Επιμένει ο βρετανός πρωθυπουργός ότι την ευθύνη της ακύρωσης της συνάντησης την έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ήταν "ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος", είπε ο Ρίσι Σούνακ.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνεδρίασης στη Βουλή, όπου καλείται ο Ρίσι Σούνακ να απαντήσει σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, επανήλθε στο θέμα μετά από σχετική παρατήρηση του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Ο Κιρ Στάρμερ ρώτησε τον Σούνακ γιατί επέδειξε «πολιτική μικρότητα» ακυρώνοντας τη συνάντηση με μια «φίλη χώρα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπου θα συζητούνταν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η παράνομη μετανάστευση». Μάλιστα, ο Στάρμερ συμπλήρωσε πως ο Σούνακ «προσπάθησε να γελοιοποιήσει τον Έλληνα πολιτικό», αποδεικνύοντας πως, τελικά… «έχει χάσει τα λογικά του», όπως του είπε χαρακτηριστικά.


Για να απαντήσει ο Σούνακ πως «ασφαλώς η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να συζητά θέματα ουσίας με φίλες χώρες, όπως το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Αλλά όταν έγινε ξεκάθαρο πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα του μέλλοντος, αλλά να τραβήξει (ο κ. Μητσοτάκης) την προσοχή και να αναθερμάνει θέματα του παρελθόντος, τότε κρίναμε πως δεν έπρεπε να γίνει η συνάντηση».

Και κατέληξε, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό πως αθέτησε δήθεν δέσμευση να μην ανακινήσει το θέμα των Γλυπτών, λέγοντας πως «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα πρέπει να τηρούνται».

Δήλωση Βρετανικού Μουσείου: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές
«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Έντονες αντιδράσεις από τους Βρετανούς – Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Ρίσι Σούνακ
Πρώτη ερώτηση: «Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή απόφαση ή τη λάθος απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

Απαντήσεις
• Σωστή απόφαση 11%

• Λαθος απόφαση 66%

• Δεν ξέρω 22%

Δεύτερη ερώτηση: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Μάρμαρα του Έλγιν), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;».

Απαντήσεις
• Θα πρέπει να κρατήσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στη Βρετανία 15%

• Θα πρέπει να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα 49%

• Δεν με πειράζει κανένα από τα δύο 26%

• Δεν ξέρω 10%

Τρίτη ερώτηση: «Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να πάρει την απόφαση, μαζί με τις ελληνικές αρχές, για το εάν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει ή όχι να επιστραφούν στην Ελλάδα;».

Απαντήσεις
• Η βρετανική κυβέρνηση 22%

• Το Βρετανικό Μουσείο (όπου εκτίθενται) 50%

• Άλλο 7%

• Δεν ξέρω 22%

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook