Με μια διαφορά 19,6 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis – Στο 38% η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 7% του Στέφανου Κασσελάκη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διεξήχθη από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, δείχνει ότι η ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη (σ.σ. μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου) δεν φαίνεται να δίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, τον αναμενόμενο… «αέρα» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, από το 17,8% των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 16,8%, την ώρα που η ΝΔ υφίσταται τους «κραδασμούς» των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες στη Θεσσαλία) και υφίσταται απώλεια 4,2 μονάδων (από το 40,6% των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου στο 36,4% της αποψινής δημοσκόπησης).

Πιο αναλυτικά, η εκτίμηση ψήφου στην έρευνα της Metron Analysis διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 36,4
ΣΥΡΙΖΑ 16,8
ΠΑΣΟΚ 12,5
ΚΚΕ 9,5
Σπαρτιάτες 3,9
Ελληνική λύση 7,5
ΝΙΚΗ 4,4
Πλεύση 3,1

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει ένα προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα.
ΝΔ 29,7
ΣΥΡΙΖΑ 13,7
ΠΑΣΟΚ 10,2
ΚΚΕ 7,7
Σπαρτιάτες 3,1
Ελληνική λύση 6,1
ΝΙΚΗ 3,6
Πλεύση 2,6

Επειδή, η έρευνα έγινε πριν και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η Metron Analysis παρουσιάζει τις αποκλίσεις πριν και μετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελάχιστα ενισχυμένος, πολύ λιγότερο σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΚΚΕ, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα στην απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν ενεργά.

Η ΝΔ διατηρεί υψηλότερη συσπείρωση στο 82%, σχετικά υψηλά και το ΠΑΣΟΚ με 79%, ενώ ενδεικτική των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στο 74%. Ενδιαφέρον έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες «διαρροές» προς το ΚΚΕ και ακολουθούν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο πώς διαμορφώνεται η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis. Σύμφωνα με αυτή η ΝΔ υποχωρεί πάνω από 4% στο 36,4%, στοιχείο που καταγράφει πραγματικό πολιτικό κόστος. Όμως, δε δείχνει να ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσης υποχωρεί κατά 1%. Αντιθέτως, ενισχύονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και στο ευρύτερο φάσμα της Ακροδεξιάς η Ελληνική λύση.

Ενδιαφέρον και η ερώτηση που αφορά τα όρια εκλογικής επιρροής, γιατί εκεί φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι (και αντίστοιχα δεν θα το ψήφιζαν ποτέ) δείχνει να έχει μικρότερα όρια επιρροής όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.

Διατηρείται η υπεροχή Μητσοτάκη
Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ποιος εγγυάται καλύτερα την ομαλή λειτουργία των θεσμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας».


Αναφορικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο με ποσοστό 36%. Η οικονομία ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Η ταυτότητα της έρευνας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook