρίθμητους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου.

Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται μία ισχυρή υποψηφιότητα, καθώς η ίδια αναδείχθηκε στην κομματική ιεραρχία από τον Αλέξη Τσίπρα. Ανήκει στην τάση των λεγόμενων προεδρικών, ωστόσο φαίνεται πως δεν αποκλείεται να πάρει την έγκριση της αριστερής τάσης της Ομπρέλας.

Ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ έχει περάσει από κομματικά όργανα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας από το 2016 έως το 2019.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μπήκε στη βουλή οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας της χρήζει επικεφαλής του κρίσιμου τομέα των Οικονομικών. Επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Αλέξης Χαρίτσης
Το όνομα, του επίσης προερχόμενου από τη γενιά των 40αρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση είναι από τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και υφυπουργός Οικονομίας από το 2016 έως το 2019.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και στις 16 Ιουλίου 2019 ορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία.

Διονύσης Τεμπονέρας
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του αγωνιστή που έγινε σύμβολο για την Αριστερά, Νίκου Τεμπονέρα, θεωρείται από πολλούς το νούμερο ένα ανερχόμενο στέλεχος της νέας γενιάς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν εκ των κορυφαίων σε ψήφους στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, ενώ πρόσφατα ορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Ωστόσο ο δικηγόρος – εργατολόγος ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές κρατά μέχρι στιγμής «κλειστά τα χαρτιά» του.Επίσης ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν είναι βουλευτής οπότε άλλος θα πρέπει να ηγηθεί της Βουλής και άλλος του κόμματος , κάτι που αποτελεί «αγκάθι»

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλεχος πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγετικό μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας ήρθε αρκετές φορές σε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, εκπροσωπώντας την αριστερή τάση, ωστόσο πάντοτε ο μέχρι χθες πρόεδρος του κόμματος φαινόταν να τον εκτιμά ιδιαιτέρως.

Ο έμπειρος πολιτικός με το εντυπωσιακό βιογραφικό και το φλεγματικό χιούμορ συνδέθηκε με τη στροφή του κόμματος στον ρεαλισμό, όταν διαδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το 2015 θέση στην οποία παρέμεινε έως τις εκλογές του 2019.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται από τα στελέχη που θα εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που μένει είναι να ξεκαθαριστεί είναι το ποια θέση θα διεκδικήσει.

Παύλος Πολάκης
Μεταξύ των προσώπων που δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν την ηγεσία φέρεται είναι και ο Παύλος Πολάκης. Ο αψύς Σφακιανός είχε αναπάντεχες εκρήξεις που προκάλεσαν έντονες ανατιδράσεις εντός και εκτός Βουλής και πριν αλλά και μετά τη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Λίγο πρίν τις εκλογές του Μαίου έλλειψε να διαγραφεί με αφορμή υβριστική ανάρτηση κατά δημοσιογράφων , δικαστών και τραπεζιτών αλλά έκανε πίσω και ζήτησε συγνώμη εξασφαλίζοντας τη θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πετυχαίνοντας την επανεκλογή του.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες φωνές ήθελαν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου να συγκαταλέγεται στη λίστα των υποψήφιων διαδόχων, ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν θα διεκδικήσει και δεν τον ενδιαφέρει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook