«Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της

«Είναι αλήθεια ότι στην προσπάθειά σας να στρέψετε τα βλέμματα μακριά από τα προβλήματα, βρίσκετε πρόθυμους συμμάχους στην αξιωματική αντιπολίτευση» ανέφερε απαυθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

«Ο ένας μοιάζει όλο και περισσότερο στον άλλο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σύμμαχοι σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση, με κενό βιογραφικό μεταρρυθμίσεων, κοινή αντίληψη για το ρόλο του κράτους και το ήθος εξουσίας. Τολμάτε να μιλάτε για ποιότητα λόγου και Δημοκρατίας, εσείς που πολεμήσατε την παράταξή μας χωρίς ηθικούς κανόνες στην περίοδο της κρίσης. Εσείς οι δυο είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Και το χειρότερο είστε και αμετανόητοι».

«Με την τακτική σας δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα» ανέφερε κατά την ομιλία της η κ. Γεννηματά. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης. Δεν χρειαζόμαστε και εδώ διχασμό που περιφρονεί την ουσία του προβλήματος, υποτιμά το δράμα των θυμάτων και των οικογενειών τους και αποτρέπει να ανοίξουν και άλλα κλειστά στόματα. Πίσω από κάθε ιστορία κακοποίησης, ανεξαρτήτως φύλου, υπάρχει η σιωπή της κοινωνίας αλλά και το στίγμα μιας Πολιτείας που ανέχεται, που δεν αναζητά, δεν ρυθμίζει, δεν προστατεύει».

Φερόμενοι ως θύτες είναι πρόσωπα που έχουν διοριστεί από την Κυβέρνηση

Και συνέχισε: «Πολύ δε περισσότερο όταν οι φερόμενοι ως θύτες είναι πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα με πολιτική απόφαση. Που έχουν διοριστεί από την Κυβέρνηση. Που έχουν την έγκριση της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού. Η πραγματική τραγωδία βρίσκεται στην έμπνευση και κατασκευή της υδροκέφαλης επιτελικής φούσκας. Συγκεντρωτισμός και ανικανότητα πάνε χέρι χέρι. Εκατοντάδες άριστοι στο Μαξίμου. Υπουργοί-μαριονέτες του Μαξίμου. Υφυπουργοί και Γενικοί γραμματείς τοποτηρητές του Μαξίμου. Δημόσια ενημέρωση και εθνική ασφάλεια, που αλλού, στο Μαξίμου. Δημόσιες σχέσεις και κυβερνητική προπαγάνδα με χρήματα των φορολογουμένων αποφασίζονται στο Μαξίμου. Αυτό είναι το δράμα του επιτελικού σας κράτους, του κράτους που ταυτίζετε με εσάς και το Μαξίμου. Που κατασκευάστηκε ως δομή ελέγχου και καταλήγει σε πηγή κινδύνου, αναποτελεσματικότητας, αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικής και παλαιοκομματικής νοοτροπίας».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Φ. Γεννηματά

Μας καλέσατε Κύριε Πρωθυπουργέ σήμερα, όπως γράψατε για να μας ενημερώσετε για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ότι αυτό που παρακολουθήσαμε σήμερα μέχρι τώρα ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η δημοκρατία μας και ο πολιτικός διάλογος.

Η κίνηση σας και προκλητική και βαθιά υποκριτική.

Προκλητική ιδιαίτερα σε μια περίοδο έξαρσης της κρίσης με τον κόσμο ανήσυχο και σε απόγνωση για την υγεία του , την καθημερινότητα, την εργασία του, το εισόδημα του, την επιβίωσή του, το σπίτι του. Σε μια περίοδο που η Τουρκία αλωνίζει πάλι στο Αιγαίο, το Τσεσμέ κοντεύει να φτάσει στο Λαύριο. Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή υποτίθεται, του νέου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα. Δεν διασφαλίσατε ούτε τη δέσμευση της Τουρκίας, όπως οφείλατε ότι θα αποφύγει νέες προκλητικές ενέργειες.

Η κίνηση σας είναι και υποκριτική γιατί θέλετε να μας ενημερώσετε στα απόνερα της συνεχιζόμενης χυδαίας κόντρας, που στήσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια ότι στην προσπάθειά σας να στρέψετε τα βλέμματα μακριά από τα προβλήματα, βρίσκετε πρόθυμους συμμάχους στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ο ένας μοιάζει όλο και περισσότερο στον άλλο. Σύμμαχοι σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση, με κενό βιογραφικό μεταρρυθμίσεων, κοινή αντίληψη για το ρόλο του κράτους και το ήθος εξουσίας.

Κατανοώ τη θέση που βρίσκεστε με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα που αμφισβητούν την ικανότητα της Κυβέρνησης σας να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στο ρόλο της. Όμως, από αυτό το σημείο μέχρι να θεωρήσετε ότι το μείζον ζήτημα που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και του πολιτικού διαλόγου είναι ευκαιριακό θέμα ενημέρωσης της Βουλής εκ μέρους σας, προσβάλλει και το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.

Ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό που όσα ζούμε μας αφήνουν άφωνους. Όλη την ελληνική κοινωνία.

Και είναι ακόμα πιο υποκριτική γιατί ποιότητα δημόσιου διαλόγου και μονοπώληση της πληροφόρησης με εξαγορασμένη προπαγάνδα από την Κυβέρνηση σας απλά δεν συμβιβάζονται, δεν συνυπάρχουν.

Οι πολίτες ξέρουν πια ότι η δήθεν μετωπική σύγκρουση που διαλαλεί με το αζημίωτο η προπαγάνδα σας είναι μια σκέτη φούσκα. Οι δύο δήθεν μονομάχοι γυμνοί από θέσεις κρύβουν τη γύμνια τους με ανούσιες επιθέσεις. Και τολμάτε να μιλάτε για ποιότητα λόγου και Δημοκρατίας, εσείς που πολεμήσατε την παράταξή μας χωρίς ηθικούς κανόνες στην περίοδο της κρίσης. Εσείς οι δυο είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Και το χειρότερο είστε και αμετανόητοι. Και εκεί έγκειται ο κίνδυνος. Είστε μακριά από την αγωνία της κοινωνίας, μακριά από τις διεκδικήσεις των νέων, μακριά από το οικονομικό μαρτύριο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά μας ξεπροβάλλει από το Μαξίμου.

Τι παρακολουθήσαμε όλες αυτές τις ημέρες;

Επιχείρηση κομματικής εκμετάλλευσης του Ελληνικού #MeToo, με αλληλοκατηγορίες, με αντεγκλήσεις, με επικίνδυνες για τον πολιτικό μας βίο κομματικές μικρότητες.
Ένα στημένο δίπολο, που εδώ και καιρό ταλανίζει και υποβαθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Είδαμε να εκτοξεύονται απαράδεκτες βρωμιές, λάσπη στον ανεμιστήρα, από τα γνωστά “πιστόλια” του ΣΥΡΙΖΑ. Απολύτως καταδικαστέο το hashtag και ταυτόχρονα απολύτως ανόητο, γιατί έδωσε το καλύτερο σωσίβιο αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση. Φάνηκε σήμερα.

Είδαμε και από την άλλη όμως, από τα αντίστοιχα της ΝΔ, βρώμικα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Trolls , Photoshop και άλλες αθλιότητες. Με την τακτική σας δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης. Δεν χρειαζόμαστε και εδώ διχασμό που περιφρονεί την ουσία του προβλήματος, υποτιμά το δράμα των θυμάτων και των οικογενειών τους και αποτρέπει να ανοίξουν και άλλα κλειστά στόματα.

Είναι μια μεγάλη στιγμή, γεννιέται ένα πραγματικό κίνημα ανθρώπων κατά κανόνα γυναικών, αλλά και συνολικά ευάλωτων, που σπάνε με πάταγο το πέπλο της σιωπής που κάλυπτε για πολλά χρόνια αποτρόπαιες πράξεις προσβολής της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Με θύτες καρεκλοκένταυρους, κάθε μορφής εξουσίας, διάσπαρτους σε πολλές όψεις και χώρους της κοινωνικής ζωής. Ένα κίνημα που πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο.

Το χρέος μας είναι τεράστιο. Αυτό το κίνημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε πρόσκαιρες κομματικές ατζέντες. Θα έπρεπε τις φωνές των θυμάτων να τις ακούσουμε με σεβασμό και να τις υπερασπιστούμε όλοι από κοινού. Να τις οπλίσουμε με τις απαραίτητες εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου. Να σταθούμε επιτέλους ως πολιτικό σύστημα στο ύψος των περιστάσεων.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε η υπόθεση Λιγνάδη, έδειξαν ολιγωρία και καθυστερημένη αντίδραση και αρνήθηκαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνης που έχουν αντικειμενικά. Πίσω από κάθε ιστορία κακοποίησης, ανεξαρτήτως φύλου, υπάρχει η σιωπή της κοινωνίας αλλά και το στίγμα μιας Πολιτείας που ανέχεται, που δεν αναζητά, δεν ρυθμίζει, δεν προστατεύει.

Πολύ δε περισσότερο όταν ο φερόμενος ως θύτες είναι πρόσωπο που κατέχει δημόσια αξιώματα με πολιτική απόφαση. Που έχει διοριστεί από την Κυβέρνηση. Που έχει την έγκριση της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού. Και έχει ιδιαίτερη απαξία ένας τέτοιος διορισμός όταν αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κουνά τη σημαία της πολυδιαφημισμένης αριστείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπουργός Πολιτισμού φέρει την ευθύνη, ακόμη και αν παραπλανήθηκε. Αλλά ο κύριος υπεύθυνος είναι ο Πρωθυπουργός, που την καλύπτει. Γιατί την καλύπτει; Καταλαβαίνουμε γιατί. Είναι ο εμπνευστής του δήθεν επιτελικού κράτους που στην πράξη κρύβει την αρχή του ενός ανδρός. Ο εμπνευστής και σκηνοθέτης μιας θεσμικής τραγωδίας που εκθέτει τη χώρα καθημερινά σε κινδύνους.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν ασχοληθήκαμε τώρα με τα ζητήματα της αντιμετώπισης της βίας, της κατάχρησης εξουσίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στις 24/11, σε ειδική εκδήλωση μας για την βία κατά των γυναικών, μίλησα για μια “πανδημία μέσα στην πανδημία”.

Από τότε μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλίες της ΚΟ ζητήσαμε:
Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες – και την Ένορκη Διοικητική Εξέταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για την διερεύνηση τους.
Ενημέρωση για την σχετική έρευνα της αστυνομίας το 2012.
Απαντήσεις δεν πήραμε.
Ζητήσαμε:
Να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
Να αλλάξει ο ποινικός κώδικας, όσον αφορά την περιγραφή, τις ποινές και την παραγραφή των αδικημάτων σεξουαλικής βίας, ιδιαίτερα κατά των ανηλίκων.
Να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των θυμάτων.
Να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε δομές, γραμμές στήριξης, συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας για τις γυναίκες θύματα σε όλους τους Δήμους της χώρας, που η παράταξη μας ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες.
Να φέρουμε την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και ειδικά σεμινάρια και ενημέρωση για το θέμα της παρενόχλησης.

Σε πολλά από αυτά αναφερθήκατε ήδη κύριε πρωθυπουργέ. Εμείς σε ό,τι απαντά σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε εδώ για να το ψηφίσουμε. Βεβαίως δεν είπατε κουβέντα για τον τρόπο διορισμού των ανθρώπων σε τέτοιου είδους θέσεις ευθύνης. Συμφωνείτε ότι πρέπει να εξακολουθήσετε την ίδια τακτική; Δεν καταλάβατε πόσο εκτεθειμένοι είστε;

Η θέση μας σαφής
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ.
Καμιά συγκάλυψη
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ.
ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όπως είπα ήδη, ότι στην επιστολή του για την σημερινή συζήτηση ο Πρωθυπουργός έθεσε ως θέμα “την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου”. Περιμέναμε άραγε να κάνει την αυτοκριτική του για το μέρος των ευθυνών που του αναλογούν για όσα συμβαίνουν στο δημόσιο βίο; Ούτε κατά διάνοια. Και δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την σημερινή συζήτηση για να βγει από το πολιτικό στρίμωγμα των ημερών, τόσο με την υπόθεση Λιγνάδη όσο και λόγω της πλήρους αδυναμίας του κράτους στην κακοκαιρία και όχι μόνο. Αρχίζουν να φαίνονται τα αδιέξοδα της πολιτικής του σε όλους τους τομείς.

Η πραγματική τραγωδία βρίσκεται στην έμπνευση και κατασκευή της υδροκέφαλης επιτελικής φούσκας. Συγκεντρωτισμός και ανικανότητα πάνε χέρι χέρι. Εκατοντάδες άριστοι στο Μαξίμου. Υπουργοί-μαριονέτες του Μαξίμου. Υφυπουργοί και Γενικοί γραμματείς τοποτηρητές του Μαξίμου. Δημόσια ενημέρωση και εθνική ασφάλεια, που αλλού, στο Μαξίμου. Δημόσιες σχέσεις και κυβερνητική προπαγάνδα με χρήματα των φορολογουμένων αποφασίζονται στο Μαξίμου. Οι πολίτες καλούνται να πιστέψουν στις προσωπικές ικανότητες του πρωθυπουργού όταν υπάρχουν επιτυχίες. Στις αποτυχίες πάλι, πρέπει να πιστέψουν στη συνέργεια παραγόντων που η πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Και να τα αποτελέσματα:
Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη καραντίνα.
Και αντί τα κρούσματα να μειώνονται, αυξάνονται!
Την ώρα μάλιστα που Κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για άνοιγμα.
Η δεν ξέρετε τι σας γίνεται, η αποπροσανατολίζετε τον κόσμο σκόπιμα.
Το άνοιξε-κλείσε που εφαρμόσατε δεν οδηγεί πουθενά χωρίς μαζικά στοχευμένα τεστ, σωστή ιχνηλάτηση, στελέχωση των κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών, χωρίς ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Το ΕΣΥ είναι στο κόκκινο, η δημόσια υγεία έχει παραλύσει, εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες αναβάλλονται.
Δεν ακούγατε για τον συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς.
Αρνηθήκατε να πάρετε μέτρα, επιστρέφετε στο ίδιο λάθος.
Η κυβέρνηση επικαλείται, συστηματικά, τους ειδικούς για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της.
Η πολιτική ιατρικοποιείται.
Το ίδιο και η ζωή των πολιτών.
Η πολιτική δεν έχει ευθύνη.
Ούτε οι ειδικοί.
Μόνο τα άτομα.
Κακοί πολίτες – κακές εξελίξεις

Στους εμβολιασμούς οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας. Και αφού αναφέρομαι στο θέμα, θα μας εξηγήσετε κ. Μητσοτάκη με ποιο τρόπο κατάφερε να εμβολιασθεί εκτός σειράς σε άλλο τόπο από τον τόπο κατοικίας του ο γαλάζιος Περιφερειάρχης σας κ. Χατζημάρκος, την ώρα που χιλιάδες Έλληνες αναμένουν με αγωνία τη σειρά τους για το εμβόλιο; Και μην μου πείτε ότι περίσσευαν εμβόλια και δεν έπρεπε να πεταχτούν διότι όπως πληροφορήθηκα, η αρμόδια Ιατρός για την Χάλκη όπου έγινε ο εμβολιασμός, δήλωσε σε συνέντευξη ότι ούτε εμβόλια περίσσεψαν, αλλά και ότι ο κ. Χατζημάρκος είχε συμπεριληφθεί στην κατάσταση των υπό εμβολιασμό. Αν είναι έτσι, κ. Μητσοτάκη, θα μας πείτε τελικώς ποιος έχει την ευθύνη της κατάρτισης των καταστάσεων εμβολιασμού; Θα αποδοκιμάσετε τον Περιφερειάρχη σας;

Αποτύχατε στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Βρέξει-χιονίσει, μετράμε νεκρούς, κατεστραμμένα νοικοκυριά, περιουσίες. Και στην περίπτωση του Ιανού και στην περίπτωση της Μήδειας, οι υπηρεσίες σας ήρθαν εκ των υστέρων να κάνουν διαπιστώσεις και να μας κάνουν και υποδείξεις για το πως θα κάνουμε αντιπολίτευση. Ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας που νομοθετήσατε παραμένει κενό γράμμα. Ενώ γνωρίζατε τον χρόνο και την ένταση των φαινομένων, ο σχεδιασμός εξαντλήθηκε στο κλείσιμο της εθνικής οδού, λες και το κράτος δουλεύει με διακόπτη.

Χωρίς καν να στείλετε ένα sms από το πολυδιαφημισμένο 112. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν επί μέρες χωρίς ρεύμα. Μπορούσατε να κάνετε αλλιώς; Φυσικά και αν θέλετε ένα θετικό παράδειγμα δεν έχετε παρά να ξαναδείτε την πετυχημένη διαχείριση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 στην μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική, στους σεισμούς. Και φυσικά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα στην Αττική.

Οι ανεξάρτητες αρχές που εποπτεύουν την αγορά και τον ανταγωνισμό σιωπούν. Πλήρης ασυδοσία στις τράπεζες. Επαναφορά του κομματισμού στην Αυτοδιοίκηση. Υποβάθμιση του ΑΣΕΠ και επιστροφή στη γαλάζια συνέντευξη. Επανίδρυση του κράτους με στρατιές γαλάζιων μετακλητών. 350.000 συντάξεις εκκρεμούν, το μπάχαλο στον ΕΦΚΑ δεν έχει προηγούμενο. Μικρομεσαίοι σπρώχνονται στη γαλαρία της δανειοδότησης. Όπου δεν μπορείτε να δημιουργήσετε θεσμούς και να πείσετε την κοινωνία, αλλού της κουνάτε το δάχτυλο, αλλού επιστρατεύετε το νόμος και τάξη: στις πλατείες, τους δρόμους, τα πανεπιστήμια, βαφτίζετε μεταρρύθμιση την αστυνομοκρατία, ενώ ο ίδιος επισκέπτεστε την Πάρνηθα και την Ικαρία.

Ως προς τα ζητήματα διαφθοράς, προκαλούν εντύπωση οι θέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύτηκαν στις 7 Δεκεμβρίου 2020 και αφορούν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο περί δημοσίων συμβάσεων. Η αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ για προμήθειες και σε 60.000 ευρώ για έργα, η μη ανάρτηση στην διαύγεια συμβάσεων αξίας κάτω των 2.500 ευρώ και η μη πρόβλεψη αποκλεισμού αναδόχων εταιριών στις οποίες έχουν υποβληθεί κυρώσεις για οικονομικά εγκλήματα, αποτελούν βαρύ στίγμα για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Έχετε καταργήσει τον κοινωνικό διάλογο. Χειροτερέψατε τις εργασιακές σχέσεις – θυμίζω το μισός μισθός/μισή δουλειά. Δεν σας αρέσει, αλλά είναι αλήθεια. Αποτύχατε στο να συγκρατήσετε την ανεργία και τα λουκέτα. Ετοιμάζετε νέο ασφαλιστικό χωρίς καμία αναφορά στο κόστος μετάβασης, ποιος θα πληρώσει το νέο κεφαλαιουχικό σύστημα. Προετοιμάζετε μια κοινωνία εξαθλιωμένων συνταξιούχων και φτωχών εργαζομένων.

Μονοπωλείτε την ενημέρωση. Προσπαθείτε να πείσετε τους πολίτες ότι υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης που δεν αφορά, όμως, τους δικούς σας “αρίστους”, αλλά όλο το λοιπό “ανεύθυνο” πολιτικό προσωπικό. Την αντιπολίτευση συλλήβδην. Μας τσουβαλιάζετε όλους μαζί. Οι πολίτες πρέπει να πειστούν ότι εάν δεν μπορούν τα στελέχη που πλαισιώνουν τον κ. Μητσοτάκη, τότε δεν μπορεί κανένας άλλος. Τα είδαμε τα χάλια σας.

Μέχρι και υπουργούς σας επιστρατεύουν κάποια κανάλια ως σχολιαστές των θέσεων του Κινήματος Αλλαγής, αφού φυσικά σπάνια εκπρόσωποί μας φιλοξενούνται σε πρωϊνά τηλεοπτικά πάνελ. Με ραβασάκια ή χωρίς στους διευθυντές ειδήσεων, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, έξω από τη σφαίρα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, της πολιτικής ηθικής, του συνταγματικού πλουραλισμού. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρείτε. Και θέλετε να συζητήσουμε για την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου.

Όμως οι καθημερινοί υμνητές δεν πρόκειται να σας σώσουν. Αυτοί θα χρεοκοπήσουν και πριν από εσάς. Τους πήραν είδηση όλοι. Όπως και δεν σας έσωσαν και στο θέμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς σας στην Ικαρία, γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους υποχρέωσαν να παρουσιάσουν-με βαριά καρδιά- το θέμα.

Αυτό είναι το δράμα του επιτελικού σας κράτους, του κράτους που ταυτίζετε με εσάς και το Μαξίμου. Που κατασκευάστηκε ως δομή ελέγχου και καταλήγει σε πηγή κινδύνου, αναποτελεσματικότητας, αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικής και παλαιοκομματικής νοοτροπίας. Που στηρίζεται σε νέα Αντί-πολιτική. Όπου εθίζει τους πολίτες να αποστρέφονται την “παλαιά” πολιτική των κοινοβουλευτικών κανόνων. Και να τους συνηθίζουν στην ισοπεδωτική άποψη ότι αφού όλοι είναι ίδιοι, ας κυβερνήσει αυτός που μπορεί να το κάνει χωρίς όρια.

Όμως, η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να προωθήσει την άρνηση της πολιτικής ως πολιτικό και ιδεολογικό της όπλο εξαντλείται. Δεν μπορούν πια να ξεγελούν όλους για πάντα.

Σε κάθε περίπτωση μην μιλάτε εσείς για “ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου” γιατί:
⦁ Έχετε εσείς υπονομεύσει αυτές τις έννοιες.
⦁ Έχετε εσείς επιδείξει καθεστωτικές συμπεριφορές, στην λογική ότι το “κράτος είμαι εγώ”.
⦁ Συνεχίζοντας, ακριβώς το ίδιο μοτίβο καθεστωτικής συμπεριφοράς, τη λογική των προκατόχων σας. Της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό και για αυτό το λόγο και εσάς σας ψήφισε γιατί περίμενε να δει κάτι διαφορετικό, αλλά βλέπει μία από τα ίδια.

Σε αυτές τις καθεστωτικές πρακτικές θα μας βρείτε δυναμικά απέναντι. Με όλες μας τις δυνάμεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook