Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τα πύρινα μέτωπα -«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Η κατάσταση είναι πρωτοφανής», ανέφερε κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε ο υπουργός είναι «το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».
Ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες ξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ μόλις το τελευταίο 24ωρο 209.

Παράλληλα με την πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 κρίσιμες πυρκαγιές.

«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. «Μέσα σε πέντε λεπτα έφτασαν τα πρώτα εναέρια μέσα στη φωτιά στην Πάρνηθα», ανέφερε.

Σημείωσε δε, ότι, τα εναέρια μέσα έφθασαν σε 4-5 λεπτά στο μέτωπο της Πάρνηθας, καθώς έγινε η ταχύτερη δυνατή απόκριση με εκτροπή των εναέριων μέσων από τον Ασπρόπυργο .

Παράλληλα, μίλησε για πρωτοφανή κατάσταση, καθώς το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 209 πυρκαγιές και το Πυροσβεστικό Σώμα σε πέντε ημέρες κλήθηκε σε 350 μέτωπα.


Ο κ. Κικίλιας μίλησε για υπεράνθρωπη προσπάθεια ενστόλων και απλών πολιτών με επίκεντρο την ανάσχεση του πύρινου μετώπου στην Πάρνηθα. «Παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων ενάεριων μέσων , πέντε εκ των οποίων ήταν χθες το πρωί στον Ασπρόπυργο έγινε η ταχύτερη δυνατή εκτροπή και απόκριση στις 2 χθες το μεσημέρι στην Πάρνηθα μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο φετινό καλοκαίρι επτά φορές περιοχές της χώρας τέθηκαν στον ύψιστο συναγερμό 5 αριθμός διπλάσιος από το 2021 και επταπλάσιος από το 2012, πρόσθεσε.

Παράλληλα με την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια, πρόσθεσε. Οι 15 παράλληλες εστίες από ξημερώματα του Σαββάτου στον ‘Εβρο σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο είπε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα.

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να υπάρχει μια ενημέρωση με διαφάνεια ώστε οι πόλιτες να γνωρίζουν τι προσπάθειες γίνονται και ποιες είναι οι δυσκολίες, είπε κλείνοντας ο υπουργός, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στη συνέντευξη Τύπου το λόγο έλαβαν επίσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook