Σαφές προβάδισμα της ΝΔ ενόψει ευρωκάλπης αλλά το μεγάλο αγκάθι για τις οικογένειες είναι τα οικονομικά. Το 42% δηλώνει ότι φοβάται πως δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα - Διαφωνούν με τον γάμο ομοφύλων έξι στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ

Τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της ALCO για λογαριασμό του ALPHA.

H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του 2024 από την ALCO, παρουσιάστηκε απόψε και ολοκληρώνεται αύριο, Τρίτη, στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ALPHΑ με τον Αντώνη Σρόιτερ και καταγράφεται τι θα ψήφιζαν οι ψηφοφόροι εάν είχαμε τώρα ευρωεκλογές.

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 30,3% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 12,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, στο 11,8%. Σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, που καταγράφεται στο 9,7% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με την Ελληνική Λύση να έχει επίσης κέρδη, στο 5,9%. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν σχετικά σταθερά ποσοστά.

Η ΝΔ εμφανίζει κάποιες απώλειες λόγω της συζήτησης για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, κυρίως προς την Ελληνική Λύση, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, κατά την παρουσίαση της έρευνας. Διαρροές έχει το κυβερνών κόμμα και προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πάντως ότι η εταιρεία έθεσε για πρώτη φορά ερώτημα για την ψήφο των ευρωεκλογών, που παραδοσιακά λειτουργούν αποσυσπειρωτικά για τα μεγαλύτερα κόμματα.

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει το 30,3%, στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,8% και το ΚΚΕ «γράφει» 9,7%. 2,7% παίρνουν οι Σπαρτιάτες ενώ η Ελληνική Λύση καταλαμβάνει το 5,9%.Η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται με τη σειρά της εκτός Βουλής (2,8%) και η νεοσυσταθείσα Νέα Αριστερά, καταγράφει τη δυναμική της στο 2,3%

H Ελλάδα το 2024
Το 2024 θα είναι χειρότερο σε σχέση με πέρυσι, τονίζουν το 36% των ερωτηθέντων, ενώ καλύτερο, απαντά το 27%.
Το 2024 σε σχέση με τα οικογενειακά οικονομικά.

Χειρότερο, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας το 2023, φαντάζει το 2024 στο 39% των ερωτηθέντων.

Ο μεγαλύτερος φόβος για το 2024
Μεγάλη η ανησυχία των πολιτών για τα οικονομικά τη νέα χρονιά. Το 42% τρομάζει στην ιδέα του να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα, ενώ ακολουθεί το 24% που φοβάται για την υγεία του. Αξιοσημείωτο, το 16% που καταλαμβάνει η απάντηση «φοβάμαι μην πέσω θύμα εγκληματικής επίθεσης».

Γάμος ο ομόφυλων ζευγαριών
«Διαφωνώ», λέει το 49% για το επίμαχο νομοσχέδιο, «Συμφωνώ» το 35% με το 16% να μην απαντά.

Τι λένε οι ψηφοφόροι της ΝΔ για το γάμο των ομοφυλων ζευγαριών
Το 58% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος διαφωνεί, έναντι 28% που συμφωνεί και 14% που δηλώνει Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

Η ταυτότητα της έρευνας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook