Αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis

Στο 38,2% η εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ , στο 15,3% το ΠΑΣΟΚ, στο 12,7% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 11,5% το ΚΚΕ , σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση και την αποχώρηση κορυφαίων και ιστορικών στελεχών λίγο πριν από την δημιουργία νέας διακριτής Κ.Ο. καταγράφει απώλειες σχεδόν δύο μονάδων ενώ δείχνει ότι ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ και να παγιώνεται στην δεύτερη θέση .
Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως καταγράφονται προς το ΚΚΕ και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα:
Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζεται ανεβασμένη σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,5%.

Το ΠΑΣΟΚ περνά καθαρά στην δεύτερη θέση με 12,2% (αύξηση 1,6 μονάδων) και ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση με 10,2% (από 12%). Σε απόσταση αναπνοής το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 9,2%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση με 4,6%, Σπαρτιάτες με 3%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση η ΝΔ έχει διαφορά των 22,9 μονάδων από το δεύτερο κόμμα. Ειδικότερα η ΝΔ συγκεντρώνει 38,2%, το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται με διαφορά δεύτερο στο 15,3% (άνοδος 3,5 μονάδων) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σχεδόν 5 μονάδες κάτω από τις εθνικές εκλογές με ποσοστό 12,7% και καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Από κοντά το ΚΚΕ με 11,5% (αύξηση 3,8 ποσοστιαίων μονάδων από τις βουλευτικές εκλογές). Ακολουθούν Ελληνική Λύση (5,2%), Σπαρτιάτες (3,8%), Πλεύση 3,4% και Νίκη 3,3%.

Αξιολόγηση Μητσοτάκη-Κασσελάκη

Στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει 45% θετικές γνώμες έναντι μόλις 16% του κ. Κασσελάκη. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό αρνητικών γνωμών για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 73%, έναντι 50% του πρωθυπουργού.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Καταλληλότερος πρωθυπουργός… δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 41%. Είναι ενδεικτικό ότι δεύτερος είναι ο «κανένας» με 31% και στην τρίτη θέση είναι οι κ.κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης με ποσοστό μόλις 5%.

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε ξανά πρώτος σε δημοτικότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς με 48% θετικές γνώμες και 49% αρνητικές. Ακολουθεί ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (ήταν στην πρώτη θέση στην προηγούμενη έρευνα της Metron τον Οκτώβριο) με ισοσκελισμένες θετικές και αρνητικές ψήφους (45-45%). Στην τρίτη θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 52% αρνητικές και 39% θετικές, ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην 5η θέση ο Στέφανος Κασσελάκης με 70% αρνητικές ψήφους και μόλις 23% θετικές.

Εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το εύρημα της Metron στο ερώτημα για τις εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης. Το 46% πιστεύει ότι δεν θα ωφεληθούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, το 40% εκτιμά ότι θα ωφεληθεί το κόμμα Ανδρουλάκη ενώ μόλις 11% απαντούν ότι θα επωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι μισοί ψηφοφόροι (51%) του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του Ιουνίου παραμένουν συσπειρωμένοι στο κόμμα. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται προς το ΚΚΕ και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Την υψηλότερη συσπείρωση καταγράφει η ΝΔ, άνω του 80%.

Υψηλή συσπείρωση καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ.

Η ταυτότητα της έρευνας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook