«Με βλέπετε εδώ μόνη μου αλλά δεν είμαι, δίπλα μου στέκονται 57 νεκροί», είπε μητέρα που έχασε το παιδί της και είναι η πρόεδρος των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών.

Έντονα φορτισμένο ήταν το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών. Η μητέρα της Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα, κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας προκαλώντας έντονη συγκίνηση.

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης συλλόγου οικογενειών θυμάτων, κατά την εισαγωγή της, σηκώθηκε όρθια και μίλησε εκ μέρους όλων των συγγενών. Όπως είπε συγκινημένη «με βλέπετε μόνη μου εδώ, όμως δίπλα μου στέκονται 57 νεκροί και 180 τραυματίες και οι οικογένειες τους».
Χρειάστηκε να σταματήσει για λίγα δευτερόλεπτα την κατάθεση της, δηλώνοντας πως είναι «πολύ φορτισμένη» από τα όσα έλεγε, επαναφέροντας στη μνήμη της λεπτομέρειες μετά το δυστύχημα. Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, απέδωσε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία, στους υπουργούς, στην Hellenic Τrain αλλά και στην ΡΑΣ.

Η κυρία Καρυστιανού, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτή η υπόθεση δεν είναι σαν τις άλλες που έχετε εξετάσει. Αυτό αφορά ένα έγκλημα και τα δεδομένα πρέπει να είναι αλλιώτικα. Δεν το ζητάω μόνο εγώ και οι υπόλοιπες χαροκαμένες οικογένειες. Είναι ένα αίτημα της κοινωνίας. Κάποια στιγμή σε λάθη πρέπει να υπάρχει τιμωρία. Αν δεν υπάρχει σε ένα τέτοιο έγκλημα πότε θα υπάρξει;». Συγκινημένη δε, πρόσθεσε, «όσο έχουμε πόνο έχουμε άλλη τόση επιθυμία και δύναμη έχουμε για να παλέψουμε για τα παιδιά μας που σκοτώθηκαν. Για μας το νόημα και ο σκοπός της ζωής έχουν τον θάνατο των παιδιών μας».

«Εγώ πήρα καμμένα οστά από την κόρη μου μέσα σε σακκούλες», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια.«Ξέρετε τι είναι να παρακαλάς να έχεις το παιδί σου τραυματισμένο από το να το έχεις νεκρό; Να περιμένουμε για την ταυτοποίηση και μετά το χάος;» διερωτήθηκε, με την ίδια να ζητά απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος και στην μεταφορά των βαγονιών.
«Βάλαμε λέει το τσιμέντο για να μπορούν να πατήσουν καλύτερα οι γερανοί που μετέφεραν τα βαγόνια. Καμία λογική σε αυτή την απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια χαρακτήρισε το δυστύχημα «έγκλημα», προσθέτοντας πως ο σιδηρόδρομος «δεν έπρεπε να λειτουργεί ούτε για μία απλή διαδρομή».

«Είναι τόσο απροκάλυπτες οι παραβάσεις και οι παραλήψεις που δεν χρειαζόταν η Εξεταστική», είπε η μάρτυρας που στην τραγωδία έχασε την κόρη της. «Έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες», πρόσθεσε, αφού πρώτα μίλησε για «κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών».

«Σε αυτό το έγκλημα, που έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι η απόδοση ευθύνης είναι μονόδρομος, ελπίζω αυτή να έρθει μέσω της δικαιοσύνης», τόνισε. Αφού χαρακτήρισε υβριστικό να κατηγορείται ο νεκρός μηχανοδηγός, μίλησε για κακουργηματικές πράξεις, εγκληματικές παραλείψεις στο σιδηρόδρομο.

«Πολλές φορές αυτά που άκουσα στην Εξεταστική, με έκαναν να ντρέπομαι. Με έκαναν να θέλω να αλλάξω χώρα», υπογράμμισε. Αναφερόμενη στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, είπε: «Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στο γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω;» ενώ αναρωτήθηκε: «είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σε αυτό το κράτος;».

Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στη μητέρα λέγοντας πως ως γονείς και οι ίδιοι θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης ρώτησε τη μάρτυρα για τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα. Η Μαρία Καρυστιανού περιέγραψε τον τόπο της τραγωδίας με βαγόνια που «κάπνιζαν», λίγη ώρα μετά τη σύγκρουση, αλλά και την αγωνία των συγγενών στα νοσοκομεία. Όπως είπε, η ταυτοποίηση για την δική της περίπτωση διήρκησε δύο ημέρες, «δεν περνούσαν τα δευτερόλεπτα. Πώς μπορούσαν να μην περνούσαν τα δευτερόλεπτα;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, η κυρία Καρυστιανού είπε ότι έχει καταθέσει μήνυση στην οποία καταφέρεται εναντίον των υπολοίπων υπουργών.«Για εμένα η δικαίωση είναι η τιμωρία των ενόχων και η διασφάλιση ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, περιμένω να έρθει από την δικαιοσύνη», ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook