«Άς είμαστε ρεαλιστές , ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία δεν υπάρχει, είναι χίμαιρα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερομένος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Έχουμε άλλο όραμα και άλλες προτεραιότητες από την κυβέρνηση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή.

Όπως είπε, «έχουμε άλλη φιλοσοφία για το πώς αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε άλλη φιλοσοφία για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επισήμανε, επίσης, πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι «η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας πως «μία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις» και συνέχισε λέγοντας πως «μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας». «Γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε «ποιοι είναι οι “ανεξέλεγκτοι”, αυτοί που αγωνίστηκαν για να μάθει ο λαός την αλήθεια ή το παρακράτος; Περιμένω κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθείτε για τον υπουργό σας, το περάσατε για την τραπεζική απιστία που εσείς νομοθετήσατε, αλλά μείνατε σιωπηλοί γι΄αυτό το θέμα της διάκρισης εξουσιών».

Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια σειρά ζητημάτων όπως η Υγεία, η Παιδεία, το χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Ειδική αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας πως είναι η προτεραιότητά τους. «Εμείς δεν θα δεχτούμε οι νέοι μας να έχουν χαμηλούς μισθούς, ώρα για κανόνες και ασφάλεια για τους εργαζόμενους, ΣΣΕ και μισθούς αξιοπρέπειας» σημείωσε και προανήγγειλε νομοθετική πρόταση για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Μιλώντας για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της κυβέρνησης, «πώς θα προστατέψετε την πρώτη κατοικία;». «Φαίνεται δεν σας απασχολεί ότι επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από ρευστότητα και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης» συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Παιδείας, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευσση. «Ξεχάσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών σας χιλιάδες ελληνοπούλα σπούδαζαν σε ιδιωτικά κολέγια; Η κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα με κανόνες ιδιωτικών συμβόλων. Όπως έκανε και με την πανεπιστημιακή αστυνομία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, πως «προτεραιότητα για εμάς η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Έχουμε χρέος να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολέγια. Να βάλουμε αυστηρούς κανόνες, να σταματήσει το εμπόριο».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι πρέπει «να βαδίσει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, ας είμαστε ρεαλιστές ότι ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία δεν υπάρχει, είναι χίμαιρα».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας πως πρέπει «να συμφωνήσουμε πλαίσιο αυτοματοποιημένων κυρώσεων, για να παρακάμπτουμε τον κανόνα της ομοφωνίας, όταν η γειτονική χώρα παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα ή λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook