Πέρα από την αποτυχία των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχουν κάτι αξιοπρεπές στις αυτοδιοικητικές, εκλογές, η Κυριακή που μας πέρασε ήταν κομβική για το μέλλον του κόμματος, το οποίο προμηνύεται δυσοίωνο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Από την πρώτη μέρα άπαντες ήξεραν πως το έργο του Στέφανου Κασσελάκη θα ήταν πολύ δύσκολο για δύο λόγους. Πρώτον θα έπρεπε να ασκήσει αξιοπρεπή, τεκμηριωμένη και στιβαρή αντιπολίτευση, ώστε να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον θα έπρεπε να εγγυηθεί την ενότητα σε ένα κόμμα το οποίο …έβραζε.

Δύο ειδικές αποστολές, οι οποίες θα ήταν δύσκολες για οποιονδήποτε έμπειρο πολιτικό, πόσο μάλλον για έναν 35αρη ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα μόλις μερικούς μήνες. Και όπως είναι φυσικό, φαίνεται ότι δεν πετυχαίνει για την ώρα κανέναν από τους δύο στόχους.

Πριν μερικές μέρες 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσαν το πράσινο φως στις προτάσεις του νέου προέδρου για τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα. Υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίον αντικαταστάθηκαν οι Θεοχαρόπουλος και Καλπάκης (έμαθαν τα νέα από τις ειδήσεις), ενώ το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθέτησε σε θέσεις κλειδιά μόνο δικούς του ανθρώπους (Πολάκη, Γιώργο Τσίπρα, Τζάκρη, Καπνισάκη και Δώρα Αυγέρη) μόνο ως ενωτική κίνηση δεν ερμηνεύθηκε.

Ο Παύλος Πολάκης

Συντονιστής των Τομεαρχών αναλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης. Ο ρόλος του υπερτομεάρχη δίνει, με απλά λόγια, σημαντικότατο λόγο στον Κρητικό βουλευτή στην κοινοβουλευτική δράση του κόμματος. Μπορεί ως τομεάρχης Διαφάνειας να κέρδισε την εμπιστοσύνη πολλών, όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η σχέση του πρώην υπουργού με την Ομπρέλα και τους 53+ είναι σχεδόν εχθρική, ενώ προεκλογικά συγκρούστηκε ουκ ολίγες φορές δημόσια με την Έφη Αχτσιόγλου. Έντονες ήταν και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο παρελθόν.

Επίσης, λίγο πριν τις εκλογές είχε τεθεί και εκτός ψηφοδελτίων και παραλίγο εκτός κόμματος, αφού μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζητούσαν επίμονα τη διαγραφή του… Πώς άραγε θα μπορέσει ο Παύλος Πολάκης να συντονίσει 47 -εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους- βουλευτές;

Στα μαχαίρια με την πλευρά Αχτσιόλου

Από την άλλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος (ίσως o πιο ενεργός βουλευτής από τον Ιούνιο μέχρι και τώρα) καθαιρέθηκε ψυχρά από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μην ξεχνάμε ότι προεκλογικά είχε κατηγορήσει τον νυν πρόεδρο πως δεν είχε πολιτικό σχέδιο…

Ακόμη, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει πριν την εκλογή του πως δεν «στηρίζεται από βουλευτές που έχουν μιλήσει για τουρκική μειονότητα» φωτογραφίζοντας τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου. Τότε η πλευρά της πρώην υπουργού είπε πως ο 35χρονος υιοθετεί τη ρητορική της ΝΔ…

Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη πως οι τάσεις δεν χρειάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνουμε πως κυριολεκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα.

Ο Κριός και ο Μπάτμαν

«Για όσους νομίζουν ότι έχουν βρει ένα Αμερικανάκι σε ‘μένα σίγουρα θα καταλάβουν ότι έχουν βρει έναν Κρητίκαρο» είπε πριν λίγες μέρες στον Σταύρο Θεοδωράκη και όταν ρωτήθηκε για τα τρωτά του σημεία, απάντησε: «Είμαι Κριός με ωροσκόπο Υδροχόο». Επίσης, αποκάλυψε ότι το πρότυπό του είναι ο … Μπάτμαν!

Όλα αυτά, δεν περιμένεις να τα ακούσεις από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και βεβαίως δεν περιμένεις να τα ακούσεις από τον πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Δεν είναι λίγοι (ακόμα και βουλευτές) που την επόμενη μέρα της συνέντευξης είτε γελούσαν στα εσωκομματικά πηγαδάκια, είτε είχαν πέσει σε κατάθλιψη.

Ο φόβος για την πλειοψηφία…

«Είναι αδιανόητο να μην γίνει η Κεντρική Επιτροπή και να μην συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να κάνει έναν κάποιο απολογισμό για το αποτέλεσμα των εκλογών» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Bigpost, με αφορμή τις φήμες που θέλουν τα όργανα να μην συνεδριάζουν άμεσα.

Βέβαια υπάρχει λόγος για αυτό. Και είναι ένας και πολύ σημαντικός. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά κομμένος στα δύο, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να μην ξέρει αν έχει ή όχι την Κεντρική Επιτροπή! Ακόμα και οριακά να περάσουν οι προτάσεις του, επικοινωνιακά θα είναι μεγάλο το πλήγμα. Το ίδιο ισχύει και για το Συνέδριο, για αυτό η πλευρά Κασσελάκη θέλει να το πάει σε 4-5 μήνες από σήμερα και όχι τον Νοέμβριο.

Κατηφόρα

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται πως το στοίχημα της ενότητας χάνεται. Όσον αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τα ποσοστά του καλοκαιριού. Συνήθως όταν αλλάζει πρόεδρος σε ένα κόμμα, αυτό παίρνει μια ώθηση. Τώρα συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Και αν μετρήσει κάποιος και τα ποσοστά της Κυριακής, θα δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ένα 12 με 13%.

Ειλημμένη η απόφαση

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει πάρα πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση να εγκαταλείψουν το κόμμα και πιθανόν να δημιουργήσουν κάτι καινούριο. Η πληροφορία είναι αδιαμφισβήτητη.

Το θέμα είναι πόσοι και πώς θα φύγουν. Το σχέδιο για συντεταγμένη αποχώρηση τον Νοέμβριο ξεχνιέται, οπότε είτε θα κάνουν λίγους μήνες υπομονή, είτε θα φύγουν νωρίτερα.

Και βεβαίως το πιο κομβικό από όλα είναι το αν θα αποχωρήσουν ιστορικά στελέχη, βουλευτές, …ακόμα και υποψήφιοι πρόεδροι. Όλα παίζονται, όλα είναι στο τραπέζι. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι οι αποχωρήσεις. Αυτό που παίζεται είναι μέγεθος του ρήγματος…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook