«Απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές που μαίνονται στη χώρα, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων και σύμφωνα με την Διάσκεψη των Προέδρων ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα θελήσουν να λάβουν το λόγο η ολοκλήρωση και η ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί αύριο.

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου αναφέρθηκε βέβαια και στις τις μεγάλες πυρκαγιές με τις οποίες μάχεται τις τελευταίες ημέρες η χώρα.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η σημερινή επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας βρίσκει τη χώρα μας σε μάχη με τις φωτιές.

Ζήσαμε τον όλεθρο και δυστυχώς στη Ρόδο το νησί πληγώθηκε. Ευτυχώς όμως παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, για να αποδειχθεί και πάλι όταν απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό.

Στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια. Στη Ρόδο μετά τη δεύτερη ημέρα που η φωτιά είχε δείξει σημάδια ύφεσης, αναζωπυρώθηκε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια σημεία. Ευγνωμονούμε την πυροσβεστική, την αστυνομία την πολιτική προστασία το στρατό τους εθελοντές. Εχουμε ακόμα τρεις δύσκολες ημέρες, μετά θα υπάρχει ύφεση του καύσωνα, αλλά θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένο στο μέτωπο της φωτιάς.

Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιωθούν οι πολίτες. Ο απολογισμός θα έρθει ψύχραιμος, την ώρα που πρέπει και θα είναι συνολικός είτε αφορά πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη ή το ενδεχόμενο εμπρησμού από δόλο ή αμέλεια.

Ολο το νησί, οι κάτοικοι ενώθηκαν ενάντια στη φωτιά. Ευχαριστώ όλους του πολίτες και κατοίκους της Ρόδου. Οι τουρίστες το αναγνωρίζουν.

Κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ θα εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές και η κυβέρνηση οφείλει να προσαρμόζει τα σχέδια της σε νέες συνθήκες, αλλά και πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα.

Δεν μπορεί να κανείς να πει ότι το κράτος απουσιάζει, αντιθέτως. Το 112 σώζει ζωές, μπορούμε πλέον να κάνουμε εκκενώσεις με ασφάλεια.

Ενα θέμα το οποίο όπως και η κλιματική κρίση πρέπει να μας ενώνει. Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδας.

Ο Νίκος Καζατζάκης έλεγε ότι οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν. Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο.

Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης. Σήμερα χαίρομαι που διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες.

Η ρύθμιση διορθώνει λάθη και αστοχίες. Με μεγάλη προσπάθεια είχαμε 25.000 εγγεγραμμένους, οι 18.000 ψήφισαν στις πρώτες κάλπες και λίγοι λιγότεροι στις δεύτερες.

Ολες οι δυσχέρειες αίρονται σήμερα. Οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίζουν από τον τόπο που κατοικούν. Το ίδιο και ο κάθε Έλληνας που θα γνωρίζει ότι θα απουσιάζει από τη χώρα. Τόσο απλά, τόσο Δημοκρατικά.

Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν, αλλά χρειάστηκαν 48 χρόνια για να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη. Είναι μία πράξη δικαιοσύνης. Κανένα κόμμα συνεπώς δεν επιτρέπεται να γυρίσει την πλάτη του σε μία ώριμη εθνική αλλαγή και υποχρέωση στην ελληνική διασπορά. Ιδανικά θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους για να στείλουμε ένα μήνυμα σεβασμού προς τον πολίτη, δεν είναι ούτε αριστερά ούτε κεντρώα πολιτική. Δεν είναι ιδεολογικό θέμα. Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook