Με παρατήρηση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξίνησε την δευτερολογία του πρωθυπουργός. Η απάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη για την οικονομία , ο …ροζ ήλιος του ΠΑΣΟΚ και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το ψέμα είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ» -

«Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα και στην παράταξή μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την ακρίβεια.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με παρατήρηση επί της διαδικασίας. Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από 6 ώρες. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου μας εγκάλεσε για τήρηση κοινοβουλευτικής τάξης όταν εσκεμμένα εκτιμώ μίλησε 53 λεπτά όταν δικαιούται 20 λεπτά, επικαλούμενη κάτι που γνώριζε εξ αρχής , ότι είχα στην διάθεση μου 6 ώρες εντός των οποίων θα μπορούσαμε να κάνουμε εποικοδομητική συζήτηση.

Επιμένετε κα Κωνσταντοπούλου να επιστρέφετε στο τόπο εγκλήματος του πρώτου εξαμήνου 2015. Ο κ. Ολάντ ήταν από εκείνους που επιχείρησαν να διορθώσουν τους δικούς σας τραγικούς χειρισμούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Επωμιστήκαμε τότε το πολιτικό κόστος για να διορθώσουμε τα λάθη των Τσίπρα – Βαρουφάκη. Μας λέτε με πολύ πάθος πως εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι όμως ότι εσείς περιφρονήσατε τους δικούς σας ψηφοφόρους και αλλάξατε την σειρά εκλογής των υποψηφίων σας.».

Απάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη
Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε πως «αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράζεται στη Βουλή από εσάς, θα σχεδίαζα ένα παπούτσι με τον ήλιο, μόνο που ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ» και προσέθεσε: «Διότι αυτά που άκουσα σήμερα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία της οποία τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα και προσεγγίζουν αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που έχει φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ της να είναι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, να επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με την μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έπαιξε ρόλο στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

Ο πρωθυπουργός σημείωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό και στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποκλίνει.

«Μιας και μιλάμε για τα ζητήματα του κράτους δικαίου να επαναλάβω όσα έχω πει. Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα με τις βασικές διαπιστώσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής; Συγκλίνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η προσπάθεια μας να συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και κυρίως στο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεγάλες. Μιας και μιλάμε για την ιστορία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να θυμόμαστε κάποια πράγματα και είστε υπερήφανος και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου να σας θυμίσω ότι το δικό σας κόμμα φώναζε “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” όταν ο Καραμανλής έβαζε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Σε λίγο κ. Ανδρουλάκη θα μας λέτε Ευρώπη = ΠΑΣΟΚ», ανέφερε.

«Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει στην Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της»

«Έρχομαι και σε όσα είπατε και εσείς κ. Φάμελλε. Ακούσαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα πολίτη. Αύξηση του επιδόματος γέννησης. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%.

Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για την φορολόγηση μερισμάτων. Από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε: «Οι πρόσθετοι φόροι είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να αυξήσουμε τους πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ΕΔ στην Παιδεία, μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια. Όλα αυτά έγιναν από τοπ πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνηση μας. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει στην Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει και να πυροβολεί συνεχώς την χώρα του στην Ευρώπη όπως κάνετε εσείς συστηματικά».

«Αναφερθήκατε κ. Ανδρουλάκη στην Ισπανία και μας είπατε πόσο καλύτερα τα έχει πάει στις τιμές τροφίμων. Μετά την μείωση του ΦΠΑ λοιπόν θα δείτε στον πίνακα που σας καταθέτω ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν ίδιο πληθωρισμό τροφίμων αλλά με τεράστιες απώλειες εσόδων για την Ισπανία που έπρεπε να αναπληρώσουν από άλλους τομείς. Όλες οι χώρες πασχίζουν με το ίδιο πρόβλημα», είπε.

Ανδρουλάκης: Απευθύνεστε σε εμένα και απαντάτε για τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ
Μητσοτάκης: εσείς τι λέτε
Ανδρουλάκης: να εκμεταλλευτείτε το δημοσιονομικό περιθώριο
Μητσοτάκης: πόσο το υπολογίζετε;
Ανδρουλάκης: 500 εκατ ευρώ
Μητσοτάκης: Έρχομαι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις του έχουν κοστολογηθεί από το ΓΛΚ αλλά δεν έχει μέσα τον 13 και 14 μισθό. Θα τον δώσετε κ. Φάμελλε;

Φάμελλος: Έχουμε εκλογές τώρα.
Μητσοτάκης: Ε βέβαια έχουμε εκλογές και λέμε ότι σαχλαμάρα θέλουμε , τι σημασία έχει. Το έχει υποσχεθεί όμως ο αρχηγός σας.
Φάμελλος: Και εγώ το έχω πει
Μητσοτάκης: Α και εσείς. Άρα άλλα 2,2 δισ. ευρώ. Σε αυτό έρχεται και η Υγεία που λέτε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%.

«Πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας»

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη του υποχρέωση είναι να μείνει πίσω η εποχή της χρεοκοπίας.

«Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το είδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και σας ψήφισε και την διαψεύσατε. Είστε η παράταξη που ταυτίζεται με το ψέμα. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 36 σας πήγε στο 17; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού», ανέφερε.

«Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στην χώρα και την παράταξη μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί που θέλετε να μας πάτε», τόνισε.

Για την εξωτερική πολιτική

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην εξωτερική πολιτική. «Αναφερθήκατε κ. Φάμελλε στον κ. Τσίπρα. Δεν θέλω να επιστρέψω σε εκείνη την εποχή γιατί σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε από τον λαό . Να μιλήσουμε για το σήμερα και όσα λέτε σήμερα και ο νέος σας αρχηγός. Καταλαβαίνω και το lifestyle και τις φωτογραφήσεις και να γίνεσαι ελκυστικός σε κάποιες εκπομπές και είναι δικαίωμα σας όσο το κάνετε εντός της χώρας. Όταν αρχίζετε και πάτε στο εξωτερικό γίνονται τα πράγματα πιο επικίνδυνα. Θα πάτε μαθαίνω στην Ραμάλα. Θα μας πείτε με ποιους θα συναντηθείτε ποια η πολιτική σας. Μήπως θέλετε να πάτε για σελφι; Με την Χαμάς τις θα κάνετε ή μήπως επιμένετε ότι είναι «ντεμι»- τρομοκρατική οργάνωση;», είπε.

«Η άποψη της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί με ξεκάθαρο οριοθετημένο οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρούμε ότι ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων κρατών. Ψηφίσαμε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Όμως όταν ακούω την Χαμάς – λέτε ότι δεν είναι ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση – να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαν κάνει αυτή την τρομακτική επίθεση δεν θα έφταναν σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος. Όπως δεν μπορώ να ταυτίσω την Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε.

«Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τις άθλιες και τραγικές απώλειες παιδιών στην Παλαιστίνη είναι σκληρή», πρόσθεσε.

Για τη Βόρεια Μακεδονία

Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τη στάση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαμε πει ότι διαφωνούμε με την συμφωνία και καταψηφίζουμε με κύριο λόγο ότι αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Μάς την φορτώσατε αυτή τη συμφωνία, μην μας κουνάτε και το δάχτυλο. Είχαμε πει επίσης ότι οφείλουμε να την σεβαστούμε καθώς είναι διακριτική συμφωνία και υπερισχύει των νόμων και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε», είπε.

«Από εκεί και πέρα είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για τον εθνικιστικό παροξυσμό του VRMTO και επιλέξαμε να μην φέρουμε προς κύρωση τα πρωτόκολλα ακριβώς γιατί θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει συμμόρφωση από τη Βόρεια Μακεδονία στα κρίσιμα θέματα με κυριότερο το όνομα. Και δικαιωθήκαμε γιατί έρχονται νέα κυβέρνηση και περιφρονούν το erga omnes που, όπως λέγατε, ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα της Συμφωνίας. Σε αυτή την συγκυρία που όλη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία επειδή εγώ προσωπικά κινητοποιήθηκα εσείς έρχεστε σε αυτή την συγκυρία και ζητάτε με νόμο να κυρωθούν αυτά τα μνημόνια τώρα. Σηκώνω πραγματικά τα χέρια ψηλά. Τη στιγμή που η ελληνική εξωτερική πολιτική σκληραίνει και σωστά την στάση της στα Σκόπια εσείς έρχεστε και λέτε να κυρώσουμε τα Μνημόνια», ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook