Πυρά σε Σωκράτη Φάμελλο, και Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στις ομιλίες τους που προηγήθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί το νομοσχεδίου για τα μη κρατικα Πανεπιστήμια, αναφερόμενος στο θέμα με την εταιρία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ είπε στον Σωκράτη Φάμελλο:
«Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές που δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την επιτροπή από ότι τι δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα, την σύζυγό μου εδώ και 7 χρόνια. Επομένως καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου για το κράτους δικαίου.

Στη συνέχεια στράφηκε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας: «Έχουμε ζαλιστεί από τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις και τις πιρουέτες που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε».

Πιο αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοιτάκης αναφερόμενος στο θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος σημείωσε: «Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος που είναι ζωντανό κείμενο το οποίο προσαρμόζεται και γι΄αυτό ακριβώς δεν μιλάμε για σύσταση αλλά εγκατάσταση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων». Πρόθεση μας είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16, τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε δέσμευση από την αντιπολίτευση «να μην έρθει πάλι να πει ότι δεν της αρέσει η διατύπωση και ότι κάτι μου ξινίζει…».

«Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές που δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την επιτροπή από ότι τι δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα, την σύζυγό μου εδώ και 7 χρόνια. Επομένως καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στη Βουλή και απαντώντας σε αναφορές του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου για το κράτους δικαίου θύμισε δύο δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για τα πεπραγμένα των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παραυπουργείο δικαιοσύνης όπως υποστήριξε ο υπουργός δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιόν να στηθεί; Προφανώς από τον πρωθυπουργό» είπε σημειώνοντας ότι κάτι θα ήξερε και ο κ. Παππάς ο οποίος κουνάει το κεφάλι του.

Επίσης αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Κούλογλου που ισχυρίστηκε «ότι το να μπουν στο κάδρο Πικραμμένος, Σαμαράς, Βενιζέλος χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος. Σίγουρα ήξερε ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση».

«Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση»
Απαντώντας στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση αναρωτήθηκε σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση και είπε: «ο Έλληνας μαθητής που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις και μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν σε ποιοτικά πανεπιστήμια της επιλογής του και ανάλογα με τις επιδόσεις του».

«Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είμαστε πολύ υπερήφανοι διότι δεν πρόκειται να σπρώχνουμε νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν και εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές, με εκπρόθεσμη τροπολογία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν τα νέα παιδιά σε μια «πολύχρονη φοίτηση», με την φαντασίωση ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο»

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε «αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι ακριβώς το σκανδιναβικό μοντέλο». Επίσης σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταθέσει τέσσερις διαφορικές απόψεις για το ζήτημα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε κύριε Ανδρουλάκη από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις».

«Είναι πολύ πιο έντιμο να πείτε εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια θέση κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα, βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του, εμείς είμαστε η αντιπολίτευση, λέμε όχι σε όλα, άρα και σε αυτό. Είναι μια πολιτική θέση καθαρή, αλλά μην βλέπετε τώρα συμφέροντα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επίσης κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να δεσμευθεί στην αναθεώρηση του άρθρο 16 γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά είχε πει και ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά έκανε άλλη «κωλοτούμπα».

«Το πρόγραμμα σας είναι απλό. Όλα επί 2»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «κύριε Φάμελλε την ώρα που μιλούσατε για το νομοσχέδιο ο αρχηγός σας έκανε μια ανάρτηση με τις προτάσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Παράξενο την ώρα που μιλούσατε εσείς, να κάνει μια ανάρτηση καταθέτοντας προτάσεις που δεν τις ξέρατε μιας και δεν αναφερθήκατε σε αυτές.

Διπλασιασμό προτείνει του προσωπικού. Διπλασιασμό κονδυλίων. Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ παντού. Ανέγερση εστιών με χρηματοδότηση με έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση. Δημοσιονομικό κόστος 225 εκατ. ευρώ. Τώρα τι να σας πω. Το πρόγραμμα σας είναι απλό. Όλα επι 2. Ότι δίνουμε τα βάζετε επι 2. Τσουρούτικο μου φαίνεται γιατί δεν βάζετε λίγο παραπάνω.

Εμείς επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι κινούμαστε στα όρια του συντάγματος. Το Σύνταγμα είναι ζωντανό κείμενο που προσαρμόζεται. Γι αυτό δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίων αλλά εγκατάσταση παραρτημάτων πανεπιστημίων που υάρχουν στο εξωτερικό. Βεβαίως πρόθεση μας είναι να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16. Όμως για να μην βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση να αλλάζετε την στάση σας. Δεσμεύεστε εδώ ρητά και κατηγορηματικά ότι θα στηρίξετε την αναθεώρηση του 16. Μην μας έρθετε πάλι και πείτε ότι κάτι δεν σας αρέσει και σας ξινίζει».

«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού όπως στεκόμαστε και στο πλευρό των Ελλήνων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Ουκρανία λέγοντας:«Ένα τελευταίο που αφορά την Ουκρανία. Παραδεχθήκατε την Ρώσικη επιθετικότητα αλλά θέλετε να αμυνθούν οι Ουκρανοί με γαρίφαλα και τριαντάφυλλα. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού όπως στεκόμαστε και στο πλευρό των Ελλήνων. Ο ελληνισμός έχει διαχρονικό αποτύπωμα στην περιοχή. Γι αυτό και επέλεξα να βρεθώ στην Οδησσός και όχι στο Κιέβο. Και κάτι τελευταίο. Ήταν ένα συμβάν αρκετά ανησυχητικό αλλά ξέρετε, ήμουν στην Ουκρανία για 7 ώρες. Οι άνθρωποι αυτοί στην Οδησσό ζουν με τις ρωσικές επιθέσεις κάθε ώρα. Και αν μη τι άλλο πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα να αμυνθούν».

«Εσείς κάνατε τα ισόβια για την ανθρωποκτονία 20 χρόνια από 25»

Τέλος ο πρωθυπουργός μίλησε με αφορμή την ημέρα της γυναίκας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Δικαιοσύνης: «Κλείνοντας επειδή είναι και η ημέρα των γυναικών και επειδή είπατε πολλά λόγια. Εσείς κάνατε τα ισόβια για την ανθρωποκτονία 20 χρόνια από 25 και τα ισόβια για βιασμό από 20 τα κάνατε 15. Κρατήσατε την Βουλή ανοιχτή για να αλλάξετε τους Ποινικού Κώδικες λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Για να μην ξεχνιόμαστε. Δεν έχουμε μάθει όλες τις πτυχές αυτές τις ιστορίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook