Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ. Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ισοψηφούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το 42% θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος. Η οικονομική κατάσταση και η ακρίβεια προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία και απογοήτευση στους πολίτες.

Διαγκωνίζονται  για την τρίτη θέση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, όπως δείχνει ο Σφυγμός Νοεμβρίου, η πανελλαδική έρευνα πολιτικών στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έρευνα καταγράφει ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι των υπολοίπων κομμάτων.

Ειδικότερα:
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 34%, το ΠΑΣΟΚ 12%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ το 10,5%, η Ελληνική Λύσης 4%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, η Νίκη και οι Σπαρτιατες 2,5%, το ΜεΡΑ25 2%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15,5%.


Έκτος ο Κασσελάκης στις θετικές γνώμες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές κρίσεις από το 33% της κοινής γνώμης, ενώ έπονται οι Δημήτρης Κουτσούμπας (23%), Νίκος Ανδρουλάκης (18%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%), ο Στέφανος Κασσελάκης (11%), ο Δημήτρης Νατσιός (4%) και ο Βασίλης Στίγκας (3%). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δηλαδή στην έκτη θέση και προηγείται μόνον έναντι του κ. Νατσιού της Νίκης και του κ. Στίγκα των Σπαρτιατών.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης με 39% με τον Σ. Κασσελάκη, τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Δ. Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη. Το 39% «δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό για πρωθυπουργό της χώρας».

«Απογοήτευση» για ακρίβεια  και αρνητική αξιολόγηση της οικονομίας

Την ίδια στιγμή, το 69% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και μόλις το 30% θετικά, ενώ ως σημαντικότερη κατά την τρέχουσα περίοδο πρόκληση ιεραρχείται η ακρίβεια και δευτερευόντως τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Συμπληρωματικά το συναίσθημα το οποίο κυριαρχεί στους κόλπους της κοινωνίας σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις είναι η απογοήτευση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς τις εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%). Την ίδια στιγμή, το 24% εκτιμάει ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το 69% ότι θα τον ζημιώσουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα για τη σημερινή πρόθεση της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, καθώς το 12% οδεύει στο ΚΚΕ, το 10% στο ΠΑΣΟΚ και το 5% στη ΝΔ. Άλλο κόμμα δηλώνει το 8,5%, ποσοστό που δηλώνει και αναποφάσιστο, ενώ αποχή ή άκυρο / λευκό επιλέγει το 7%.

Τι πιθανότητες έχει ένα νέο κόμμα

Παράλληλα, το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος, το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook