Τι ζητά με επιστολή του προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος που εκπροσωπεί κάποιους από τους απόδημους

Την έντονη ανησυχία των αποδήμων ότι εκτός από τα emails τους έχουν διαρρεύσει και άλλα προσωπικά στοιχεία τους, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ τους, έχει προκαλέσει η μαζική διαρροή προσωπικών τους δεδομένων στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Αυτό επισημαίνει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, σε επιστολή που απέστειλε προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
«Καθώς οι απόδημοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους και όχι μόνο των email τους, μου έχουν επισημάνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο πλαίσιο αυτής της διαρροής να έχουν αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένων κοινοποιήσεων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και οι ΑΜΚΑ τους» αναφέρει συγκεκριμένα επιστολή ο δικηγόρος, που εκπροσωπεί απόδημους στις νομικές ενέργειές τους στα διοικητικά δικαστήρια κατά του ελληνικού δημοσίου, επισημαίνει ο δικηγόρος τους.

Ολόκληρη η επιστολή προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
«Κυρίες – κύριοι,
Από τις επικοινωνίες μου με θύματα της υπόθεσης διαρροής που εκπροσωπώ στις νομικές ενέργειές τους στα διοικητικά δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου, έχει καταγραφεί ένα αίτημα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο και της απόφασης που θα εκδώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Καθώς οι απόδημοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους και όχι μόνο των email τους, μου έχουν επισημάνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο πλαίσιο αυτής της διαρροής να έχουν αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένων κοινοποιήσεων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και οι ΑΜΚΑ τους.

Καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να “ξεκλειδώσει” αρκετές εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των αποδήμων.

Εφόσον επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Αρχής ότι πράγματι η μη εξουσιοδοτημένη διαβίβαση αφορά και αυτά τα στοιχεία, τα οποία από την νομοθεσία είναι μοναδικοί αριθμοί ταυτοποίησης, η Αρχή έχει την αρμοδιότητα στα μέτρα που θα προτείνει να ληφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, να είναι η διαδικασία μεταβολής ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που προς το παρόν απαγορεύεται νομοθετικά, αλλά ειδικά για περιπτώσεις διαπιστωμένων περιπτώσεων διάχυσής τους θα ήταν ενδεδειγμένο μέτρο προστασίας προσωπικών δεδομένων να μπορούν να μεταβληθούν με αίτηση βεβαίως του θιγέντος προσώπου».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 30 αγωγές, οι οποίες στρέφονται κατά του υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας αποζημίωση διότι «δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές», σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Σωτηρόπουλο .

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook