Κάμερες και ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια, προβλέπει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Για τους φιλάθλους από το εξωτερικό, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και την πάταξη του χουλιγκανισμνού ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

«Δεν ερχόμαστε να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε σε αυτά που βρήκαμε προκειμένου να αντιμετωπιστούν κενά και παραλείψεις που επέτρεπαν εκδηλώσεις φαινομένων αθλητικής βίας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης ολοκληρώνοντας την επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας” (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ύστερα από εισήγηση της ΔΕΑΒ, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δύναται να επιβάλλει πρόστιμα σε ΑΑΕ και ΤΑΑ, ύψους έως 5 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, καθώς και ρατσιστικών συμπεριφορών.

Κάμερες στα γήπεδα
Στο νομοσχέδιο, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, περιγράφουμε βήμα-βήμα το πώς θα λειτουργούν οι κάμερες, σε ποιες περιοχές του γηπέδου θα εστιάζουν, την ακρίβεια των καταγραφών αλλά και το πού θα αποστέλλεται το υλικό αυτό. Αποκτούμε δηλαδή κάτι που ήδη υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισήμανε ότι «για πρώτη φορά η σχετική Υπουργική Απόφαση που περιγράφει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τοποθέτησης και της επεξεργασίας του υλικού των καμερών είναι ήδη έτοιμη», όπως και ότι «επειδή θέλουμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και τις ΠΑΕ που αναλαμβάνουν πολύ σημαντικές ευθύνες από εδώ και πέρα, ήδη τεχνικά κλιμάκια από τρία υπουργεία έχουν επισκεφτεί και τα 14 γήπεδα της Super League δείχνοντας την καλή πρόθεση που έχουμε και δεν αιφνιδιάζουμε κανένα, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συναντήσεων».

Ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια
Με τις προτεινόμενες διατάξεις στο νομοσχέδιο σήμερα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη βοήθεια της τεχνολογίας, δημιουργείται μια εφαρμογή μέσω του κινητού τηλεφώνου που θα έχει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα της διακρίβωσης της ταυτοπροσωπίας μέσω της αστυνομικής ταυτότητας. Έτσι θα γνωρίζουμε τον καθέναν και την καθεμιά που εισέρχεται στο γήπεδα. Ένα από τα σημεία που εκκολάπτει την παραβατικότητα είναι η ανωνυμία. Το μέτρο αυτό, υπάρχει και σε άλλες χώρες. Για την είσοδο των ανηλίκων έως 15 ετών, διευκρίνισε ότι θα μπαίνουν μαζί με κάποιο γονέα ή συνοδό ο οποίος θα έχει και τα δύο εισιτήρια και θα γίνεται η ταυτοποίησή του.

Σχετικά με τους φιλάθλους από το εξωτερικό, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη.

Επιτροπή ΔΕΑΒ

Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, ένα υφιστάμενο όργανο που όμως αποκτά επιτελική μορφή πάνω στο ζήτημα των παραβατικών συμπεριφορών.Οι ποινές που θα επιβάλει η ΔΕΑΒ αφορούν δέσμη ποινών αρμοδιότητας και όχι με στοιχεία υποκειμενικότητας» για όλα τα σχετικά θέματα. Ήδη όλες οι ΠΑΕ έχουν ενημερωθεί για όλη την δέσμη μέτρων.

Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, καθώς θα μάθουμε για πρώτη φορά, θα καταγράψουμε και θα μετρήσουμε τον αθλητισμό σε όλη την χώρα. Το παρομοίωσε με την «ΕΡΓΑΝΗ» του Αθλητισμού. Η πρώτη έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 και για πρώτη φορά θα υπάρχουν στοιχεία για όλα τα αθλήματα ανά Νομό και ανά Επικράτεια. Είναι μια μεγάλη δομική αλλαγή στο οικοσύστημα του αθλητισμού στη χώρα μας, ένα σημαντικό εργαλείο χαρτογράφησης για όλους και για όλα τα αθλήματα.

e- Kouros
Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, καθώς «θα μάθουμε για πρώτη φορά, θα καταγράψουμε και θα μετρήσουμε τον αθλητισμό σε όλη την χώρα». Το παρομοίωσε με την «ΕΡΓΑΝΗ» του Αθλητισμού. Η πρώτη έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 και για πρώτη φορά θα υπάρχουν στοιχεία για όλα τα αθλήματα ανά Νομό και ανά Επικράτεια. Είναι, είπε ο κ. Βρούτσης, μια μεγάλη δομική αλλαγή στο οικοσύστημα του αθλητισμού στη χώρα μας, ένα σημαντικό εργαλείο χαρτογράφησης για όλους και για όλα τα αθλήματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook