H ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Πληγή η φοροδιαφυγή, αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα έσοδα και βαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχέδιου

Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα από την Ολομέλεια της Βουλής η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε «Καλή Αρχή» στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά», , μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής.
«Κ. Τσακαλώτο, Καλή Αρχή στη Νέα Αριστερά, στην 9η Κοινοβουλευτική ομάδα αυτής της Βουλής. Το γεγονός ότι αυξανόμαστε αυξάνει και τις υποχρεώσεις.» είπε χαρακτηριστικά.
«Από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο περιέγραφα τον στόχο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας ως κεντρική επιδίωξη της νέας θητείας με μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν παθογένειες δεκαετιών» δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής

Όπως είπε:
Ενισχύουμε τις προσπάθεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο την αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορία κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια

– Μιλάμε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του «κενού ΦΠΑ»

– Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

– Παρεμβαίνει και σε θέματα της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων

– Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με τρόπο ηλεκτρονικό
– Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα
Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα τα φορολογικά βάρη όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικές συντελεστές

– Πληγή η φοροδιαφυγή, αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει τα έσοδα και βαρύνει δυσανάλογα όσους δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα

– Υλοποιούμε την προγραμματική μας δέσμευση για μια χώρα πράσινη, ψηφιακή, δυνατή, σύγχρονη και ο τρόπος είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που βάζουν εμπόδια στον βηματισμό της χώρας προς τα εμπρός
– Από τις προγραμματικές δηλώσεις περιέγραφα ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν διαχρονικές παθογένειες.

– Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Το γεγονός ότι πληθαίνουμε αυξάνει την υποχρέωση της τήρησης των χρόνων για να διασφαλίζεται ότι όλοι ακουγόμαστε
Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

«Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια.

Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.

Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:

-ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.

-τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.

-για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.

-μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.

– η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.

– ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.

– Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

– θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

– Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook