Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στη σημασία της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στη χώρα μας ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Η σημερινή επίσκεψη σηματοδοτεί την στόχευση του Πρωθυπουργού να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ.

Η σημερινή επίσκεψη είναι ιστορική αφού είναι η πρώτη φορά μετά από την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι που Πρωθυπουργός της Ινδίας επισκέπτεται την χώρα μας.


Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα Times of India: «Σήμερα, οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό, δεδομένων των προκλήσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, η Ινδία και η Ελλάδα, ως ναυτιλιακά έθνη με σταθερές αξίες και πλούσια ιστορία, βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση για να εργαστούν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον.

Ως ιστορικά ναυτικά έθνη, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό κοινές απόψεις όσον αφορά τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της θαλάσσιας ασφάλειας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία και οι δύο έχουμε υπογράψει.


Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, αυξήσαμε τις εμπορικές μας συναλλαγές σε 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αποτελεί ρεκόρ».

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, η τεχνολογία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η οικονομία και την εντατικοποίηση των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook