Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2024 στη Βουλή

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.  Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.

«Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023 και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση για τις εφημερίες στο ΕΣΥ ενώ σημείωσε ότι άμεσα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. «Θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», τόνισε.

Στο σημείο αυτό είπε πως μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, θέλει να αναλάβει πέντε σαφείς δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα οι πέντε  δεσμεύσεις είναι:
– Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια.

-Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο

-Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

-Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.

-Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.

«Το μήνυμα είναι ένα: η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι την αξιοπιστία της. Έκλεισε ένας κύκλος. Η Ελλάδα χρεοκόπησε με πρωθυπουργό των Γιώργο Παπανδρέου, όταν έλεγε “λεφτά υπάρχουν”»

Δεν είπαμε ποτέ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ακρίβεια, είπε, «αλλά έχουμε σχέδιο. Ο πυρήνας του σχεδίου μας είναι η σταθερή αύξηση των μισθών. Η υπόσχεση που είχαμε δώσει για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ισχύει, τόνισε.

«Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη δικαιοσύνη».

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά για το ρεύμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Βοηθάμε αυτούς που χτυπάει περισσότερο την ακρίβεια»

«Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρίες. Εσείς που μας κατηγορείτε ότι κλείνουμε το μάτι στο κεφάλαιο».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια. Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις 3% από 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα συνταξιούχοι που δουλεύουν θα μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείτε το 30%».

«Θυμίζω ότι ξεπαγώνουμε τις τριετίες και μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα από ότι υπολογίζαμε»

«Από 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ».

«Μαζί με την αύξηση των πόρων θα υπάρχει και αύξηση στους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αισχροκέρδεια»
Για πρώτη φορά καινοτόμος εφαρμογή : Δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή θέλει και δίνει πανελλήνιες εξετάσεις.

Έρχεται σχέδιο νόμου για μη κρατικά ΑΕΙ
«Εισάγουμε στην Ελλάδα τη λετουργία μη κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης».

«Ο φράχτης του Έβρου χτίζεται παρά τις αντιδράσεις».

«Μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα. Μπορεί να γίνει και το αποδείξαμε».

«Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που δεν βρήκαν τίποτα καλό. Ποτέ δεν είπαμε ότι όλα είναι τέλεια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα του 2023 βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019».

«Ο προϋπολογισμός έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1%. Κι αυτός ο στόχος δεν διαπραγματεύεται».

«Εμείς θα υπερψηφίσουμε το διπλό μήνυμα του προϋπολογισμού».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook