Για «νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από το Βίλνιους της Λιθουανίας αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας που οραματίζεται με την Τουρκία για το μέλλον, το οποίο -όπως περιέγραψε-  στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1)στον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των υπουργών εξωτερικών

2)στα μέτρα οικοδόμησης και εμπιστοσύνης

3)στη δυτική ατζέντα

Πιο αναλυτικά :
Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλουμε να χτίσουμε στο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς. Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά».
Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «το πλαίσιο που οραματίζομαι γα καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερελος δίαυλος είναι τα ΜΟΕ που μπορούν να αποδώσοτυν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Για τις επαφές με τον Εμανουέλ Μακρόν, τομν Όλαφ Σολτς και τον Έντι Ράμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Επιβεβαιώσαμε τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα και στον αμυντικό τομέα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πέσει στο νερό και η πρώτη φρεγάτα, ενώ στο τραπέζι βρέθηκαν η Ουκρανία και το μεταναστευτικό. Το ίδιο ισχύει και στη συζήτηση που ακολούθησε με τον Όλαφ Σολτς. Με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα, του επανέλαβα πως πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα Μπελέρη. Είναι θέμα κράτος δικαίου όταν ένας εκλεγμένος δήμαρχος κρατείται χωρίς κατηγορίες. Έστειλα σαφές μήνυμα με δεδομένο το ευρωπαϊκό βήμα που θέλει να κάνει η Αλβανία».

Αναφορικά με τη συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν και τα εξοπλιστικά, είπε: «Ισχυρότερες παρά ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. Επανεπιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού Αλεξανδρούπολης για την τροφοδοσία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε θετικές ειδήσεις την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μας αφορά μόνο έμμεσα η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, η σταση του Κογκρέσου φαίνεται να είναι γνωστή. Είναι κοινος τόπος πως οι εξοπλσμοί που δίνονται σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον τους. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ , είπε πως «έλεγα πάντα, πως εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία που θα βρίσκεται απέναντι σε όλους στη Δύση. Όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες και να έχει πιο στενή σχέση με την ΕΕ. Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις προσθέσεις του κ. Ερντογάν. Είναι μια στροφή η στάση του κ. Ερντογάν σε σχέση με όσα είχαμε δει. Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Δεν ξεχναμε όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, έστω και αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Η οδός των ΜΟΕ, που υπήρξε άτυπα τους τελευταίους μήνες, μπορούμεν να εκτονώνουμε πιθανές εστίες μελλοντικής έντασης».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook