Τα μέτρα στήριξης των αγροτών αναμένονται να γνωστοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες. Τι είναι το πρόγραμμα "Απόλλων"

Σήμερα το πρωί στη Βουλή και στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, για την ενίσχυση των αγροτών αλλά και για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το ένα μέτρο που εξετάζεται είναι αυτό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όπως είχε γίνει το 2022 και το 2023. Πρόκειται για μέτρο δημοσιονομικό κόστους περί τα 80 εκατ. ευρώ, με άλλα λόγια δεν είναι απαγορευτικό, αλλά δεν είναι και απλό.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται αφορά τον ΕΛΓΑ και την αναπροσαρμογή του καθεστώτος αποζημιώσεων που χορηγεί στου πληγέντες αγρότες.

Με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «από το ταμείο αλληλεγγύης όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, καταφέραμε και αποσπάσαμε πρόσθετους πόρους για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν ζημιές οι οποίες έγιναν στην Θεσσαλία».

«Όμως», διευκρίνισε, «η μεγάλη πλειοψηφία των ποσών για τις αγροτικές αποζημιώσεις θα προέρχονται πάντα από τον κρατικό προϋπολογισμό και θέλω να θυμίσω εδώ πέρα ότι έχουν εκταμιευθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραπάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε ενισχύσεις σε αγρότες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα».

Και συνέχισε: «Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω ότι το ποσό αυτό είναι το διπλάσιο από το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν οι αγρότες για να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών έναντι του ΕΛΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, ο Έλληνας φορολογούμενος, είχε τη δυνατότητα και καλά έκανε προφανώς, καλά κάναμε ως κυβέρνηση, να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με σημαντικούς πρόσθετους πόρους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να πάμε σε μία αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ανταποκρίνεται πια με μεγαλύτερη θα έλεγα ακρίβεια στα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Όμως αυτά επιτρέψτε μου να τα συζητήσουμε αύριο πιο αναλυτικά στη Βουλή. Πάντως εν κατακλείδι η Ελλάδα βγαίνει πολύ ωφελημένη και όλα τα ελληνικά αιτήματα τα οποία κατατέθηκαν στα πλαίσια της αναθεώρησης τελικά έγινα δεκτά».

Τα αιτήματα των αγροτών πάντως στηρίζουν οι πολίτες η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ σύμφωνα με την οποία το 68% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει θετικά τους λόγους διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών, και ειδικότερα το 34% απαντά “σίγουρα θετικά” και το άλλο 34% “μάλλον θετικά”, ενώ μόλις το 13% απαντά αρνητικά, εκ των οποίων το 11% “μάλλον αρνητικά” και το 2% “σίγουρα αρνητικά”.

Πρόγραμμα «Απόλλων»: Πράσινο δωρεάν ρεύμα για αγρότες και ευάλωτους

Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς σήμερα πληρώνουν το ρεύμα όσο οι οικιακοί καταναλωτές. Την Παρασκευή, από την Agrotica ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα σε αγρότες.

Τι προβλέπει
Ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν δωρεάν καθαρή ενέργεια στους δικαιούχους με το σύστημα του ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού. Η ενέργεια που θα παράγεται από απομακρυσμένα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την ενέργεια που θα καταναλώνουν οι δικαιούχοι, όπου κι αν βρίσκονται και με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος.

Ποιοι συμμετέχουν
Στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή ενεργειακές εταιρείες και πάροχοι ενέργειας, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης και έχουν πάρει όρους σύνδεσης στο δίκτυο αλλά δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί.

Το κράτος θα διασφαλίσει για τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας εγγυημένη τιμή πώλησης μετά από διαγωνισμό και τιμή χαμηλότερη από την χονδρεμπορική τιμή ρέυματος, λόγω της χαμηλής τιμής παραγωγής από φωτοβολταικά. Δικαιούχοι του προγραμματος είναι: Ευάλωτα νοικοκυριά, αγρότες, ΤΟΕΒ (Τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων), Οργανισμοί ύδρευσης. Το ΥΠΕΝ θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προκύψουν τα έργα ανά περιφέρεια, ισχύος 1,1 GW. Επιλέξιμες θα είναι οι προσφορές με χαμηλότερη τιμή ρεύματος. Σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μετά από 8-10 χρόνια, η ιδιοκτησία των φωτοβολταϊκών πάρκων θα περάσει στους δήμους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook