Σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εξελίσσεται στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σήμερα στις 19:00 θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Την πρόταση δυσπιστίας υπογράφουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, την οποία υποστήριξαν και τα κόμματα αντιπολίτευσης, μετά τις αποκαλύψεις περί «μονταζιέρας» από το δημοσίευμα του «Βήματος» για την τραγωδία των Τεμπών που προκάλεσε «κύμα« αντιδράσεων.

Δείτε εδώ το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Η τοποθέτηση του Νίκου  Ανδρουλάκη

Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία.

Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε κυβερνητική αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια, αντί να ακολουθείτε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική.

Πριν από λίγες ημέρες, από αυτό εδώ το βήμα απέναντι στα άδεια κυβερνητικά έδρανα, την άδεια καρέκλα του Πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή, είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την θεσμική, ηθική και πολιτική σας χρεοκοπία.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και βίαιο τρόπο τη ζωή τους. Έκτοτε το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης.

Ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ζητήσαμε προανακριτική επιτροπή βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 και είπατε όχι.

Η, δε, εξεταστική επιτροπή, την οποία υπερψηφίσατε, απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης της τηλεδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα, είχατε το θράσος να αποκλείσετε από τη λίστα των μαρτύρων ακόμη και την πρώην επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Μάγδα Γεροντίδου, η οποία ερεύνησε για δύο χρόνια τη σύμβαση 717 μέχρι να αντικατασταθεί από τη διοίκηση της Αρχής.

Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων, όπου αποδίδετε την πλήρη ευθύνη για την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος. Αγνοείτε ακόμη και το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εσείς ορίσατε, και η οποία επισημαίνει καθαρά ότι αν το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης λειτουργούσε, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.

Προχθές, δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ ακόμα η Ελλάδα θρηνούσε και ο ελληνικός λαός ήταν παγωμένος από το σοκ της απώλειας 57 συνανθρώπων μας, η μόνη αγωνία κάποιων στην Κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον. Πως θα ενισχυθεί με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης, που εσείς όμως παράνομα είχατε διορίσει σε αυτήν τη θέση. Δικό σας ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης, όσο κι αν θέλετε να το ξεχάσουμε.

Πριν ακόμα, παραδοθούν αυτές οι συνομιλίες στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης.

H κυβέρνηση απέφυγε να δώσει πραγματικές απαντήσεις:

Ποιος, την ώρα της τραγωδίας, είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο ηχητικό υλικό;

Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη;

Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο;

Έχουμε εμπεδώσει πια ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτών, που οργάνωσαν τις υποκλοπές. Αυτών, που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού. Και τότε -όπως κάνετε και τώρα- υποβαθμίζατε το θέμα και κοροϊδεύατε την κοινή γνώμη.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Οι πρακτικές σας έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν τη χώρα μας, την απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κραυγή της κοινωνίας για δικαιοσύνη, φως, αλήθεια και στην απαίτησή της να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας υπογεγραμμένη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας.

Και μαζί όλοι οι Βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι. Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα και να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού. Γιατί επιτέλους πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία σας, στην ασυδοσία σας, που οδηγούν τη χώρα σε θεσμική παρακμή, την οποία συζητούν σε όλη την Ευρώπη.

Πραγματικά, δεν περίμενα άλλη συμπεριφορά από τους μηχανισμούς και τους υπουργούς προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας.

Άκουσα να συνδέουν με συμφέροντα την πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνίας για τους θεσμούς, τη δημοκρατία μας, την αίσθηση της αξίας που έχει η δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό.

Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε το έγκλημα των Τεμπών να παραμείνει ένα διαρκές έγκλημα της Νέας Δημοκρατίας.

Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε, υποτιμάτε τη δύναμη και την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Υποτιμάτε την πίστη μας στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών.

Άλλωστε με έχετε συνηθίσει. Όταν αποκάλυψα το παρακράτος των υποκλοπών, με βαφτίσατε «πράκτορα ξένων δυνάμεων» για να πετάξετε την μπάλα στην κερκίδα. Ό,τι κάνατε πριν από μερικές δεκαετίες, κάτι που η δημοκρατία μας, -η μεταπολίτευση-, θεωρούσε ένα πολύ κακό και άσχημο παρελθόν. Ακόμη και αυτό το επαναλάβατε δείχνοντας τους άρρηκτους δεσμούς σας με σκοτεινές πρακτικές. Τώρα που αγωνιζόμαστε να σώσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, μας βαφτίζετε «διαπλεκόμενους».

Όλες αυτές οι πρακτικές δείχνουν ότι ο καθεστωτισμός σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία.

Για να μπει επιτέλους ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και τον περήφανο ελληνικό λαό.

Η απάντηση Βορίδη στην πρόταση δυσπιστίας Ανδρουλάκη: «Γιατί δεν την καταθέσατε πιο νωρίς; Είστε εντολοδόχος εκδοτικών συμφερόντων»

Στη συνέχεια απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, έδωσε ο Μάκης Βορίδης, εστιάζοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο υπουργός Επικρατείας, υποστήριξε ότι όλα τα θέματα που αναφέρονται υπήρχαν ήδη στον δημόσιο διάλογο, και το μόνο που προστέθηκε ήταν το δημοσίευμα του Βήματος. Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εντολοδόχο οικονομικών συμφερόντων» και ζήτησε η συζήτηση να ξεκινήσει άμεσα.

«Δημιουργεί μια εντύπωση η συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί όλα όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια πολλές φορές. Τα ζητήματα των Τεμπών τα συζητήσαμε στην Εξεταστική. Η Ολομέλεια συζήτησε και επί του πορίσματος. Τα άλλα ζητήματα είναι υπαρκτά, ο καθένας έχει τις προσεγγίσεις του, αλλά όλο αυτό το διάστημα έχουν απασχολήσει.

»Το σύνολο της Ολομέλειας. Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο που αλλάζει και σας οδηγεί στην συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας. Γιατί δεν την καταθέσατε το προηγούμενο διάστημα; Το δημοσίευμα του Βήματος, που αναφέρεται σε μια υπόθεση για την οποία όχι απλώς δόθηκαν αμέσως εξηγήσεις αλλά και δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της. Υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή, που έχει παιχτεί στην κρατική τηλεόραση, εσείς κρίνετε ότι αυτό μόνο φτάνει για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση.

»Όταν λέμε ότι είστε εντολοδόχος, εννοούμε ακριβώς αυτό το δημοσίευμα. Καλοδεχούμενη η πρόταση και δημιουργείται μια ακόμα εντύπωση. Έχω δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει «σόου» και «κοκορομαχία» θα είναι η συζήτηση. Αυτό προσυπογράψατε; Να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα; Βεβαίως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες εκλογές. Επιθυμούμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook