H νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis 12 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η δυναμική των κομμάτων και η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών αποτυπώνεται στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Αν και η δημοσκόπηση καταγράφει μια κοινωνική δυσαρέσκεια με την ακρίβεια να παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα των νοικοκυριών και το 61% να απαντά ότι η χώρα «βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση», η διατηρεί την υπεροχή της με 31% , ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προπορεύεται με διαφορά τόσο στη δημοτικότητα, όσο και στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς το 49% έχει θετική γνώμη για την ΕΕ αλλά το 47% διάκειται αρνητικά προς το Ευρωκοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα

Στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron Analysis ενόψει των ευρωεκλογών, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 12,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά ανεβαίνει στις 15,3 μονάδες.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 12,9%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 6,4%, η Ελληνική Λύση 6%, η Νίκη 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,4%, το ΜέΡΑ25 2,7%, η Νέα Αριστερά 2,5%, η Φωνή Λογικής 2% και οι Δημοκράτες 1,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,9%, το ΚΚΕ 7,9%, η Ελληνική Λύση 7,3%, η Νίκη 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Νέα Αριστερά 3%, η Φωνή Λογικής 2,4%, ο Κόσμος 1%, οι Δημοκράτες 2,3% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» με 36%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης λαμβάνει 7%.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών
Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 40%, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 31% και ο Στέφανος Κασσελάκης 27%.

Η πορεία της χώρας
Προς τη λάθος κατεύθυνση, απαντά το 61%, ενώ το 33% απαντά πως βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας
Σταθερά πρώτη η ακρίβεια με 40%, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη δημόσια σφαίρα. Σταθερά δεύτερη και η οικονομία με 25%, ενώ ακολουθούν η κρίση θεσμών (5%) και η ανεργία (5%).

Αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης
Το 30% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, με το 63% να την αξιολογεί αρνητικά. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, θετικά αξιολογεί το 14% των ερωτηθέντων την αξιωματική αντιπολίτευση και αρνητικά το 77%.

Αξιολόγηση Μητσοτάκη και Κασσελάκη
Θετική είναι η γνώμη για τον πρωθυπουργό στο 34% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητικά απαντά το 59%. Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 19% τον αξιολογεί θετικά και το 72% αρνητικά.

Η γνώμη των πολιτών για την Ε.Ε.
Θετική είναι η γνώμη του 49% των ερωτηθέντων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα 43% να τάσσεται αρνητικά ως προς τις Βρυξέλλες.

Άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οι αρνητικές τοποθετήσεις υπερισχύουν, καθώς το 47% τάσσεται αρνητικά ως προς την Ευρωβουλή και το 42%, θετικά.

Το μήνυμα των εκλογών στο εσωτερικό της χώρας
Για αποδοκιμασία της κυβέρνησης κάνει λόγο το 40%, την ώρα που το 56% μιλά για στήριξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το μήνυμα των εκλογών στην Ευρώπη
Δύσπιστοι ως προς την Ε.Ε. είναι οι ερωτηθέντες με ποσοστό 40%, ενώ στηρίζουν την Ένωση με ποσοστό 56%.

Καινούρια ή δοκιμασμένα πρόσωπα;
Καινούρια πρόσωπα με «φρέσκες ιδέες» ζητούν οι πολίτες, για τις ελληνικές έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο σε ποσοστό 67%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook