«Εξοργιστική η κομματική εργαλειοποίηση της τραγωδίας» - «Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ρυθμό» - Τι είπε για Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Καραμανλή

«Η δικαιοσύνη θα δώσει τις τελικές απαντήσεις για την απόδοση ευθυνών», τόνισε ο Πρωθυπουργός για την τραγωδία των Τεμπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέδριο της Καθημερινής με θέμα «Μεταπολίτευση 50 χρόνια μετά» έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να φύγει από μαξιμαλιστικές θέσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν τα Τέμπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά και τον καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Κώστα Κωστή.

Πράγματι εκεί συσσωρεύθηκε η κακή πλευρά του τρόπου λειτουργίας του κράτους, αντιλήψεων τόνισε.


Τις απαντήσεις μπορεί να της δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Μην έχουμε αυταπάτες για αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από τη στιγμή που το ζήτημα μπαίνει στη μυλόπετρα της κομματικής αντιπαράθεσης. Πολύ μεγάλη σημασία έχει, έστω και αν πάρει η δικαιοσύνη λίγο παραπάνω χρόνο, να απαντηθούν και όλες οι φήμες που μπορεί να κυκλοφορούν σήμερα. Γιατί αυτές οι φήμες μπορεί να είναι και τοξικές, διαβρωτικές.

Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.


Οι σιδηρόδρομοι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών, δημόσιων οργανισμών
Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στον πόνο ανθρώπων που δεν ξαναείδαν ποτέ τα παιδιά τους.
Η κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας είναι εξοργιστική. Είχαμε κι άλλες τραγωδίες στο παρελθόν. Με νεκρούς, με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποίησω για οποιαδήποτε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη ανέφερε ακόμα.

Για το χρέος

Αν έχουμε μία ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά, στο δημοσιονομικό επίπεδο, είναι να υπηρετούμε με συνέπεια την πολιτική μείωσης του χρέους.

Για αυτό η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι τόσο σημαντική και για αυτό είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι σε αιτήματα που μπορεί να μας κάνουν να ξεφύγουμε από αυτόν τον στόχο.

Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση χρέους από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Ευκαιρία η πολιτική μας ισχύς»
Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου της αλλά δεν είναι δικό μου πρόβλημα αυτό.
Αλλά ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία. Από τη στιγμή που είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, η πολιτική μας ισχύς μας δίνει τη νομιμοποίηση να το κάνουμε. Για αυτό θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν δεν το κάναμε.

Είναι μία ευκαιρία να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε πάρει νομιμοποίηση. Τίποτα από όσα έχουμε κάνει δεν είναι έξω από το πρόγραμμά μας. Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα, ούτε και σε δύσκολα ζητήματα, όπως η ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Στόχος αλλαγές που να μην μπορούν να «ξεριζωθούν»
Η ευθύνη μου είναι να καταστήσω τις αλλαγές μη αναστρέψιμες. Και στις νοοτροπίες. Τις αντιλήψεις. Το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με το κράτος, μεταξύ δικαιωμάτων, διεκδικήσεων και ευθύνης. Που σε μεγάλο βαθμό είναι γενεσιουργός αιτία και του λαϊκισμού και των προβλημάτων που αυτός προκάλεσε.

Σημαντικές οι γεωπολιτικές προκλήσεις»

Στην ερώτηση «τι σας κρατάει ξύπνιο τη νύχτα;», ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε:

Την τελευταία δεκαετία μας απασχόλησαν τα ζητήματά της οικονομίας, πλέον μας απασχολούν τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ κ.ά.

Επίσης, η Ευρώπη καλείται να στρέψει την προσοχή της στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, γιατί η γεωπολιτική συνδέεται με την οικονομία, όπως έχουν δείξει Κίνα και ΗΠΑ.

Επίσης υπάρχει και το ζήτημα των αγροτών. Τους βάλαμε μεγάλες πιέσεις και πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατεύθυνσή μας.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιέργησε τον πρώιμο λαϊκισμό»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτή και μόνο η παρακαταθήκη τον καθιστά κατά την άποψή μου τον σημαντικότερο πολιτικό της Μεταπολίτευσης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μία πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρισματική αναντίρρητα, εξέφρασε προσδοκίες αυτών που αποκαλούσε μη προνομιούχους εκείνη την εποχή. Κατά την άποψή μου όμως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε σημαντικά τη δεκαετία του 1980.

Και βέβαια πιστεύω ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι καλλλιέργησε τη νοοτροπία όπου έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις.

Αυτή η βασική ανισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αποτελεί μία ατέλεια του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτήν ευθύνεται, πιστεύω, σε αρκετό βαθμό μέσα από τον πρώιμο λαϊκισμό τον οποίο καλλιέργησε.

Σε επίπεδο κοινωνικών πολιτικών – οικογενειακό δίκαιο – αλλά και σε ζητήματα όπως η εγκαθίδρυση του ΕΣΥ η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αναντίρρητα σημαντική

Η απόφασή του, το 1993, να μην ασχοληθεί με την πολιτική

Το 1993 όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές, τότε πήρα την προσωπική απόφαση να μην ασχοληθώ με την πολιτική και πέρασα δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να πάρω την απόφαση τελικά να πολιτευθώ.

Ηταν πλεονέκτημα, γιατί μου επέτρεψε για δέκα χρόνια να δω την Ελλάδα από το εξωτερικό και για ακόμα δέκα χρόνια να μην ασχοληθώ με την ενεργή πολιτική και να βιώσω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εθνικής οικονομίας μέσα από την ενασχόλησή μου με τον ιδιωτικό τομέα.

«Σε βάθος 50ετίας η οικονομική πρόοδός μας δεν ήταν η επιθυμητή»

Τα προβλήματα που πρέπει να αναδείξουμε είναι κυρίως στην οικονομική μας αδυναμία να εκμεταλλευτούμε σημαντικές ευκαιρίες προόδου όπως η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κάνοντας συνολικό απολογισμό της οικονομικής πορείας της χώρας, συγκρίνοντάς την με αντίστοιχες πορείες άλλων χωρών, διαπιστώνουμε πως η πρόοδός μας δεν ήταν επιθυμητή.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Κωστή, Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, με συντονιστή τον Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της Καθημερινής:

Η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics συνδιοργανώνουν τριήμερο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά», από σήμερα 29 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ο πρωθυπουργός προσήλθε στο Συνέδριο συνοδευόμενος από την σύζυγο του

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook