«Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τα πλοία και όχι να εμπλακούμε σε κάποια είδους δράση εναντίον των Χούθι», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ζοζέπ Μπορέλ για την επιχείρηση

Θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας στις Βρυξέλλες για την προσφορά της Αθήνας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες. Μεταξύ άλλων χωρών θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία. Επισημαίνεται ότι πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο και σε σχέση με την επιχείρηση Irini που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Όπως επανέλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.

«Έχουμε ένα όνομα, Άσπιδες, που σημαίνει προστάτης. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Χούθι, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών ‘Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση του Ν. Δένδια
Πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στηνΕρυθρά Θάλασσα για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, υπέβαλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, θα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση «Ασπίδες». Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, η επιχείρηση των ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων, ενδέχεται να ξεκινήσει περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τα «ξύλινα τείχη», κατά τον Θεμιστοκλή ήταν τα πολεμικά πλοία, κι αυτά που προάσπιζαν ζωτικά συμφέροντα του Ελληνισμού.

Στον 21ο αιώνα, η επιχείρηση της ΕΕ, με το ελληνοπρεπές όνομα «Ασπίδες» και πολεμικά πλοία Ευρωπαϊκών κρατών, βάζει πλώρη για την Ερυθρά θάλασσα ώστε να προστατεύσουν τον εμπορικό στόλο και να αποτρέψουν επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης.

Όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ: «Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασιστεί η ναυτική αποστολή. Δεν θα θέλουν όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν αλλά κανένα δεν θα εναντιωθεί, αυτό ελπίζω. Αυτοί που δεν θέλουν να συμμετέχουν, θα μείνουν στην άκρη. Και θα είμαστε πολύ γρήγοροι».

Η Αθήνα εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες με την πρόθεση να έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση, πέραν της αποστολής της φρεγάτας ΥΔΡΑ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως: «Θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Πολλά στοιχεία συνομολογούν ότι η χώρα μας ενδεχομένως θα είναι αυτή που θ’ αναλάβει τη διοίκηση σε χερσαίο επίπεδο, από τον στρατηγείο της Λάρισας, ενώ η εν πλω διοίκηση αναμένεται να περάσει στην Γαλλία.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επισήμανε ότι: «Στην Ερυθρά Θάλασσα επιχείρηση που διενεργείται από Βρετανία και ΗΠΑ και έχει σκοπό τη συνοδεία πλοίων. Και εμείς έχουμε πει ότι θα συμμετέχουμε με μία φρεγάτα. Ετοιμάζεται task force από πλευράς ΕΕ. Εκεί φυσικά θα είναι παρούσα και η Ελλάδα. Όχι μόνο για προστασία παραπλεόντων ελληνικών πλοίων αλλά και για λόγους συμβολισμού ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα πλοία της και αργότερα να εγείρει αξιώσεις όταν θα υπάρχει ασφαλής ναυσιπλοΐα».

Η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και ο ρόλος που θα έχει στο τέλος η Ελλάδα συζητήθηκε στην διαρκή επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων στη βουλή.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «δεν κατάλαβα αν η αποστολή θα είναι υπό την αιγίδα ΕΕ και θα είναι στην ομάδα πλοίων που θα σταλούν από ΕΕ. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε συμμετοχή ωστόσο η θέση που παίρνουμε στην αντιπαράθεση είναι εξίσου σημαντική».

Ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Πόσο έτοιμοι είμαστε να αναλάβουμε ρόλο ευθύνης στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα;»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε πως: «Δεν ξεκίνησε τώρα με τους Χούθι, η κατάσταση κλιμακώθηκε με αποστολή “Φρουρός της Ευημερίας” με πυρήνα ΗΠΑ και Μ. Βρετάνια».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι: «Ο μοναδικός σύμμαχος μας στη διεθνή κονίστρα είναι το Διεθνές Δίκαιο και αν δεν το υπερασπιζόμαστε, εκτιθέμεθα».

Στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία αποφεύγουν όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, η ένταση παραμένει. Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν εναντίον πολεμικού πλοίου οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης. Οι Χούθι απειλούν ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά αμερικανικών και βρετανικών στόχων εντείνοντας το φόβο για διάχυση του πολέμου της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ανησυχία ότι θα συνεχιστεί η αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο.

Οι «Ασπίδες»
Η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» σταθμίζεται σε τρία επίπεδα.
-Στρατηγικό (Αυστριακός Διοικητής)

-Επιχειρησιακό (Εν πλω Διοίκηση Γαλλία)

-Τακτικό (πιθανά η Ελλάδα)

Η χώρα μας, όπως έχει προταθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προτίθεται ν’ αναλάβει το τακτικό επίπεδο της αποστολής, δηλαδή τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι εν πλω, τον συντονισμό ή την αναδιάταξη της επιχείρησης, την τακτική σχεδίαση, πως δηλαδή θα δράσει η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ πιθανά θ’ αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα από τις 17 Φεβρουαρίου ή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το πεδίο που πρόκειται να δράσει είναι πολυπαραγοντικό. Ενδεχομένως βόρεια της Ερυθράς θάλασσας να είναι το πεδίο που η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα προστατεύει μαζί με άλλα πολεμικά πλοία τα εμπορικά που διέρχονται από εκεί, άρα μιλάμε για αποτροπή και συνοδεία. Για την αποστολή εκτός Ελλάδας πάντως απαιτείται και ΚΥΣΕΑ.

Στην φρεγάτα ΥΔΡΑ έχουν γίνει πολλές δοκιμές ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμη για αυτή την αποστολή. Όλα τα δυνατά όπλα και συστήματα που μπορεί να φέρει το πλοίο είναι λειτουργικά, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκαν επιπρόσθετα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης μη επανδρωμένων εναέριων απειλών. Η παραμονή της θα είναι για 3 μήνες στην περιοχή ενώ για το προσωπικό απ’ ότι μαθαίνουμε η επιπλέον ημερήσια αποζημίωση θα ξεπερνά τα 120 ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook