H Διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των Ευρωεκλογών από τα Χανιά

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου παραχώρησε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πώς ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες» , ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κληθείς να απαντήσει ααναφορικά με την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη που θέτει 7 ερωτήματα στον πρωθυπουργό.

Απαντώντας, συγκεκριμένα για τον Στέφανο Κασσελάκη, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και θέτει ερωτήματα, είπε ότι ο ίδιος θα τον ρωτούσε γιατί ακόμα δεν έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» του, όπως είχε πει ότι θα κάνει, πριν τις ευρωεκλογές. «Η προσωπική του ζωή δεν μας ενδιαφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες».
«Μένω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές. Επίσης, από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δεν μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές» σχολίασε ακόμη.

Δείτε το βίντεο

Σημεία από την συνέντευξη Τύπου 

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη που έχει αναφέρει ο ίδιος προεκλογικά, σημείωσε:

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το 2009, όταν μας χτύπησε η κρίση, η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σχετικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα των συμπολιτών μας και μετά καταρρεύσουμε μέσα από μια βαθιά οικονομική κρίση και τώρα πασχίζουμε να ανακτήσουμε με ταχύτητα το χαμένο έδαφος.

Όταν λοιπόν λέμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, εννοούμε να γίνουμε Ευρώπη σε όλα, στην ποιότητα ζωής, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στους μισθούς.

Και αυτή τη διαδρομή της σύγκλισης με την Ευρώπη την υπηρετεί η κυβέρνησή μας με συνέπεια από το 2019.

Το ποια είναι Ευρώπη η απόδοση των συντάξεων στην ώρα τους σημαίνει ότι γινόμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Το γεγονός ότι οργανώνουμε πια τον χώρο μέσα από τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ώστε να μη χτίζει ο καθένας όπου θέλει και όπως θέλει, είναι μια πραγματική σύγκλιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως το αντιλαμβάνονται οι πολίτες.

Η επιστολική ψήφος είναι και αυτή μια κατάκτηση η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Όμως η διαδρομή αυτή δεν έχει ακόμα διανυθεί σε όλη της το μήκος και γι αυτό και η σύγκλιση με την Ευρώπη και μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές αποκτά τόσο μεγάλη σημασία ενόψει των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής.

Γιατί στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε μια πολύ πιο δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, η Ελλάδα πρέπει όχι απλά να είναι παρούσα, αλλά πρέπει να είναι παρούσα με μια φωνή που να ακούγεται.

Κι αν έχουμε αποδείξει κάτι πιστεύω ως κυβέρνηση, είναι ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, αλλά και προς όφελος της ίδιας της Ευρώπης.

Για μια Ευρώπη πιο ισχυρή γεωπολιτικά.

Μια Ευρώπη η οποία θα επενδύσει στην ανταγωνιστικότητα της, που θα προτάξει την ευρωπαϊκή της άμυνα.

Για όλα αυτά λοιπόν, η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και πιστεύω ότι με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών θα την έχει το βράδυ της επόμενης Κυριακής».

Σε ερώτημα για την άνοδο της άκρας δεξιάς ανά την Ευρώπη και αν υπάρχει ανησυχία γι’ αυτό, επισήμανε:

«Κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας υπήρχαν και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023.

Δεν είναι κάτι καινούργιο.

Εκτιμώ ότι και τώρα θα έχουν μια αισθητή παρουσία.

Το πόσο αισθητή θα το δείξουν τελικά οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους.

Όμως θέλω να τονίσω ότι οι λόγοι οι οποίοι συντηρούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σε ένα μεγάλο βαθμό εκλείπουν στην πατρίδα μας.

Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί το πρώτο επιχείρημα των αντιευρωπαϊκών ακροδεξιών δυνάμεων.

Η χώρα μας έχει καταφέρει και έχει ελέγξει το πρόβλημα αυτό, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην αποτελεί αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου και αυτό είναι κάτι το οποίο διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να εφαρμόζουμε μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Έχουμε πείσει την Ευρώπη ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα και θα έλεγα είναι ένα ακόμα παράδειγμα η μεταναστευτική πολιτική, όπου η Ευρώπη προσαρμόστηκε τελικά στις ελληνικές θέσεις.

Και επειδή θέλουμε αυτή η πολιτική να συνεχιστεί, είναι καλό η Νέα Δημοκρατία να είναι πολύ ισχυρή μετά τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής.

Αν θέλετε την άποψη μου, νομίζω το βλέπετε και στη Βουλή.

Πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει.

Δεν μπορούμε να συζητήσουμε ουσιαστικά με ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται έναν ψευτο πατριωτισμό μόνο και μόνο για να γοητεύσουν κάποιους ψηφοφόρους, οι οποίοι μπορεί να έχουν ιδιαίτερες εθνικές ευαισθησίες.

Και σίγουρα δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με κόμματα τα οποία υλοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο, όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα το οποίο βρίσκεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας».

Ως προς πρώτο χρόνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, αναφορικά με τον απολογισμό του για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, τόνισε:

«Προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του στον ένα χρόνο, ένα πρόγραμμα τετραετίας.

Θα προσέθετα όμως σε αυτά τα οποία είπατε και είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, το νέο δικαστικό χάρτη, τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στο οικονομικό πεδίο με αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, παρεμβάσεις στη φορολογική μας πολιτική, τη γρήγορη υλοποίηση του ταμείου ανάκαμψης.

Όλες αυτές είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Προσθέστε σε αυτό μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει στην υγεία.

Η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων που δίνει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το πότε ένας συμπολίτης μας πρέπει να χειρουργηθεί.

Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά βέβαια έχει ακόμα τρία χρόνια μπροστά της να υλοποιήσει το σύνολο του προεκλογικού της προγράμματος και θα κριθούμε τελικά στις εκλογές του 27 για το πόσο συνεπείς είμαστε.

Με αυτά τα οποία είπαμε και για το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε συνολικά.

Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις, για παράδειγμα, ήταν η μείωση, η αύξηση των μισθών.

Ο κατώτατος μισθός είναι ήδη στα 830 ευρώ.

Είμαστε στον δρόμο για να φτάσουμε τα 950 ευρώ.

Προφανώς δεν μπορεί αυτός ο δρόμος να διανυθεί σε ένα έτος.

Θα διανυθεί σε τέσσερα έτη.

Ο μέσος μισθός είναι ήδη στα 1.250 ευρώ και πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τελικά τα 1.500 ευρώ.

Η ανεργία προσεγγίζει το 10%.

Οι επενδύσεις από το εξωτερικό εξακολουθούν και αυξάνονται.

Όλα αυτά είναι, θα έλεγα, δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης η οποία υλοποιεί με συνέπεια την πολιτική της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αλάθητοι και προφανώς διατηρώ το δικαίωμα, όταν κρίνω ότι πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις σε πεδία πολιτικής και με αλλαγές προσώπων να προχωρώ σε αυτές και προφανώς και αυτές κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους.

Πάρτε για παράδειγμα τα ζητήματα που μου θίξατε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι έχουμε πια περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές, αλλά και ότι αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα τα ζητήματα της οπαδικής βίας, παρότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».

Σε ερώτημα για την ανεργία, για το ποιες πρωτοβουλίες δρομολογούνται για την αποκλιμάκωσή της, ανέφερε:

«Η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10%.

Ήταν η πρώτη προτεραιότητα που είχαμε θέσει το 2019, όταν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

Ταυτόχρονα οι μισθοί αυξάνονται και αυξάνονται οι μισθοί, γιατί πολύ απλά ο εργαζόμενος έχει σήμερα πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απ ό, τι είχε, καθώς η ανεργία μειώνεται και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν εργαζόμενους.

Αυτή είναι η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής, είτε μόνο τα στοιχεία της Εργάνης για το μήνα Απρίλιο. Τα καλύτερα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Επενδύσεις γίνονται όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση για καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους.

Κι αυτή είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, η οποία όμως εκ των πραγμάτων έχει και την άλλη όψη της, η οποία είναι ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Μια από αυτές, για παράδειγμα, είναι η δυνατότητα που έχουμε δώσει σε συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους.

Σχεδόν 100.000 έχουν ενταχθεί στη σχετική πλατφόρμα και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους τους συνταξιούχους.

Αυξάνεται το εισόδημά τους, θα αυξηθεί η σύνταξή τους γιατί καταβάλλουν εισφορές.

Αντιμετωπίζεται όμως και με αυτό τον τρόπο μια σημαντική έλλειψη στην αγορά εργασίας.

Προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων μέσα από πολύ σημαντικές πολιτικές τις οποίες δρομολογεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, συμμετοχή ανάπηρων συμπολιτών μας στην αγορά εργασίας.

Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να μπορέσουν να διευρύνουν τη δεξαμενή προσέλκυσης εργαζομένων.

Και επιμένουμε πολύ σ αυτό.

Ειδικά στη γυναικεία απασχόληση, έχουμε δυνατότητες να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και βέβαια, όπου είναι απαραίτητο, προχωράμε σε μετακλήσεις εργαζομένων από άλλες χώρες, κυρίως στον αγροτικό τομέα, μέσα από διακρατικές συμφωνίες.

Εκεί που πραγματικά είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση μέσα από εξεύρεση εργαζομένων από την πατρίδα μας, θα έλεγα ότι η πολιτική μας στα ζητήματα της εργασίας είναι μια πολύ επιτυχημένη πολιτική και βέβαια ο στόχος μας τον είχαμε θέσει και εδώ να πέσει η ανεργία κάτω του 10% το 25 πιστεύω ότι θα το πετύχουμε νωρίτερα.

Να συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε και να γίνουμε Ευρώπη και ως προς το μέσο όρο της ανεργίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια στα τρόφιμα και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης ως προς την προ ημερών του επιστολή του στην Κομισιόν, σημείωσε:

«Για το ζήτημα του ΦΠΑ έχω απαντήσει πολλές φορές.

Δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός και όποιος εισηγείται μείωση και μηδενισμό του ΦΠΑ οφείλει να μας πει ποιους φόρους, αύξηση, ποια επιδόματα θα περικόψει προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης που με τόσο κόπο έχουμε υπηρετήσει.

Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να επιστρέψει σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Από εκεί και πέρα, η επιστολή, την οποία έστειλα στην πρόεδρο της Επιτροπής, αναγνωρίζει μια πραγματικότητα ότι υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες τιμολογούν διαφορετικά παρεμφερή προϊόντα σε διαφορετικές αγορές της Ευρώπης.

Είναι κάτι το οποίο το κάνουμε τώρα, διότι τώρα θέλουμε να θέσουμε την Πρόεδρο της Επιτροπής προ των ευθυνών της ενόψει της επόμενης ευρωπαϊκής της θητείας.

Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε με μεγάλη πειθώ και αποτελεσματικότητα να μετατρέπουμε εθνικές προτεραιότητες σε ευρωπαϊκές πολιτικές.

Και πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα, έτσι ώστε να επιβάλει περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες τιμολογούν τα προϊόντα τους.

Μου κάνει εντύπωση γιατί σε αυτό το ζήτημα δεν μπορέσαμε να συγκροτήσουμε ένα εθνικό μέτωπο.

Ξέρετε, είχα πάντα την εντύπωση ότι η Αριστερά είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία είναι κατά των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων.

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση έρχεται και τα βάζει με μεγάλες πολυεθνικές και δεν απολαμβάνει τη στήριξη της διακομματικής, ειδικά του χώρου της Κεντροαριστεράς, ε αυτό με κάνει να πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά κάποιοι επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό.

Είμαι σίγουρος ότι τελικά η Ευρώπη θα επιβάλει περισσότερους περιορισμούς στις πολυεθνικές, έτσι ώστε να μπορούμε τα ίδια προϊόντα να τα πληρώνουμε λίγο πολύ το ίδιο όπως αρμόζει σε μια ενιαία αγορά».

Σε ερώτημα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το μήνυμα που αυτό θα φέρει, ανέφερε:

«Δεν μετατρέπουμε εμείς τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Οι ευρωεκλογές γίνονται για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές.

Έχουμε μιλήσει επανειλημμένως, το έκανα και πριν, για την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και για τις σημαντικές αποφάσεις που θα παρθούν στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

Η αντιπολίτευση έρχεται και λέει στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση αποδοκιμασίας καθυστέρησης υλοποίησης αυτού του προγράμματος με το οποίο εμείς έχουμε εκλεγεί.

Τι θέλετε να κάνουμε; Να παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης;

Θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης και θα πούμε ξεκάθαρα ότι εμείς θέλουμε ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε εκλεγεί.

Και για να μη δώσουμε τη δυνατότητα στον λαϊκισμό των “λεφτόδεντρων” να σηκώσει κεφάλι στη χώρα μας.

Το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά.

Η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει πίσω ούτε στο 12 ούτε στο 15.

Και δυστυχώς η αντιπολίτευση, ειδικά η αξιωματική, φαίνεται να μην έχει μάθει από τα λάθη της και να επανέρχεται σε μια λογική κοστολόγηση των παροχών, προκειμένου να είναι ευχάριστη σε όλους.

Αυτό το μήνυμα της απόρριψης αυτού του εύκολου και τελικά αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού πρέπει να το στείλουν οι Έλληνες πολίτες στην κάλπη της 1ης. Ιουνίου.

Άρα προφανώς οι ευρωεκλογές έχουν και μια σημαντική εθνική διάσταση.

Η εθνική κάλπη είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα μετά τις εθνικές εκλογές.

Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.

Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο.

Όμως μετά 13 χρόνια δεν θα έχουμε εκλογές.

Και θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, ότι θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών και ότι θα εξακολουθεί να έχει αυτή την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκε.

Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν αυτή τη νέα ισχυρή εντολή και θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε μια ακόμα σημαντική εκλογική νίκη».

Σχετικά με το ποιο θα είναι το ποσοστό της επιτυχίας και πιο αυτό της αποτυχίας για την ΝΔ στις ευρωεκλογές, απάντησε:

«Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. 2019 πήραμε 33% και έναν μήνα μετά πήραμε 40%. Εκ των πραγμάτων είναι μία εκλογική αναμέτρηση με πιο χαλαρή ψήφο όπου συνήθως τα ισχυρά κόμματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο στις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει τον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε. Για αυτό και θα αγωνιστούμε την τελευταία εβδομάδα για να αυξήσουμε τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε ταμείο και θα ακούσουμε το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες. Αυτός αποφασίζει για τα διλήμματα των ευρωεκλογών έτσι όπως έχουν τεθεί από όλα τα κόμματα.

Για τον κύριο Κασελλάκη εγώ δεν θέλω να πω πολλά, θέλω να του θέσω όμως σε ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες του. Εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή ως πρεσβεύουν το δόγμα καθαρά χέρια. Αυτοδημιούργητος, επαγγελματίας από το εξωτερικό επιτυχημένος με πολλά λεφτά, το τι κάνεις στην ιδιωτική του ζωή δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες. Γιατί μερικές φορές υπάρχει και αυτή η σύγχυση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Το πως όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργεί την περιουσία του είναι κάτι που ενδιαφέρει τις πολίτες. Εγώ θα παραμείνω σε αυτό που έχει πει ο ίδιος ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του μέχρι τις ευρωεκλογές ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες την οικονομική του κατάσταση.

Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για να συγκρίνουμε ευρωπαϊκές πολιτικές. Από τον κύριο Κασελλάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Θέλουμε ή δεν θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε ένα δεύτερο ταμείο ανάκαμψης;».

Για φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη στις επιχειρήσεις, ανέφερε:

«Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε μειώσει πολλούς φόρους την πρώτη τετραετία, στην εργασία, στο κεφάλαιο και θέλουμε να  μειώσουμε και άλλο τις εργοδοτικές εισφορές. Όπως έχω πει και εγώ και το οικονομικό μου επιτελείο πρώτη μας προτεραιότητα αν μας δοθεί η δυνατότητα είναι να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να κάνουμε και την απασχόληση πιο ελκυστική αλλά και να μειώσουμε την επιβάρυνση στον εργαζόμενο και την επιχείρηση. Μην ξεχνάμε όμως που ήταν η εργαζόμενοι το 2019, ποια ήταν η φορολογική τους επιβάρυνση ειδικά για τη μεσαία τάξη και που βρίσκονται σήμερα. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο».

Για την επιδοματική πολιτική, σημείωσε:

«Γίνεται πολύς λόγος στη χώρα μας και τα επιδόματα. Η Ελλάδα έχει ένα αρκετά γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος για τα δεδομένα της οικονομίας μας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΟΠΕΚΑ πλήρωσε 320 εκατομμύρια ευρώ για ένα μήνα για επιδόματα. Αυτά έχουν να κάνουν με την υποστήριξη για το ενοίκιο, με τα παιδιά, αναπηρίας, είναι στοχευμένα επιδόματα.

Για εμάς το δημογραφικό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Μου κάνει εντύπωση ότι μερικές φορές ακούω μία κατηγορία απέναντι στην κυβέρνηση για επιδοματική πολιτική. Αυτοί λοιπόν που εκτοξεύουν αυτή την κατηγορία οφείλουν να μας πουν ποια επιδόματα θεωρούν ότι αδικαιολόγητα τα καταβάλει η κυβέρνηση και αν ναι να μας πουν πόσο και πως θέλουν να τα περικόψουν».

Σχετικά με τα Τέμπη,ανέφερε:

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία, και θα το κάνω ακόμα μία φορά. Οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες γιατί πρέπει να αναλογιστείτε ότι η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δικαιοσύνη και υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι. Κάποιοι από αυτούς είναι ήδη προφυλακισμένοι. Η κυβέρνηση προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις στη δικαιοσύνη προκειμένου η δίκη για τα τέμπη να διεξαχθεί σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικές δικαιοσύνης. Θυμηθείτε πόσος χρόνος χρειάστηκε για να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση για το Μάτι. Αυτό σας μοιάζει με συγκάλυψη; Διότι τελικά η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων. Έχω σε αυτήν απόλυτη εμπιστοσύνη εάν κάποιοι δεν πράττουν το ίδιο να βγουν να το πουν ανοιχτά.

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και πρόθυμη να συζητήσει στη βουλή οποιαδήποτε ευθύνη υπουργών με βάση το σύνταγμα και τις διαδικασίες που διέπουν ενδεχόμενη ποινική δίωξη ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ξέρετε το 2013 έγινε ένα αντίστοιχο δυστύχημα στην ισπανία με 80 νεκρούς. Η δίκη ξεκίνησε πολλά χρόνια μετά. Και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Εδώ θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι μία τέτοια τραγωδία δεν θα ξαναγίνει. Έχουμε δαπανήσει πολύ σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη συστημάτων τηλεδιοίκησης και να μπορέσει η ελληνίδα και ο έλληνας να ξαναεμπιστευτούν το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μαζικής μεταφοράς που είναι το τρένο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook