«Να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα είναι σε θέση διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση στον επόμενο γύρο των εθνικών εκλογών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Οι ευρωεκλογές αποτελούν έναν κίνδυνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μία ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το πολιτικό σύστημα να επαναισορροπήσει τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός μοιάζει σαν να τρέχει μόνος του σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και παρόλα αυτά κινδυνεύει να έρθει δεύτερος, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μία ευκαιρία.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, το διακύβευμα των ευρωεκλογών «είναι να επαναισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα είναι σε θέση διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση στον επόμενο γύρο των εθνικών εκλογών. Να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δικές της επιλογές. Με καθυστέρηση ενός χρόνου έχει φθορά για υποκλοπές, Τέμπη, σοβαρότατες παραβιάσεις του κράτους δίκαιου, για διαφθορά».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η εικόνα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο, και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος. Αυτό οφείλει να το αξιοποιήσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση και θα είναι προς όφελος του πολιτικού συστήματος διότι θα επαναισορροπήσει».

«Σε αυτές τις ευρωεκλογές κινδυνεύουμε να έχουμε μία εικόνα φοιτητικών εκλογών που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα λένε ότι έχουν κερδίσει. Πολλές φορές όταν έχεις αίσθηση ότι δεν έχεις κίνδυνο, έχεις το χρονόμετρο ως δρομέας. Θα καταγράψεις ένα ποσοστό. Αν το ποσοστό που θα καταγράψει ο κύριος Μητσοτάκη είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως του ποσοστού των άλλων κομμάτων, θα έχει πρόβλημα. Το να θεωρείς ότι είσαι μόνος σου σου δίνει μεγαλύτερη αλαζονεία από όση εκ φύσεως διαθέτει ο κύριος Μητσοτάκης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Είναι ένας κίνδυνος για τον κύριο Μητσοτάκη αλλά μία ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το πολιτικό σύστημα να επαναϊσορροπήσει».

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Έχουμε σε όλη την Ευρώπη μία αξιοπρόσεκτη και θα έλεγα επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Έχουμε δυστυχώς μάχες όχι ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά, την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το διακύβευμα των εκλογών είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων ή και η δυνατότητα να πρώτα ακροδεξιά κόμματα. Στη Γαλλία έχει προεξοφληθεί η νίκη της Λεπέν με πολύ μεγάλη διαφορά, το AfD στη Γερμανία πάει να πιάσει ένα ποσοστό πάνω από 20%, στην Ιταλία είναι πρώτη η Μελόνι, ακόμα και στην Πορτογαλία στις εθνικές εκλογές που δεν είχαμε ποτέ ακροδεξιά, είδαμε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά κοντά στο 178%-18% ενός ακροδεξιού κόμματος, Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό».

Όπως είπε, εδώ και μία 15ετια η Ευρώπη περνάει μέσα από αλλεπάλληλες λύσεις που προκαλούν το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου, με αποτέλεσμα να σπρώχνει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού σε απλουστευτικές βεβαιότητες.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η υποχώρηση της πολιτικής. «Πολύς κόσμος δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή σε κεντροδεξιά και κεντροαριστερά. Αν η αριστερά δεν επαναπροσεγγίσει τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής, αν δεν αντιμετωπίσει το κρίσιμο της ασφάλειας, δεν μπορούμε να χαρίσουμε την έννοια στην ακροδεξιά. Να βγάλουμε το πηλήκιο από την έννοια της ασφάλειας. Βιοτική ασφάλεια, να ξέρεις ότι θα μπαίνεις σε ένα τρένο και θα φτάνεις. Να ξέρεις ότι θα μπορεί σαν επιβιώσεις όταν πηγαίνεις σε ένα αστυνομικό τμήμα. Δεν θα πέφτει μία βροχή και θα πλημμυρίζουν οι δρόμοι, μία φωτιά και θα καίγεται το σπίτι σου».

«Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική»
Ωστόσο, «δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική όμως, είμαι ενεργός πολιτικά» ανέφερε, εξηγώντας πως «με τα λάθη μας και τα σωστά μας έχουμε μια παρακαταθήκη». «Να δω αυτοκριτικά στιγμές αυτής της περιόδου και να εξηγήσω κάποιες» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως το κρίσιμο θέμα για την Κεντροαριστερά σήμερα είναι η παραγωγή πολιτικής. «Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική», όπως είπε.
«Εγώ δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου κάτι παραπάνω. Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι δεν υιοθετεί τον όρο rebranding, αλλά επρόκειτο για «μια από τις πολλές προτάσεις της οποίες διαβάζω». «Rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ δεν θα κάνω», κατέληξε.

Εμμονή του Σόιμπλε με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Ερωτηθείς σχετικά με τα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που αναφέρονταν στο πρόσωπό του, σημείωσε ότι είχε το «θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους», παρόλο που είχε «εμμονή» με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ -γιατί είχε ρίξει όλο του το «πολιτικό βάρος» εκεί για να «κρύψει τις ευθύνες» της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, είπε πως υπάρχει «αντίστιξη ανάμεσα σε αυτά που καταγράφει ο Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του» και σε αυτά που «εγχώριοι υποστηρικτές του» έλεγαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη στάση του στο δημοψήφισμα και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα περί «κωλοτούμπας» την ώρα που ο Σόιμπλε αναγνώρισε «αξιοπρόσεκτο ελιγμό» και μια «γενναία θέση». «Εγώ του είπα θα μείνω στην ευρωζώνη, αλλά θα πολεμήσω τη λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας, ενώ επισήμανε ότι αυτό που «κατάφερε η Ελλάδα το 2018», δηλαδή να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν ήταν καν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2015» και δεν θα συνέβαινε χωρίς «τη δραματοποίηση του 2015».

Ψάχνουμε να βρούμε τη θέση μας στα ελληνοτουρκικά
Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η Τουρκία έχει μια σαφή στρατηγική. Ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι η δικιά μας. Για τη δικιά μας δεν είμαι πολύ σίγουρος. Η Τουρκία έχει μία σαφή στρατηγική είτε κλιμακώνοντας την ένταση, είτε επιχειρεί την αποκλιμάκωση. Οι θέσεις της είναι σαφείς. Αυτή την περίοδο διάγουμε μία περίοδο αποκλιμάκωση της έντασης για να επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η Τουρκία δεν έχει έναν ισότιμο ρόλο με την Ελλάδα, είναι πια μια ισχυρή δύναμη για τους εταίρους της που μπορεί να είναι ανεκτό να είναι στο ΝΑΤΟ, να έχει σχέσεις με τη Ρωσία, να φιλοξενεί τον Πούτιν, να φιλοξενεί ακόμα και διασκέψεις πρωτοβουλιών ειρήνευσης τη στιγμή που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου εδώ και 50 χρόνια. Τα F-16 τα παίρνει κανονικά χωρίς όρους παρά αυτά που μου έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης μέσα στη Βουλή. Άρα βοηθάει αποκλιμάκωση για πετύχει τον στόχο της».
«Έχει μια στρατηγική η Τουρκία. Το θέμα είναι η δικιά μας ποια είναι; Πως φανταζόμαστε τη συμβίωση όταν ο γείτονας γίνεται διαρκώς πιο ισχυρός και παραμένει άτεγκτος σε σχέση με τις διεκδικήσεις του που πολλές είναι πέρα και έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να αναβάλλουμε την προοπτική διεκδίκησης μιας δίκαιη και βιώσιμης επίλυσης των διαφορών μας; Θέλουμε να επισπεύσουμε; Διεκδικούμε μία λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου χωρίς όμως υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Δεν είναι απολύτως σαφές. Όσο ήμασταν κυβέρνηση ήταν σαφές».

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην κοινωνία
Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε επίπεδο μακροοικονομικών επιλογών, έχουμε θετικά μεγέθη. Οι προϋποθέσεις βεβαίως είχαν τεθεί στην περίοδο της διακυβέρνησης 2015-2019 όπου ανακτήσαμε πρόσβαση στις αγορές, ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, φτιάξαμε ένα μαξιλάρι ασφάλειας, επανήλθαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ρυθμίσαμε το χρέος. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά, σήμερα δεν θα είχαμε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Έκπληξη θα ήταν τα βραχυπρόθεσμα μακροοικονομικά μεγέθη να μην είναι θετικά.

Εκφράζω την ανησυχία μου σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα να έχει διατηρήσιμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Αν αναλύσετε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των θετικών αναπτυξιακών ρυθμών του τελευταίου διαστήματος, περίπου το 70% του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση. Έχουμε μια σημαντική μείωση των επενδύσεων κατά 0,5%, έχουμε μια σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων από 7,5 δισ. το 2022 σε 4,6 δισ. το 2023, οι μισές εκ των οποίων οφείλονται στην κατοικία και έχουμε το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Αυτά όλα πρέπει να μας προβληματίσουν. Πολλά από αυτά ήταν δείκτες που μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε κοντά στο επίπεδο Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας Τσεχίας και όχι της κεντρικής Ευρώπης που θα έπρεπε να είναι ο στόχος μας».

Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η Ευρώπη
Ερωτηθείς σχετικά για την ευρωπαϊκή Άμυνα και τη θέση της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας προφανώς εξαρτάται και από τις αποτρεπτικές ικανότητες αλλά κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική. Μία κρίσιμη έννοια είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής που δεν διασφαλίζεται μονοσήμαντα, ενισχύοντας τον αμυντικό της προϋπολογισμό, την αποτρεπτική της ικανότητα εντασσόμενη όμως στους σχεδιασμούς γεωπολιτικούς τρίτων, π.χ. των ΗΠΑ. Το κρίσιμο είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα έβλεπα και την ανάγκη να ενισχυθεί η Άμυνα.

Έχουμε γύρω μας δύο πολέμους στην ευρωπαϊκή γειτονιά, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη. Δεν έχω δει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των δικών της γεωπολιτικών στόχων. Η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένη με την έννοια του κράτους δικαίου, της ειρήνης και της σταθερότητας. Θα περίμενα να είναι πιο δραστήρια στην κατεύθυνση των διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα περίμενα μια σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία για εκεχειρία στη Γάζα. Όταν έχουμε πάνω από 35.000 νεκρούς, εκ των οποίων 70% των νεκρών είναι άμαχοι. Θα περίμενα μια πιο δραστήρια παρέμβαση για την Κύπρο, για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ούτε απεσταλμένο για το κυπριακό δεν έχει ορίσει. Είναι άβουλη στην προοπτική διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων».

«Δεν τα λέω όλα αυτά για να επαναφέρω από το παράθυρο τη θεωρία που είναι λίγο ισοπεδωτική ότι δεν πρέπει να μας νοιάζει η Άμυνα ή η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και της Ευρώπης. Πρέπει να μας απασχολεί, αλλά αυτό να είναι συνυφασμένο με την εξωτερική πολιτική. Το ευρωπαϊκό ομόλογο θα πρέπει να αναδείξουμε ως ένα εργαλείο αλληλεγγύης και συνεκτικότητας. Μία από αυτή είναι η άμυνα αλλά και η κλιματική κρίση και το μεγάλο θέμα της Ευρώπης που γερνάει, το δημογραφικό, άρα να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά της συστήματα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook