Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού ομόλογού του Ρίσι Σούνακ ακυρώθηκε με πρωτοβουλία του τελευταίου.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC επί βρετανικού εδάφους με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν η αφορμή για να ακυρώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνιγκ Στρίτ στο Λονδίνο.
Μιλώντας στο BBC ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του.

Λίγες ώρες μετά και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη! .

«Λάθος και πολιτικά απρεπής η ακύρωση» λέει η ελληνική πλευρά

Λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της, όπως μετέδωσε ο ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από το Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός, υποστηρίζει ότι προέκυψε κάτι στο πρόγραμμα του Ρίσι Σούνακ. Μετά από την εξέλιξη αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει νωρίτερα αύριο στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ ανέφερε νωρίτερα ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει το νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι «το σωστό μέρος» για τη στέγασή τους, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού στις δηλώσεις Μητσοτάκη στο BBC.

«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε την προσέγγιση μας», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ρωτήσει τον κ. Σούνακ περί συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων ή νέων ιδεών αλλά σημείωσε ότι δε θεωρεί πως έχει αλλάξει η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού. Απάντησε επίσης ότι «δεν συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό» σε ερώτηση για την παρομοίωση του κ. Μητσοτάκη των κατακερματισμένων Γλυπτών με μία σκισμένη Μόνα Λίζα.
Συμπλήρωσε πως τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook