Ανυπόστατα όσα λέγονται για «μπάζωμα» στα Τέμπη, πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια, λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις σχετικές καταγγελίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΙ και μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και αρχικά αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών σημειώνοντας :

«Είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη η συζήτηση. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και δεν βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Τον τελευταίο λόγο μπορεί να έχει μόνο η δικαιοσύνη. Θεωρώ απολύτως λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εμείς σε άλλες στιγμές επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο.Είναι πολύ σημαντικό ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα».

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι αξιόλογη και θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ ενώ διεμήνυσε για όσες εταιρείες επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν ότι εισπράξουν τα ανάλογα πρόστιμα.

Για τα φαινόμενα βίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στα φαινόμενα βίας στα σχολεία και υποστήριξε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μετά και τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προ ημερών.

«Οι ύποπτοι θα δικαστούν» υποστήριξε και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και μια κινητοποίηση της κοινωνίας.
Σχετικά με το μπούλινγκ στα σχολεία ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το μπούλινγκ ενώ παράλληλα υπάρχει ενίσχυση με ψυχολόγους στα σχολεία. Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα του πολίτη.

«Υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia» υποστήριξε.

Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. «Η εικόνα των γηπέδων φαίνεται πως δεν υπάρχει ένταση πια» είπε. Στο μπάσκετ υποστήριξε πως η εικόνα είναι καλύτερη.

Για τα Τέμπη
«Το τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά αλλά θεωρώ λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Εκείνη ζήτησε δεύτερο πραγματογνώμονα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το μπάζωμα είπε: «Τι να συγκαλύψουμε. Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σωρούς στα συντρίμμια. Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα».

«Τι απέγιναν αυτά τα βαγόνια; Εξαϋλώθηκαν; Ο πρώτος πραγματογνώμονας δεν είπε τίποτα από αυτά”.Σχετικά με τα όσα λέγονται για βαγόνια που λείπουν πρόσθεσε:

«Τώρα η ιστορία με το τι ήταν στα βαγόνια… τα οποία τι έγιναν; Εξαφανίστηκαν; Περιμένω από το δεύτερο πραγματογνώμονα. Μου λέτε ότι υπήρχαν βαγόνια τα οποία εξαφανίστηκαν.. Σέβομαι και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων. Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η δικαιοσύνη. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Η πυροσβεστική έχει πει ότι όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Πραγματικά λυπάμαι. Λυπάμαι που σε αυτό το περιβάλλον λέει ο καθένας ότι θέλει και πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χτίσουν καριέρες. Θα είναι πιστεύω γρήγοροι οι ρυθμοί της δικαιοσύνης».

«Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια» τόνισε. Ερωτηθείς αν είναι αυτή τη στιγμής ο σιδηρόδρομος είπε «Είναι όσο μπορεί κουβαλώντας τις χρόνιες παθογένειες. Οι Σύμβαση 717 σύμβαση ολοκληρώθηκε μέχρι που χτύπησε ο Daniel».

«Πρέπει να δούμε όμως και τον ανθρώπινο παράγοντα» ανέφερε.

Για την ακρίβεια
Ερωτηθείς για την ακρίβεια που «μαστίζει» την κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Η κυβέρνηση απαντάει με αυξήσεις μισθών. Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο. Ήδη από το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

« Υπήρχε λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές. Διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους. Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπάρχουν όταν οι συντελεστές κόστους πέφτουν».

«Αυξήσαμε και το επίδομα γέννας» υποστήριξε.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου και θα τεθεί από 1η Απρίλιου θα είναι πάνω από 800 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με τα υψηλά ενοίκια υποστήριξε ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν διότι η οικονομία πάει καλύτερα και η ζήτηση για σπίτια είναι μεγαλύτερη από τη προσφορά. Για το λόγο αυτό κάναμε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», τα προγράμματα « Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ενώ παράλληλα προχωράμε και σε πρόσθετα προγράμματα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. «Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε» τόνισε.

Για την  υγεία
«Ο στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να πούμε ότι κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ. Πιο ποιοτικό με καλύτερες υπηρεσίες υγείας και χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν τα πρωινά».

«Θα διαθέσουμε ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες μας να είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σημαντικοί πόροι κατευθύνονται επίσης στην βελτίωση των υποδομών και κυρίως στα επείγοντα. Έμφαση στον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Και σε θέματα με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη».

«Η πανδημία μας άφησε περισσότερες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Είναι μια επιλογή ελευθερίας και μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε και θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας όπως είπε ότι περίμενε «τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ να είχαμε γέφυρες συναίνεσης για τα πανεπιστήμια».

«Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Έχουμε θέσει αυστηρό πλαίσιο» είπε.

Σχετικά με ποια πανεπιστήμια ενδιαφέρονται είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ποιοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Εμείς θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα» τόνισε και επισήμανε ότι το 85% του νόμου αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια.

Δεν σκεπτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια. Είναι δωρεάν και θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε».

Για τις ευρωεκλογές
«Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε το κόμμα στην Ευρώπη και την κράτησε όταν κάποιοι έπαιζαν με τη φωτιά»
Για το αν η ΝΔ έχει στόχο για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «το καλύτερο δυνατόν» και υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι όχι μόνο το ποσοστό αλλά και ο αριθμός των ευρωβουλευτών.
«Θέλουμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και αν εκπροσωπεί διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και περιφέρειες με ανθρώπους που μπορούν αν υπηρετήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σχετικά με την υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το ζήτημα θα πρέπει να διερευνηθεί.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
«Η ακροδεξιά είχε πάντα μια διακριτή εκλογική παρουσία τα τελευταία 10-15 χρόνια στην πατρίδα μας με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα όχι στο βαθμό να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Στην Ελλάδα καταφέραμε η ακροδεξιά να μην σηκώσει κεφάλι διότι ελέγξαμε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες χώρες».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Είναι μια θετική εξέλιξη που δεν υπάρχουν παραβιάσεις, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει οικοδομηθεί με μεγάλη συστηματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός.

Για το ταξίδι του στην Άγκυρα υποστήριξε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο Μάιο.
«Το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ακόμα και αν δεν το λύσουμε αυτό το θέμα μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα πρώτα τρία ελικόπτερα Romeo που παρέλαβε προ ημερών η χώρα, στα F-16 που εκσυγχρονίζονται, τη Belara,και τα Rafale.

Για την υπόθεση Μπελέρη
Σχετικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη είπε: «Έχουμε εκφράσει τις εντονότατες επιφυλάξεις μας. Όχι μόνο ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα να ορκιστεί όσο ήταν προφυλακισμένος αλλά και τώρα που έχουμε την απόφαση του δικαστηρίου για το αν ήταν μια δίκαιη δίκη».

Ο τρόπος που χειρίστηκε και η Αλβανία αυτό το ζήτημα έχει επηρεάσει αρνητικά της ελληνοαλβανικές σχέσεις είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα όσα βίωσε στην Οδησσό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε:
«Δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε. Ακούσαμε έκρηξη, είδαμε καπνό. Αλλά μπορεί να καταλάβει κανείς πως είναι να είναι είσαι σε μια εμπόλεμη ζώνη. Είναι μια υπενθύμιση ότι εκεί γίνεται πόλεμος».

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία .Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι κάνεις δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα διά της βίας και αυτό το μήνυμα έχει μια ειδική αναφορά στην δικιά μας ταραγμένη γειτονιά» συνέχισε.
Τέλος ερωτηθείς Τραμπ ή Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως όποια απόφαση λάβει ο αμερικανικός λαός θα είναι σεβαστή και υπογράμμισε ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές αυτή την περίοδο που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες που έχουν μπει».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook