«Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοηθειά μας», τονίζει σε ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία» , έγραψε σε ανάρτηση του στο «Χ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη.
«Η πρόσφατη επίσκεψη μου στην Ουκρανία υπογράμμισε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη της αναβάθμισης της βοήθειας μας. Χαίρομαι, επίσης, γιατί διαπιστώνω ότι η Ουκρανία κάνει σταθερή πρόοδο σχετικά με την υποψηφιότητα της ως κράτος-μέλος της Ένωσης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός

Νωρίτερα, και φτάνοντας για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός είχε πει αναφερόμενος στην Ουκρανία: «Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook