Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στον Ταύρο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με το κλίμα να είναι καλό και να περισσεύουν τα χαμόγελα και οι αγκαλιές.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή του συνταγματικού δικαίου Γιάννη Δρόσσο ενέκρινε ως ενιαία πρόταση τις 5 υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει και την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος.

Νωρίτερα το μεσημέρι ξεκίνησε το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος. Να σημειώσουμε ότι στο Συνέδριο δεν παραβρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Oι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι ξεδιπλώνουν την πολιτική τους πλατφόρμα και θα αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν με την τοποθέτηση από τους Γραμματείς του κόμματος και αμέσως μετά θα απευθύνουν την ομιλία τους κατά αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι/ες Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σημειωτέον ότι η έγκριση των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Κόμματος αποτελεί το μοναδικό θέμα του Συνεδρίου, ενώ για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτη η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου η οποία κάλεσε τα μέλη του Προεδρείου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Το λόγο έχει η Πρόεδρος του συνεδρίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το συνέδριο ξεκίνησε με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να κρατούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών.


Στη συνέχεια η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου Γιάννη Δρόσσο ενέκρινε ως ενιαία πρόταση τις 5 υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Να δώσει ισχυρό μήνυμα η παρουσία του κόσμου στις κάλπες της επόμενης Κυριακής ζήτησε η Ράνια Σβίγκου. Η κοινωνία χρειάζεται έναν δυνατό και ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουμε για τα δύσκολα, τα δύσκολα δεν τα φοβόμαστε ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας της ΚΕ.

«Η επόμενη ημέρα να μας βρει πιο δυνατούς πιο ενωμένους για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκες ο τόπος» επισήμανε κατά την ομιλία του ο Αναπληρωτής Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης.


Παράλληλα,
Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των πέντε υποψήφιων προέδρων του κόμματος οι οποίοι και θα παρουσιάσουν την ατζέντα και τις προτεραιότητές τους.

Στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα συμμετέχουν πέντε, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς , Ευκλείδης Τσακαλώτος , Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης


Η διαδικασία
Συνολικά, περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, με την πλειονότητά τους, κυρίως από την περιφέρεια, να δίνει το «παρών» διαδικτυακά. Πρόκειται για το ίδιο «σώμα» που συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Απρίλιο του 2022.
Τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το διαρκές συνέδριο είναι επί της ουσίας δύο. Το πρώτο αφορά την έγκριση των υποψηφιοτήτων, πρόταση που θα κατατεθεί ενιαία, και το δεύτερο σχετίζεται με τις ομιλίες των υποψηφίων. Σημειωτέον, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Διαρκούς Συνεδρίου έπειτα από απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και εισήγηση των δύο γραμματέων.

Περιληπτικά οι ομιλίες των υποψηφίων
Έφη Αχτσιόγλου

Στις τέσσερις μάχες που έχει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου: Το κράτος της νέας εποχής, το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ο κόσμος της εργασίας μπροστά, η μάχη για ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Μιλώντας για την δική της πρόταση υπογράμμισε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην «Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών. Αξίζουμε, οφείλουμε και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα. Και θα το πετύχουμε» τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «καταθέτω σήμερα την πρότασή μου για τα 4 στρατηγικά πεδία που πρέπει να παρέμβει και να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα». «Μπορούμε να νικήσουμε. Γιατί το δικό μας μέλλον είναι συνώνυμο με τον πιο μεγάλο, ευγενή και ουσιαστικό στόχο της ανθρωπότητας: την κοινωνική ισότητα» είπε.

Στέφανος Κασσελάκης
«Πάμε να χτίσουμε τη Σύγχρονη Αριστερά. Πάμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι νικητή. Πάμε να κατακτήσουμε το Ελληνικό Όνειρο» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του είπε «κατεβαίνω για Πρόεδρος της παράταξης μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο. Το Όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης – πάντα με εντιμότητα».

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκέντρωσε τις 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε. προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ανάμεσα στα ονόματα που υπογράφουν στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη είναι ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Παύλος Πολάκης και η Ελένη Αυλωνίτου.

Νίκος Παππάς

«Ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της» τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς στη διάρκεια της ομιλία τους στο Διαρκές Συνέδριο.

«Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη. Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες» σημειώσε απευθυνόμενης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Νίκος Παππάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον. Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όχι πατώντας πάνω στην αποτυχία του διπλανού».

Στ.Τζουμάκας
«Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη. Σε κοινή πορεία με τη Πολιτική Γραμματεία, τη Κεντρική Επιτροπή, τους Βουλευτές, τις Οργανώσεις. Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς μια νέα Πολιτική και Κοινωνική Πλειοψηφία» τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας, στο Διαρκές Συνέδριο.

Ο Στέφανος Τζουμάκας κάλεσε τα μέλη του κόμματος να προχωρήσουν «εμπρός για ένα ρεύμα νίκης στη στρατηγική κυβερνητικού κόμματος. Εμπρός για την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος».
Ο ίδιος έθεσε ως «στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού. Προχωράμε σε υπέρβαση με ενότητα και νέους αγώνες». Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε επίσης για «αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η Παράταξη της Εναλλακτικής Προοδευτικής Λύσης.Όχι στην πολιτική της ρεβάνς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειραφετεί, καθοδηγεί. Παίρνει θέση» σημείωσε καταληκτικά.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έκλεισε τις ομιλίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όποιος κερδίσει, θα τον υποστηρίξουμε», ενώ πρότεινε τη δουλειά του μυρμηγκιού, διότι μόνο έτσι προχωρά «ένα κόμμα που θέλει τη διεύρυνση και τη γείωση με την κοινωνία. Θα βρούμε νέα παιδιά που θα τα δουλέψουμε για μια τετραετία και θα τα χτίσουμε. Θα τους μάθει η κοινωνία, θα έχουν αναγνώριση».

«Δεν επιδιώκω να έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό γενικώς, θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος. Μακριά από μένα αυτοί που λένε ότι λογοδοτούν μόνο στον λαό.

Υπόσχομαι ότι θα είμαι μέλος μιας συλλογικής ηγεσίας. Αν ένα πράγμα είναι που εκπροσωπώ στην καμπάνια για την προεδρία είναι να φέρω ένα χαμόγελο στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, για τα όσα κάναμε, για τις ιδέες μας, για τις αξίες μας, για τις προτάσεις μας. Γιατί η Αριστερά πρέπει να βγει επιθετικά» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook