Η Ελλάδα αφέθηκε ανέτοιμη με προσωπική πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη - Έγιναν καπνός τα «επιτελικά» επιτεύγματα και οι μεγαλόστομες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βούλης για τις φωτιές.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος καταλογίζοντάς της την ευθύνη για την έκταση της καταστροφής από τις φετινές πυρκαγιές.

«Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη κ. Μητσοτάκη» – «Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε ανήκουστο να χάνονται κρίσιμα και εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ξεκίνησε την αρχική τοποθέτησή του στην Βουλή σημειώνοντας ότι δυστυχώς η Βουλή έρχεται ξανά, μετά το 2021, να συζητήσει το θέμα των πυρκαγιών «μέσα σε μία εξελισσόμενη πρωτοφανή φυσική καταστροφή», ευχαριστώντας όλους όσους δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, τόσο από τις ελληνικές υπηρεσίες, τους εθελοντικούς φορείς και τους απλούς πολίτες, όσο και τα μέλη των διεθνών ομάδων που ήρθαν να βοηθήσουν από άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, επανέλαβε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων από τις φωτιές: «τους 2 ήρωες πιλότους του καναντέρ που χάσαμε στην Κάρυστο, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη, αλλά και όλα τα θύματα του φετινού τραγικού καλοκαιριού γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη».

Χαρακτήρισε ανήκουστο να χάνονται κρίσιμα και εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, αλλά επίσης να κινδυνεύουν από τις φλόγες «πόλεις, πρωτεύουσες νομών, νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο».

«Σήμερα, για 13η ημέρα καίγεται ο Έβρος και η Ροδόπη, η μεγαλύτερη, στην μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. «Είναι επί πρωθυπουργίας σας κ. Μητσοτάκη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείνας πυρήνας του Δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός καταστράφηκε, αυτός με τα μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών. Και η αγωνία των επιστημόνων του πεδίου είναι ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση. Το διασταυρώσαμε από δύο πηγές. Είναι κάτι που πρέπει να καταθέσουμε. Είναι η 13η ημέρα. Η φωτιά έχει περάσει από τον πυρήνα. Από όλες τις πληροφορίες γνωρίζουμε ότι έχει περάσει από τον πυρήνα η φωτιά. Το είπα στον κ. Κικίλια εδώ και τρεις ημέρες, χωρίς να το δημοσιοποιήσω. Το 112 έστειλε μήνυμα για το Σουφλί. Αυτά είναι πραγματικότητα, δεν είναι πληροφορίες ή διαδόσεις», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Καυτηρίασε επίσης την «υποκρισία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε για την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα θέματα. «Το παρουσιάζετε ως δική σας πρωτοβουλία, παρότι το ζητήσαμε στις 24 Ιουλίου, σαν κάναμε ερώτηση 3 Αυγούστου και ειδικό αίτημα 23 Αυγούστου».

«Η μεγάλη σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι:

• παρά τις δεσμεύσεις σας στις προγραμματικές 2019 και 2023 με ρητά

• παρά την αντίστοιχη συζήτηση για πυρκαγιές το 2021 και τις δεσμεύσεις σας τότε,

• παρά την περυσινή μεγάλη πυρκαγιά πάλι στη Δαδιά και τις εξαγγελίες σας

• παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις στις 7 Ιουλίου φέτος,

Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και ανεπαρκή για αυτό τον κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική κύριε Μητσοτάκη και ξέρετε ότι είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου», τόνισε ο κ. Φάμμελος. «Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, και μετά και τις καταστροφές πυρκαγιές του 2021, δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει χώρος για συγνώμη, και προφανώς δεν έχετε αξιοπιστία για τις νέες εξαγγελίες που θα κάνετε σήμερα κατόπιν εορτής».

Αν και, όπως προέβλεψε, «εκ των υστέρων, θα κάνετε ότι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος, δεν μπορείτε πλέον να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Αυτό σίγουρα δεν εμπεδώνεται με τις συγνώμες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών. Ούτε με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, που και τη χώρα εξέθεσε, και την αμυντική της θωράκιση. Ούτε με την επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκανς από την Κροατία -που διασχίσαν την χώρα από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ούτε με τον αποκλεισμό για πολλές ώρες τόσων ανθρώπων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω της ελλιπούς διαχείρισης του συμβάντος με το βυτιοφόρο. Ούτε φυσικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές».

«Αυτά είναι όλα τα “επιτελικά” επιτεύγματα της κυβέρνησής σας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Φάμελλος θύμισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «από το 2021 ο Αλέξης Τσίπρας σας είχε προειδοποιήσει» να μην επικαλείται σε κάθε φυσική καταστροφή την κλιματική κρίση, γιατί ευτελίζεται η σημασία που πρέπει να δώσει στην αντιμετώπισή της ο πολίτης. «Κυβερνάτε 4 χρόνια τώρα, και έχετε ήδη επικαλεστεί αντίστοιχες δικαιολογίες το 2021 σε αντίστοιχη καταστροφή 1,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων».

Αντί να χτιστεί η επάρκεια πόρων και μέσων και να σχεδιαστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αποδομήθηκαν όσα παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το 2019, αγνοώντας την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και όλα τα εργαλεία με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία φρόντισε θωρακίσει τη χώρα. Έτσι ήρθαν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το ρεκόρ με την τριπλάσια έκταση καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον μέσο όρο 15ετίας, οι ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και σε κρίσιμες, βασικές δομές της χώρας.

«Δεν είναι επιτυχία σας» η εκκένωση του μεγαλύτερου περιφερειακού νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας, των γιατρών και υγειονομικών είναι, τόνισε ο κ. Φάμελλος. Ο ακριτικός Έβρος όπου ο κ. Μητσοτάκης κατέβηκε συμβολικά υποψήφιος ζει τώρα τα αποτελέσματα της πολιτικής εκμετάλλευσής του από την ΝΔ. «Και εσείς ακόμη δεν έχετε πάει εκεί που καίει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της 20ετίας στην Ευρώπη».

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα έφτασε να αμφισβητεί την επιστήμη και τα στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που έδειχναν ότι με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων. «Είναι υποχρέωση της Επιστήμης να ενημερώνει την Κοινωνία. Εσάς όμως σας ενοχλεί η αλήθεια! Γιατί σας εκθέτει!», τόνισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τα στοιχεία πριν δυο μέρες. «Φαντάζομαι ότι δεν το αμφισβητείτε και αυτό;».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook