Η προστασία της δημόσιας υγείας και η στήριξη των ευάλωτων είναι τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για τις πληγείσες περιοχές

Για σοβαρότατο ζήτημα «προστασίας και υποστήριξης της δημόσιας υγείας» στις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στους Δήμους Παλαμά και Φαρσάλων στη Θεσσαλία.

«Σήμερα από τους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Λαρίσης εκπέμπουμε μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της μία κραυγή αγωνίας έτσι ώστε αυτή η βιβλική καταστροφή να μη συνεχιστεί και να μην εξελιχτεί σε νέο πρόβλημα πολιτικής προστασίας ιδιαίτερα ως προς τις παραμέτρους της δημόσιας υγείας», είπε και τόνισε ότι η υδροδότηση της και η ηλεκτροδότηση, η αποκομιδή των νεκρών ζώων, η αποκομιδή και διάθεση στερεών αποβλήτων, η βασική υγειονομική φροντίδα και η λειτουργία υγειονομικών δομών, μαζί με την προνοιακή και ψυχοκοινωνική στήριξη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν «σοβαρά ερωτήματα για θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας, σχεδιασμού και υλοποίησης έργων αλλά και επάρκειας της Πολιτικής Προστασίας», ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι πρέπει «να ξεκινήσουμε από το σήμερα» γιατί «σήμερα υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες και προβλήματα που πρέπει να λυθούν με συντονισμό».

Αναλυτικά η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
Σήμερα αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκονται σε όλη τη Θεσσαλία, στις περιοχές οι οποίες έχουν δεχτεί αυτό το τεράστιο πλήγμα από τη βιβλική καταστροφή των πλημμυρών. Είναι γνωστό σε όλους μας το τι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που πρέπει να πούμε μέχρι στιγμής από τις περιοχές του Δήμου Φαρσάλων και του Δήμου Παλαμά, είναι να συμβάλουμε κι εμείς σε μια κραυγή αγωνίας. Διότι μπορεί να έχει προηγηθεί μία βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες, σήμερα όμως ακόμα ο κόσμος εδώ και η αυτοδιοίκηση αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

Πρέπει λοιπόν να συμβάλουμε όλοι –και εμείς συμβάλουμε με αυτό το δημόσιο αίτημα- για το βασικό πρόβλημα του στήριξης και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο Δήμο Παλαμά υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την αποκομιδή των νεκρών ζώων, όπου δεν υπάρχει συντονισμός και αποτελεσματικό σχέδιο. Όπως υπάρχει και σοβαρότατο θέμα με την υδροδότηση σε εκτεταμένο μέρος του Δήμου. Υπάρχει όμως και η ανάγκη για μέσα προστασίας των πολιτών για τον καθαρισμό –και στο Δήμο Φαρσάλων και στο Δήμο Παλαμά.

Ο καθαρισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί, είδαμε πάρα πολλά στερεά απόβλητα μέσα στο κέντρο του Παλαμά, αλλά και στα Φάρσαλα. Υπάρχει επίσης έλλειψη μηχανημάτων έργου για τους καθαρισμούς ακόμα και των οικισμών. Χρειάζεται ένα εκτεταμένο σχέδιο διάθεσης εξοπλισμού, ιδιαίτερα μηχανημάτων έργου, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους Δήμους να λύσουν το πρόβλημα.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, ήταν έκπληξη για μένα όταν ο δήμαρχος Παλαμά με ενημέρωσε ότι διαθέτει 8.000 μερίδες σε πολίτες που δεν έχουν αυτή τη στιγμή εξασφαλισμένη σίτιση. Μαζί με την κάλυψη φιλοξενίας των αστέγων και την υγειονομική φροντίδα, αυτά πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα της Πολιτείας. Χρειαζόμαστε δηλαδή αποκατάσταση των υγειονομικών υποδομών και της βασικής κοινωνικής λειτουργείας. Άρα, διαχείριση και αποκομιδή στερεών αποβλήτων, νεκρών ζώων, και βασική υγειονομική και προνοιακή φροντίδα, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι το πρώτο ζητούμενο.

Προφανώς, οι πληροφορίες που συλλέγουμε από τους πολίτες, τους φορείς των αγροτών και της Αυτοδιοίκηση θέτουν και σοβαρά ερωτήματα για ελλείμματα αντιπλημμυρικής προστασίας, σχεδιασμού και υλοποίησης έργων , καθώς και για την επάρκεια της Πολιτικής Προστασίας. Και στα δύο αυτά θέματα υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες καθυστέρησης.

Όμως νομίζω ότι προέχει να συμβάλουμε σε μία κραυγή αγωνίας έτσι ώστε αυτή η βιβλική καταστροφή να μη συνεχιστεί. Να παρέμβουμε όλοι για να βοηθήσουμε σήμερα τους πολίτες και την περιοχή. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό της οικονομίας την επόμενη μέρα, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από το σήμερα. Και σήμερα υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες επιβίωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook