Σε διαφορετικό κλίμα η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα στη Θεσσαλονίκη λόγω της κατάστασης που βιώνει η χώρα από την κακοκαιρία Daniel.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην 87η ΔΕΘ 2023 είναι προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στις 20:00 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κυριαρχήσουν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία , οι τρόποι αντιμετώπισης τους αλλά και το μακροπρόθεσμο σχέδιο για να μην υπάρξουν ξανά κατά το δυνατόν παρόμοιες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάζει το νέο μοντέλο που θα λειτουργεί η Πολιτική Προστασία προσαρμοσμένο στις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που φέρνει η κλιματική κρίση.

Πλην της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, το πλάνο αναδιοργάνωσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, την πλήρη αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς», την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης με αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την αναβάθμιση του 112 και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Η οικονομία, αναμένεται επίσης ότι θα καταλάβει ιδιαίτερη θέση, και στην φετινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ 2023 καθώς και τα μέτρα για τον κρατικό εκσυγχρονισμό.

Οι οικονομικές εξαγγελίες, θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τις προηγούμενες μέρες.

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έδωσε ένα πρώτο στίγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών , που ανέφερε: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη και αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο γι΄αυτό και κινηθήκαμε άμεσα για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών.
Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία της στην ΔΕΘ ως αφορμή για να παρουσιάσει ένα καλάθι, ή μια ακόμη ευκαιρία για παροχολογία, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητες του και να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Εικάζω ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα αφιερώσει και σημαντικό μέρος στις αλλαγές στη δικαιοσύνη και συνολικά σε ζητήματα δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης .

Οι τρείς άξονες της ομιλίας 

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΡΤ η ομιλία του πρωθυπουργού θα κινηθεί σε τρείς άξονες:

• Ο πρώτος θα είναι η περαιτέρω θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, δηλαδή δομικές αλλαγές για την ενίσχυση της κρατικής μηχανής, ώστε να μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζει τις διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

• Ο δεύτερος άξονας δεν θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του. Στην προμετωπίδα βρίσκονται η υγεία, η δικαιοσύνη και η παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος αυτών των αλλαγών είχε συζητηθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για την υλοποίησή τους. Αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομειακό χάρτη, την αναβάθμιση των νοσοκομείων, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών.

• Ο τρίτος άξονας, δηλαδή οι οικονομικές εξαγγελίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεπώς, η ανάγκη ανασυγκρότησης τόσο της Θεσσαλίας όσο και του Έβρου που επλήγησαν αντίστοιχα από τις πλημμύρες από τις πυρκαγιές, να αναγκάζουν την κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους, όπως είπες, προς τη στήριξη των κατοίκων τους αλλά και την ανοικοδόμηση των υποδομών τους.

Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του Μαρτίου έως το τέλος του έτους, ενώ το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο, όποιο περιθώριο δίνει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, θα διατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με φειδώ ωστόσο, προς τους πλέον αδύναμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πίεση του πληθωρισμού. κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έχει ήδη νομοθετηθεί και πως πρέπει να κρατηθεί το τιμόνι σταθερό με στόχο για το πλεόνασμα από 0,7 έως 1% του ΑΕΠ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να τονίσει ότι βασικό διακύβευμα παραμένει η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όχι μέσα ωστόσο από επιδόματα, αλλά μόνιμες αυξήσεις που θα προκύπτουν από την ανάπτυξη και τη μείωση της φορολογίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook