«Τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις. Νομίζω όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας. Αύριο ο β΄γύρος ενημέρωσης των βουλευτών.

Η συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ με τον υπουργό Επικρατείας που τους ενημέρωσε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια κράτησε 2,5 ώρες και η συζήτηση είχε στόχο να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις και διαφωνίες για το φλέγον αυτό κοινωνικό θέμα.


Η συνάντηση έγινε στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς , προσήλθαν περί τους 60 βουλευτές (από το Α έως το Κ το επώνυμο τους ) και αύριο θα προσέλθει το δεύτερο γκρούπ

«Τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις. Νομίζω όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.


Για «φανταστική πρωτοβουλία» μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Πήραν το λόγο και όσοι είχαν διαφωνία. Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες, οι όποιες διαφωνίες πήραν απάντηση» σημείωσε.

«Το κλίμα ήταν πολύ καλό. 100% (σ.σ βγαίνει πιο ενωμένη η ΝΔ)» είπε ο υπουργός Υγείας , ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις κύκλων του Αντώνη Σαμαρά.

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για ζήτημα που διαπερνά οριζόντια την κοινωνία και όλα τα κόμματα. Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα… Αλίμονο αν αυτό ήταν το πρόβλημα ΝΔ» είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη. Ερωτηθείσα για τον Αντώνη Σαμαρά, παρατήρησε ότι «στη ΝΔ έχουμε εξασφαλίσει να λέει ο καθένας τη γνώμη του».


«Ήταν μια πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη συζήτηση, με ουσιαστική συμμετοχή… Η συζήτηση συνεχίζεται» τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

«Σε ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως η ΝΔ είναι πολύ ωραίο να κάνεις διαλογική συζήτηση» σχολίασε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. «Ακούστηκαν όλες οι απόψεις… Είναι σημαντικό να ακούγονται όλες οι πλευρές. Αν κάποιοι έχουν μάθει να είναι στρατιώτες εμείς συζητάμε και αποφασίζουμε κατά συνείδηση όπως είπε ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε.

«Ήταν μια σημαντική ενημέρωση, μάς λύθηκαν απορίες και προχωράμε. Εννοείται θα είμαστε ενωμένοι. Δεν ήρθαμε εδώ να διχάσουμε… Ήταν μια ωραία συζήτηση, και υπάρχουν και δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους» είπε η Κατερίνα Μονογιού.

Για «εποικοδομητική συζήτηση» έκανε λόγο και ο Βασίλης Σπανάκης. «Τέθηκαν παρά πολλά ερωτήματα, απαντήθηκαν όλα. Η ΝΔ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα ακούγονται όλες οι απόψεις και έχουμε και άλλη συζήτηση για την ψήφιση» τόνισε ο κ. Σπανάκης.

«Έγινε μια πολύ ωραία κουβέντα» τόνισε η Μαρία Κεφαλά.


«Ήταν μια ενδιαφέρουσα η συζήτηση, και πιστεύω ότι είμαστε πλέον πιο ενημερωμένοι απ’ ό,τι ήρθαμε» είπε από πλευράς του ο Τάσος Δημοσχάκης.

Νωρίτερα προσερχόμενοι κάποιοι από τους βουλευτές εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον 10 από τους βουλευτές της ΝΔ έχουν διαμηνύσει ότι θα καταφηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στην διαφωνία της επέμεινε προσερχόμενη στη συνάντηση η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή: «Έχω εκφράζει άποψη. Είναι μια κατασταλαγμένη άποψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συζητούμε».


Ο βουλευτής Γιάννης Καλιάνος τόνισε πως: «Όλα θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε κατασταλάξει όλοι».

Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν προσήλθε στη συνάντηση, μιλώντας στο Mega νωρίτερα το πρωί δήλωσε: «Έπρεπε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν θα πάω».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως: «Προφανέστατα θα πάω για να εκθέσω τις διαφωνίες μου», ενώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο ΟPΕΝ είπε πως: «Το σκέφτομαι αν θα πάω, έχω διαμορφώσει γνώμη, υπερασπίζομαι την παραδοσιακή οικογένεια».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά δήλωσε: «Δεν πρόκειται ούτε για μασάζ ούτε για προσπάθεια μεταστροφής των βουλευτών πρόκειται για μια συζήτηση η οποία κατά πάγια τακτική γίνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου εκεί να εκφραστούμε και να διαμορφωθεί και το νομοσχέδιο».

Σε ανάρτησή του ο εισηγητής του νομοσχεδίου Άκης Σκέρτσος απαντά σε βασικά ερωτήματα για την προστασία των παιδιών μεταξύ αυτών:

«ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί απλά δεν αλλάζουμε το σύμφωνο συμβίωσης ώστε να επιτρέπει την υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό από τη μία πλευρά θα έλυνε το πρόβλημα των παιδιών όμως θα διατηρούσε μια άδικη, αθέμιτη διάκριση εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν θα μπορούν να συνάψουν γάμο όπως όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Αλλά και δεν απαντά στις ενστάσεις όσων είναι εναντίον του δικαιώματος της υιοθεσίας που απορρέει από τον γάμο, διότι ουσιαστικά τις αναπαράγει, απλά στα πλαίσια του συμφώνου».

Ο Αλέξης Πατέλης οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, δήλωσε στο ΣΚΑΙ: «Γιατί γάμος και όχι σύμφωνο; Η ίδια επιλογή πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες είναι θέμα ισότητας, είναι μια ομάδα ανθρώπων που θέλει να έχει αυτή την επιλογή να ενταχθεί σε έναν από τους πιο παλιούς θεσμούς (γάμος) που ενέχει ένα συμβολισμό».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook