Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Από το βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε  τα  νέα μέτρα και περιέγραψε   το σχέδιο διακυβέρνησης της νέας τετραετίας

Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του .

Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων τόνισε ενώ ανακοίνωσε και την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους από 20 έως 50 ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι επεκτείνεται το market pass για τους επόμενους μήνες, από τον Σεπτέμβριο καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο για κάθε νέο που θα γίνεται 18 ετών το youth pass των 150 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά θα λαμβάνουν κάθε χρόνο εφάπαξ ενίσχυση ενώ άμεσα νομοθετείται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, αλλά και η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα ασφαλίζονται.

Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ να βρεθούν 180 βουλευτές ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του άρθρου 16 και να σταματήσει το μονοπώλιο, όπως είπε, των δημοσίων πανεπιστημίων.
Ακόμη εξήγγειλε ότι για τους συνταξιούχους που εργάζονται καταργείται το «πέναλτι»της παρακράτησης του 30% από τις συντάξεις τους.

Προτάσσοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, είπέ ότι είναι φυσικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, η συνταγματική αναθεώρηση -και μάλιστα αυτή του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα-, η αναμόρφωση του ΕΣΥ, αλλά και η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να ενωθούν με τα αδέλφια τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σταχυολογώντας τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη
1. Στόχος μας να κάνουμε πράξη ένα σχέδιο που εγκρίθηκε με μεγάλα ποσοστά στις κάλπες
2. Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων
3. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας
4. Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών
5. Το πιστεύω ακράδαντα, οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας
6. Ο τόπος μας κουβαλά ακόμη στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών
7. Πρέπει να κάνουμε το τελευταίο βήμα για να ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα
8. Οι μισθοί στην πατρίδα μας είναι ακόμη χαμηλοί, έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά
9. Η μεταναστευτική κρίση είναι παρούσα. Οφείλουμε να δίνουμε καθημερινά εξετάσεις και στην προστασία των συνόρων και στη διατήρηση του ανθρωπισμού μας
10. Η ελληνική κοινωνία ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα
11. Η Ελλάδα του 2023 είναι μία χώρα πιο ανθεκτική
12. Στόχος μας στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι πρόσβαση
13. Βιώσαμε τις απατηλές υποσχέσεις που πήγαν τη χώρα πίσω
14. Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλους του έτους
15. Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτο μνημονίου
16. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% έως την επόμενη 4ετία
17. Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης των αδυνάμων
18. Συνεχίζεται για τους επόμενους μήνες το Market Pass
19. Youth pass 150 ευρώ με πρώτη καταβολή τον Σεπτέμβριο
20. Από 1η Ιανουαρίου του 2024 το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις
21. Αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα από 20-50 ευρώ
22. Καθιερώνεται η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα
23. Μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από φαρμακευτικές δαπάνες
24. Συνέχιση της ΕΦΑΠΑΞ ενίσχυσης στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
25. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%
26. Μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας
27. Η ετήσια αύξηση στις συντάξεις να ξεπερνά το 3%
28. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
29. Αυτή η κυβέρνηση έχει τα “όπλα” να εντοπίσει τους φοροφυγάδες
30. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα
31. 10.00ο προσλήψεις στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος της 4ετίας
32. Σκοπός μας το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά
33. Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα
34. Δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας
35. Η δημόσια παιδεία προχωρά επίσης σε νέα εποχή
36. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027
37. Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη στα σχολεία

• Το φθινόπωρο ξεκινά μελέτη για αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της χώρας
• Έμφαση στην προσχολική αγωγή με καλύτερο συντονισμό της παιδείας με την αγορά εργασίας
• Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν
• Άμεσα η μεγάλη μεταρρύθμιση του Άρθρου 16
• Θα διπλασιάσουμε τους πόρους του προγράμματος «Σπίτι μου»
• Ως το 2030 η χώρα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής
• Το 80% της συνολικής ενέργειας το αργότερο έως το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ
• Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά μας και τα βουνά μας στο βωμό μίας άναρχης ανάπτυξης
• Με το παράδειγμα της Μυκόνου αποδείξαμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου
• Αρχές του 2025 θα εκκινήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση
• Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν την άρνηση και να προσέλθουν στη συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

• Συνεχίζουμε και την επόμενη 4ετία τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί
• Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την περαιτέρω θωράκιση της χώρας μέσω διακρατικών συμφωνιών

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Περίπου τέτοια εποχή το 2019 παρουσίαζα τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης μας κυβέρνησης, τώρα είμαι ξανά εδώ για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας. Για δεύτερη συνεχή φορά, με αυξημένη δύναμη ώστε να κάνουμε πράξη ένα σχέδιο που εγκρίθηκε με μεγάλα ποσοστά στις κάλπες. Δεν ια κρύψω τη συγκίνησή μου να υπηρετώ και πάλι ως πρωθυπουργός την πατρίδα μου. Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.  Μαζί θα χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που έχουμε ήδη βάλει. Το πιστεύω ακράδαντα: Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών.

Δεν έχουν λυθεί όλα μας τα προβλήματα, ο τόπος μας κουβαλά ακόμη στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών που δεν λύθηκαν σε μια θητεία και απαιτούν τουλάχιστον δύο για να θεραπευτούν. Η χώρα πρέπει να κάνει το τελευταίο βήμα για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή στην ΕΕ. Ναι, μειώσαμε φόρους και εισφορές, δώσαμε αυξήσεις, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις. Είδαμε τι σημαίνει ψηφιακό κράτος, αλλά η πατρίδα μας έχει να κάνει ακόμη πολλά βήματα.

Ναι, το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία, αλλά ανέδειξε και τα προβλήματά του, χρειάζεται ριζικό ανασχηματισμό

Ναι, μειώσαμε προσφυγικές ροές

Ναι, αποκτήσαμε φωνή και λόγο που ακούγεται σε όλο τον κόσμο, αλλά απαιτείται διαρκής εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής.

Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ανυπόμονη για αλλαγές. Ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα. Τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν μόνο οι μεγάλες συναινέσεις και οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες.

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών.

Έτσι απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass. Καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο.

Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Καθιερώνεται πια η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Είναι κατάκτηση αυτή. Κάθε παροχή που θα ακούγεται , πρέπει να είναι ρεαλιστική με τη σφραγίδα του δημοσιονομικού συμβουλίου και να μη ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων.

Συνέχιση της εφάπαξ ενισχυσης στο τέλος του έτους όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του κ. Κατρόυγκαλου. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους».

Θα μιλήσω από μια ευρύτερη οπτική.

-Στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του χρόνου, πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, λογικά πλεονάσματα, μείωση της ανεργίας στο 8% μέσα στην τετραετία, αλλά και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται.

Παραγωγική Ελλάδα: Σημαίνει καλύτερες αμοιβές, ώστε στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1.1.24, να ξεπερνά το 3%. Στις ελαφρύνσεις να προσθέσετε τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη. Είναι αυτή που μειώνει την ανεργία, δίνει περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στους εργαζόμενους. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1050 στα 1200 ευρώ. Αυτή η μόνιμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία συνθήκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

Το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν βοηθήσει πολύ. Έχουμε βήματα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Να προειδοποιήσω όσους έχουν βολευτεί πίσω από στρεβλή πραγματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την βούληση και τεχνογνωσία να σας εντοπίσει.

Από το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο επιτέλους ολοκληρώνεται, το Μετρό της Αθήνας που εξαπλώνεται, τους μεγάλους δρόμους, τον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, το fly over, δίπλα σε αυτά 5.700 μικρά και μεσαία έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης που αποτελούν και για εμάς αυτοδέσμευση. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Αττική. Είναι παρεμβάσεις που θα παρακολουθούνται διαρκώς. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας.

Κοινωνική Ελλάδα: Σημαίνει στήριξη των πιο αδύναμων. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί και για μένα και για την κυβέρνηση ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη. Δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοστολογούνται στο 1,5 δις ευρώ. Οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών. Η δέσμευση για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. 800 από αυτούς στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις.

Οι παρεμβάσεις διασταυρώνονται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απέδειξε στην πράξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολιτη και δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας κύριοι της αντιπολίτευσης.

Η ψυχική υγεία είναι μια βόμβα στη δημόσια υγεία και θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους.

Η δημόσια Παιδεία προχωρά σε νέα εποχή. Μια μεταρρύθμιση έχει για τα καλά ριζώσει στη χώρα. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Με την τεχνολογία να απλώνεται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε’ Δημοτικού θα διδάσκονται με διαδραστικούς πίνακες. Οι απαραίτητοι Πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν πρέπει να κρύψουμε και πρακτικές ελλείψεις δεκαετιών όπως το κτιριακό. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας. Καιρός να καταλήξουμε και σε ένα μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν όλα τα σχολεία στη χώρα μας.

Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Το ίδιο να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.

Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Είναι δέσμευσή μου ότι από την στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό θα τους διπλασιάσουμε.

Θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής.

Η Πράσινη και η ψηφιακή Ελλάδα. Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια. Αυτή η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική.

Τα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και τη μετατροπή των ταξί σε πράσινα ταξί.

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους.

Το κεφάλαιο της δίκαιης Ελλάδας, θεμελιώνεται στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Στη δική του υπηρεσία είναι όλη η κρατική μηχανή.

Νέος δικαστικός χάρτης για την ορθολογική κατανομή των δικαστηρίων. Να επιταχυνθούν οι αποφάσεις. Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης συνιστά τη μεγαλύτερη αδικία. Μέχρι το 2027 έχουμε θέσει το φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την έκθεση του κράτους δικαίου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση».

Ψηφιοποιούνται υπηρεσίες και αρχεία του κράτους, ολοκληρώνεται το 2025 το Κτηματολόγιο, έως τότε όλα τα δεδομένα του Δημοσίου πρέπει να μπορούν να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά.

-Σύντομα θέλουμε να καθιερώσουμε αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη.

Οφείλουμε να οργανώσουμε άμεσα την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης

«Συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας.

Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, όπου είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Ως προς την μεταναστευτική πολιτική , είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας.

Η Ελλάδα έμεινε Ευρώπη για να γίνει Ευρώπη παντού. Θα συμμετέχουμε ενεργά. Στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων πρωτοστατήσαμε σε μία σειρά από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Κερδίσαμε πολλές μάχες στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε πολλές ακόμα.

Αυτές οι πέντε Ελλάδες συγκροτούν την Ελλάδα που θέλουμε. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις που είναι ήδη παρούσες. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλάζει δραματικά στις συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση. Τεράστιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την πατρίδα μας. Να συστήσω μια συμβουλευτική επιτροπή προσελκύοντας τα πιο λαμπρά μυαλά που έχουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ειδική γραμματεία μακροπροθέσμου σχεδιασμού αναβαθμίζεται σε γενική γραμματεία υπαγόμενη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

Η πολιτική προστασία ανάγεται σε τομέα απόλυτης προτεραιότητας και το ίδιο για την προστασία των πολύτιμων πόρων.

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο στο οποίο τις είχε εκχωρήσει η κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτεία θα συνεχίσει να υλοποιεί αρδευτικά έργα. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για το νερό.

Θέλουμε και θα έχουμε δίπλα μας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας. Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να αναφέρονται σε ξεπερασμένο μοντέλο. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αξιοποιούν την τεχνολογία.

Μία χώρα με εθνική αυτοπεποιθηση ξέρει να διεκδικεί τα εθνικά της δίκαια αξιοποιώντας κάθε συγκυρία.

Για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκια, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η θέση μας σταθερή για διευθέτηση στο δικαστήριο της Χάγης με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Ανάγκη να επανενώθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα με τα αδέλφια τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

-Τη δέσμευσή μας ότι κανείς δεν μένει πίσω να την εφαρμόσουμε στην πράξη. Θα εφαρμόσουμε όλα τα εθνικά σχέδια. Και πρωτοβουλίες που αφορούν την ενεργό γήρανση. Θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του δημογραφικού που πρέπει να αναχθεί σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα.

Όταν μιλάμε για δικαιώματα δεν θέλω να ξεχνάμε τη Θράκη. Η ισονομία και ισοπολιτεία αποτελούν κεκτημένο, αλλά πρέπει να αποκτήσουν πλήρες περιεχόμενο. Οι έλληνες μουσουλμάνοι να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χρειάζονται ξένους προστάτες που με τις πράξεις τους θέλουν να διχάσουν και όχι να ενώσουν.

Δεν είμαστε στους καιρούς των απατηλών φωνών, των υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα . Στο ίδιο παρελθόν ανήκουν και οι τεχνητοί διαχωρισμοί. Δεν ξέρω αν είναι αριστερό ή δεξιό το gov.gr, ούτε οι ελαφρύνσεις από φόρους, η διδασκαλία ξένης γλώσσας στα νηπιαγωγεία.

Πρώτο δίλημμα το πρόοδος – οπισθοχώρηση. Η προοδευτική δύναμη είναι αυτή που είναι χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες.

Στην αρχή αυτής της νέας θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα, μόνο επιμονή, σκληρή δουλειά, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Κι όμως γίνεται απάντησε η πρώτη τετραετία. Έτσι θα συνεχίσουμε με οδηγό αυτόν τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό που θα σφραγίζει κάθε πεδίο και ανοίγοντας καινούργους δρόμους. Στόχος το 2027 να έχουμε οικοδομήσει μία Ελλάδα, όπου οι ατομικές φιλοδοξίες θα συμβαδίζουν με τη συλλογική πρόοδο.

Αυτό το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και στη Βουλή. Είναι πολυκομματική, δεν πρέπει να αναδειχθεί και σε πολυτάραχη. Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες. Αν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να συντελέσουν σε αυτή την προσπάθεια, ζητώ να μην την εμποδίσουν. Όλοι να σεβόμαστε τον όρκο μας και τους κανόνες. Η ευθύνη να ανταποκριθούμε είναι βαριά, απαντώντας με συνέπεια στα καθήκοντά μας.

Σήμερα είμαστε σε μια νέα αφετηρία με τους πολίτες να περιμένουν από όλους δημιουργία. Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί. Αυτή είναι η πεμπτουσία του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Αυτή την επιθυμία για σύνθεση αποτυπώνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που σας καλώ να υπερψηφίσετε».

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων:

Πέμπτη, 06/07/2023
17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)

Παρασκευή, 07/07/2023
09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

Σάββατο, 08/07/2023
09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook