"Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου είναι ένα σημείο καμπής. Είναι μια ώρα ευθύνης για τον καθένα και την κάθε μια μας» τόνισε η Ράνια Σβίγκου

«Είμαι σίγουρη ότι, όλοι μαζί, με όποιον ή όποια αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να τεθεί επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα καταφέρουμε» σημείωσε η η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ράνια Σβίγκου, στην έναρξη του συνεδρίου που ενέκρινε τις πέντε υποψηφιότητες.

Όπως σημείωσε, «οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματός μας είναι ένα σημείο καμπής. Είναι μια ώρα ευθύνης για τον καθένα και την κάθε μια μας».

«Πολλοί λένε ότι το μεγάλο μας στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Πρέπει να το κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα. Πρέπει τα μέλη μας, αλλά και κάθε αριστερός, προοδευτικός πολίτης που θα προσέλθει στις κάλπες, θα γραφτεί στο κόμμα και θα ψηφίσει την επόμενη Κυριακή, να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα παρουσίας. Η προσέλευση του κόσμου θα πρέπει να δώσει ένα μεγάλο μήνυμα. Ότι είμαστε εδώ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ, είναι δυνατός» υπογράμμισε η Ράνια Σβίγκου.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε εμβληματικό απερχόμενο πρόεδρο, ενώ μιλώντας για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τόνισε ότι έχει αρχίσει.

«Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αλλά και για τον κόσμο, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για τη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τους νέους αγώνες για το λαό και τον τόπο.

Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να σταθούμε ξανά δίπλα του.

Με ένα κόμμα δυνατό, μαζικό, αποφασισμένο και μαχητικό.

Ανοίγουμε με δυο λόγια σήμερα, με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στα μέλη του κόμματος, την πόρτα για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό που απαιτούν η συγκυρία και οι συνθήκες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου του κόμματος δεν γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου. Γίνεται, και έτσι πρέπει, σε συνάφεια με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Με ανοιχτά τα μάτια μας και τα μέτωπα της πάλης σε όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στη χώρα» ανέφερε η Ράνια Σβίγκου.

Αναλυτικά η ομιλία της:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά στο Διαρκές Συνέδριό.
Τονίζοντας πρώτα από όλα ότι η παρουσία όλων μας εδώ, με τη σοβαρότητα και την περίσκεψη που απαιτούν οι στιγμές, δίνει ένα μήνυμα ελπίδας, ακόμα και σιγουριάς θα έλεγα, στα μέλη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Γράφουμε στην πράξη τη νέα σελίδα για το κόμμα μας, μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Και κηρύσσουμε την αρχή της συναρπαστικής διαδικασίας ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Με τα δημοκρατικά εργαλεία που διαμόρφωσε ο χρόνος και η εμπειρία μας.
Και με την ηθική και πολιτική στήριξη του εμβληματικού απερχόμενου προέδρου μας. Του Αλέξη Τσίπρα.
Του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της χώρας.
Του επικεφαλής μιας κυβέρνησης, που ανέλαβε στα πιο δύσκολα, πιο δραματικά χρόνια που γνώρισε η Ελλάδα μεταπολεμικά.
Μιας κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα μας από τα μνημόνια και ταυτόχρονα, αγωνίστηκε για τους οικονομικά ασθενέστερους, εκείνους κι εκείνες που τότε, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, έπρεπε να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα μιας πραγματικά αριστερής, κοινωνικά δίκαιης κυβέρνησης.
Αλλά και που με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε και άλλη μια ιστορική ευθύνη. Γιατί είναι αυτός που υπέγραψε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Την ώρα που η ΝΔ, διαδήλωνε στο πλάι της Χρυσής Αυγής, την ώρα που τα στελέχη μας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, δέχονταν επιθέσεις ακόμα και έξω από τα σπίτια τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρόεδρος ενός μικρού ελληνικού κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, και κατάφερε, επί των ημερών του, να μετατραπεί στο μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη.
Ένα κόμμα που ένωσε και ενέπνευσε ανθρώπους με καταγωγή από τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά, μέχρι την οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, το προοδευτικό κέντρο.
Το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. έγινε συνώνυμο της Αριστεράς, συνώνυμο των κοινωνικών αγώνων, σύμβολο ενός ολόκληρου λαού που αγωνιζόταν για το δίκιο του, απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης, απέναντι στη λιτότητα, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, στον άγριο νεοφιλελευθερισμό.
Με αυτήν την παρακαταθήκη θα προχωρήσουμε και τώρα. Με πίστη στις αξίες και τα ιδανικά μας, με τη γνώση που μας προσφέρει η εμπειρία μας, αλλά και με την αυτοκριτική για όσα δεν κάναμε σωστά το προηγούμενο διάστημα.
Η επόμενη μέρα έχει αρχίσει.
Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αλλά και για τον κόσμο, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για τη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τους νέους αγώνες για το λαό και τον τόπο.
Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να σταθούμε ξανά δίπλα του.
Με ένα κόμμα δυνατό, μαζικό, αποφασισμένο και μαχητικό.
Ανοίγουμε με δυο λόγια σήμερα, με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στα μέλη του κόμματος, την πόρτα για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό που απαιτούν η συγκυρία και οι συνθήκες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου του κόμματος δεν γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου. Γίνεται, και έτσι πρέπει, σε συνάφεια με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Με ανοιχτά τα μάτια μας και τα μέτωπα της πάλης σε όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στη χώρα.
Και δεν είναι υπερβολή να πω ότι αυτά που συμβαίνουν μόνο η προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να τα εμφανίζει ως περίπου φυσικά και αναπόφευκτα φαινόμενα της εποχής, ή ακόμα και ως θετικά.
Δύο και κάτι μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ, μετά τις εκλογές του Ιούλη, είναι μια διαδρομή τραυμάτων για την Ελλάδα.
Μια διαδρομή που τους τραγικούς σταθμούς της παράγει η ιδεοληψία, η αναποτελεσματικότητα, η αλαζονεία, η έλλειψη ενσυναίσθησης του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.
• Η τρομακτική οικολογική καταστροφή που συνεχίζεται στον Έβρο, με πάνω από 1.600.000 στρέμματα καμένα ως σήμερα, σύμφωνα με το Meteo.
• Η δολοφονική επίθεση των ξένων νεοναζί στη Νέα Φιλαδέλφεια.
• Η δράση ταγμάτων εφόδου και σερίφηδων που καταδιώκουν μετανάστες.
• Και το ψέμα, η συγκάλυψη, η διαστρέβλωση που τα συνοδεύουν από την πλευρά της κυβέρνησης.
Όλα αυτά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το αύριο.
Αλλά και κανένα περιθώριο επανάπαυσης και εφησυχασμού από τη δική μας πλευρά.
Η εκλογική μας διαδικασία οφείλει συνεπώς να διεξάγεται ακριβώς στο πεδίο της αντίστασης στις πολιτικές Μητσοτάκη και τα αποτελέσματά τους.
Ο δημοκρατικός μας ανταγωνισμός οφείλει να είναι ανταγωνισμός για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.
Να βλέπει και να επιδιώκει το αύριο της επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τέτοια θέση, ώστε να προβάλει και πάλι ως η εναλλακτική λύση στην καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν αξίζει στην Ελλάδα το καθεστώς ιδιοτέλειας και αδιαφορίας για την κοινωνική πλειοψηφία και εικονικής πραγματικότητας.
Δεν αξίζει στην Ελλάδα η εικόνα ενός παντοδύναμου πρωθυπουργού και μιας πολυδιασπασμένης δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Δεν αξίζει στην Ελλάδα το τσούρμο της άκρας Δεξιάς που έχει καταλάβει ουκ ολίγα έδρανα της Βουλής. Με την ενθάρρυνση, την ιδεολογική και ηθική κάλυψη, της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Η κοινωνία δεν περιμένει. Η ΝΔ και η ακροδεξιά είναι ήδη εδώ, και ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στο μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Μαζί με τον Γιώργο Βασιλειάδη, όλα τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, αναλάβαμε μια πολύ δύσκολη αποστολή. Να οδηγήσουμε συντεταγμένα το Κόμμα σε διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.
Σε μια πολύ αρνητική συγκυρία, μετά τη βαριά ήττα των βουλευτικών εκλογών. Αλλά και μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος που δίνουν όλες τους τις δυνάμεις, σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.
Γιατί βαδίζουμε συλλογικά, με συντροφικότητα, με δημοκρατία, με αλληλεγγύη, με πίστη στις αξίες μας.
Για να ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ισχυρό, για να ξαναφέρουμε στην εξουσία την αριστερά και την προοδευτική παράταξη.
Βρισκόμαστε πια μια βδομάδα πριν από τον πρώτο σταθμό της επόμενης μέρας. Μια βδομάδα πριν τη συλλογική, δημοκρατική και κορυφαία διαδικασία, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Μια διαδικασία που, παρά τις δύσκολες συνθήκες του καλοκαιριού, αγκαλιάστηκε από τα μέλη μας, αλλά και από κάθε αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο. Γιατί η κοινωνία περιμένει από εμάς.
Μας έδωσε εντολή ανασυγκρότησης, αλλαγής, ανανέωσης.
Και όλοι κι όλες οι υποψήφιοι για την προεδρία, με τις περιοδείες τους σε ολόκληρη τη χώρα, με τις πολύ επιτυχημένες και μαζικές εκδηλώσεις και τις ομιλίες τους, αλλά πάνω από όλα, με το περιεχόμενο του λόγου τους, έδειξαν ότι στην κοινωνία απευθύνονται, στα μέλη μας αλλά και στους ανθρώπους που μας ψήφισαν, και κυρίως σε όλους κι όλες που μας είχαν εμπιστευθεί παλιότερα, και πρέπει να μας εμπιστευθούν ξανά.
Με όραμα, με προοπτική, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία, μέσα στους αγώνες, με προσήλωση στις ανάγκες και στις αγωνίες του κόσμου. Με όραμα και προοπτική για την ίδια τη χώρα.
Ο βαθιά πολιτικός λόγος που κυριάρχησε από όλους τους υποψήφιους, τα πολιτικά επιχειρήματα, παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις του καθενός ως προς τα επιμέρους, μας γεμίζει αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.
Από εμάς εξαρτάται, και είμαι σίγουρη ότι, όλοι μαζί, με όποιον ή όποια αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να τεθεί επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα καταφέρουμε.
Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματός μας είναι ένα σημείο καμπής. Είναι μια ώρα ευθύνης για τον καθένα και την κάθε μια μας.
Πολλοί λένε ότι το μεγάλο μας στοίχημα είναι η προσέλευση στις κάλπες.
Πρέπει να το κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.
Πρέπει τα μέλη μας, αλλά και κάθε αριστερός, προοδευτικός πολίτης που θα προσέλθει στις κάλπες, θα γραφτεί στο κόμμα και θα ψηφίσει την επόμενη Κυριακή, να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα παρουσίας.
Η προσέλευση του κόσμου θα πρέπει να δώσει ένα μεγάλο μήνυμα.
Ότι είμαστε εδώ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ, είναι δυνατός.
Γιατί είμαστε το κόμμα που θέλει και αγωνίζεται για να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλη κοινωνικής πλειοψηφίας. Για να αναλάβουμε και πάλι την ευθύνη απέναντι στον προοδευτικό κόσμο, απέναντι στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή, ενωμένη, σοβαρή, Αριστερά.
Έναν ισχυρό, ενωμένο, σοβαρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Που θα δώσει χώρο στην αλήθεια, υπόσταση στην αντίσταση, προοπτική στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.
Αυτό πρέπει να είναι το κίνητρο και το πιστεύω κάθε μέλους του κόμματός μας.
Υπάρχουμε για τα δύσκολα.
Δεν τα φοβόμαστε.
Δεν τα φοβηθήκαμε σε συνθήκες που όλα τα σκίαζε η φοβέρα των μνημονίων και της χρεοκοπίας.
Έχουμε την εμπειρία, τις ιδέες, τις αρχές, τους ανθρώπους, για να δώσουμε τις νέες μας μάχες.
Με τη νέα μας ηγεσία.
Μπορούμε και θα το κάνουμε.
Όλοι και όλες μαζί».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook