«Στέλνω μήνυμα φιλίας στον γειτονικό τουρκικό λαό», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην Μilliyet

Ξεκίνησε στην Άγκυρα η συνάντηση εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Στόχος τους να προετοιμάσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αλλά και να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών. Όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στη συνάντηση θα τεθεί και η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Mε πρωτοσέλιδο τίτλο: «Μήνυμα φιλίας στον γειτονικό τουρκικό λαό» η εφημερίδα Μilliyet, δημοσιεύει μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ενόψει της σημερινής του συνάντησης στην Άγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Στο μήνυμά του ο κ.Γεραπετρίτης σημειώνει πως οι δύο χώρες που συγκρούστηκαν πριν από σχεδόν 100 χρόνια, κατέληξαν αμέσως μετά σε συμφιλίωση και τρόπους συνεργασίας. Κάτι που «μπορεί να επαναληφθεί κάτω από καλύτερες συνθήκες σήμερα», όπως λέει, τονίζοντας πως «Μια ατελείωτη συζήτηση δεν μπορεί να είναι επιλογή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Αnadolu πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι με τον κ. Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια καλή προσωπική σχέση «στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία».

«Ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα».

«Η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε πως η διαδικασία διαλόγου «θα καθοδηγείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή υπευθυνότητα», τόνισε.

Αναφερόμενος στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ότι «στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας και στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του κ. Γεραπετρίτη έχει ως εξής:
• 10:30 – Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών
• 12:30 – Δηλώσεις στον Τύπο
• 13:15 – 15:00 – Γεύμα εργασίας

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook