Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο «εσπευσμένα, πρόχειρα, χωρίς καμία διάθεση για συναίνεση μια ρύθμιση, γιατί τώρα κρίνει ότι την συμφέρει η σύνθεση του κοινοβουλίου για να περάσει αυτό που επιθυμεί» και ότι έτσι «υπονομεύει και καταστρατηγεί τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει και σήμερα ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών και να υπάρχει το δικαίωμα και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «είναι και η πρόταση των αποδήμων».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που περιγράφει ξανά την πρόταση του κόμματος για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι. «Να μας απαντήσετε: θέλετε να υπάρχει η φωνή των αποδήμων μέσα στο κοινοβούλιο;», σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο «εσπευσμένα, πρόχειρα, χωρίς καμία διάθεση για συναίνεση μια ρύθμιση, γιατί τώρα κρίνει ότι την συμφέρει η σύνθεση του κοινοβουλίου για να περάσει αυτό που επιθυμεί» και ότι έτσι «υπονομεύει και καταστρατηγεί τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «η ομογένεια δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση με όρους κομματικού ακροατηρίου» και πως γι’ αυτό η πρόταση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ «αλλά και της ομογένειας, είναι το ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, η κυβέρνηση όμως το απορρίπτει». «Όταν ρωτάτε υποκριτικά αν θέλουμε να μετρούν οι ψήφοι των αποδήμων, εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί αυτό που οι απόδημοι ζητούν, να μη μετρούν κομματικά οι δικές τους ψήφοι, αλλά να έχουν δικό τους ενιαίο διακομματικό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο. Σε αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε», υπογράμμισε. Σχολίασε δε ότι αυτό το ερώτημα αποκαλύπτει την αγωνία της κυβέρνησης, που «είναι η ψηφοθηρία». «Δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχουν εδώ μέσα βουλευτές των αποδήμων και αυτό αποτελεί προσβολή στους ανθρώπους αυτούς», «γιατί δεν ακούτε τους απόδημους και τους εμπλέκετε στα κομματικά σας συμφέροντα», είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στις πυρκαγιές χαρακτήρισε πυροτέχνημα τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, καθώς πρόκειται για υπουργείο «χωρίς οργανόγραμμα», όπως είπε
Την ανάγκη να υπάρξει μία «ορθή και σοβαρή τοποθέτηση για το μέλλον της χώρας και του περιβάλλοντος» επισήμανε στη δευτερολογία του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε πυροτέχνημα τόσο τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, καθώς πρόκειται για υπουργείο «χωρίς οργανόγραμμα».
Σε σχέση με τους δασοπυροσβέστες, τόνισε ότι υπάρχουν 3.500 κενές οργανικές θέσεις και θύμισε πως όταν διεκδικούσαν μονιμοποίησε οι συμβασιούχοι, τότε η κυβέρνηση τους αντιμετώπισε στο Μαρούσι με «Αύρες» και ΜΑΤ. «Θέλετε διαχείριση των δασών από ιδιώτες;» ρώτησε την πλειοψηφία με αφορμή τις δηλώσεις Σκυλακάκη και κατέληξε λέγοντας σχετικά με το νομοσχέδιο για τους απόδημους πως η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει με όρους ψηφοθηρίας και σαν κουκιά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την πρωτολογουία του στηλίτευσε το επιτελικό αλαλούμ που επικρατεί εδώ και μία βδομάδα με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει ανά την επικράτεια.

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε τραγικά γεγονότα» είπε σε σχέση με τις φωτιές σε Ρόδο, Αττική, Αχαΐα, Κάρυστο, Κέρκυρα. Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη να μη χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως βολική δικαιολογία, ζητώντας πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, αλλά και καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer.

Τέλος, κάλεσε τον κ. Τασούλα να λύσει επιτέλους το χωροταξικό ζήτημα σε σχέση με την Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στα εθνικά, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία, ο οποίος όμως πρέπει να είναι συγκροτημένος, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για την κυριαρχία και την άμυνα της χώρας και σαφή οδικό χάρτη για οριοθέτηση ΑΟΖ/ Υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook