Αναποφάσιστοι και αποχή θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σταθερό το προβάδισμα της ΝΔ. Μάχη Ελληνικής Λύσης και ΚΚΕ για την τέταρτη θέση.

Διαφορά 13,6 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha.

Η δημοσκόπηση της Alco έγινε το διάστημα μεταξύ Κυριακής και Τρίτης (4/6/24), μία «ανάσα» δηλαδή πριν τις Ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι η έρευνα έγινε πριν κορυφωθεί η αντιπαράθεση για το πόθεν έσχες Κασσελάκη.

Στην πανελλαδική μέτρηση που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ, ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Παναγόπουλος, η Νέα Δημοκρατία κυμαίνεται σε ένα εύρος από 29,5% έως 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παγιώνεται στη δεύτερη θέση, καθώς έχει κατώφλι το 14,6% και ταβάνι το 17,8% ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται από 10,8% – 13,8%.

Όπως όλα δείχνουν θα γίνει μάχη για την τέταρτη θέση, καθώς το εύρος της Λύσης είναι από 7,3%-9,3% και του ΚΚΕ από 6,7% έως 8,7%.

Τέλος, όπως εκτίμησε ο Κώστας Παναγόπουλος η αποχή θα είναι όπως όλα δείχνουν οι μεγάλος «κερδισμένος» των ευρωεκλογών. Όπως εκτίμησε στις ευρωεκλογές της Κυριακής αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ αποχής και το θεμελίωσε με τα εξής τρία ευρήματα: Πρώτον, ότι μόνο το 57% των ερωτηθέντων λέει ότι τον ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές. Δεύτερον, ότι μόνο για το 22% αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τις ευρωκλογές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τρίτον, ότι 6 στους 10 λένε ότι δεν θα αλλάξει κάτι με την ψήφο τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alco άφησε επίσης ένα «παραθυράκι» για την αλλαγή δεδομένων στην δεύτερη θέση, ανάλογα με το πώς θα επηρεαστεί η κοινή γνώμη από το πόθεν έσχες Κασσελάκη. Την τελική εκτίμηση θα κάνει η εταιρεία στην επόμενη και τελευταία μέτρηση που θα παρουσιάσει την Παρασκευή.

Εκτίμηση ψήφου ευρωεκλογών

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ στην κορυφή της ξεπερνά τον πήχη του εκλογικού ποσοστού των ευρωεκλογών του 2019, καθώς αγγίζει το 33,9%, ενώ στο ναδίρ της περνά κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 30%, καθώς βρίσκεται στο 29,5%. Στον ΣΥΡΙΖΑ, το ταβάνι είναι επίσης στο όριο της εκλογικής συντριβής των εθνικών εκλογών, 17,8% ενώ στο κατώτατο κινείται στο 14,6%. Το ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη περίπτωση πέφτει κάτω από τα ποσοστά του Ιουνίου με 10,8%, ενώ στην καλύτερη αγγίζει το 13,8%.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα 13,6 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεντρώνει 26,6% (από 27% στην προηγούμενη μέτρηση). Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης με μικρή πτώση κινείται στο 13% (από 12,8%) ενώ το ΠΑΣΟΚ, παραμένει σταθερό στο 11%. Στην συνέχεια ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 7,4%, το ΚΚΕ με 6,9%, η Νίκη με 4,7% και η Πλεύση με 2,6%. ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά είναι στο 3%, η Φωνή Λογικής στο 2,3%, οι Δημοκράτες στο 1,8%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5% ενώ οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 14,2%.

Στο ερώτημα πόσο ενδιαφέρουν τους πολίτες οι Ευρωεκλογές, εκείνοι απάντησαν πολύ 57%, λίγο 25% και καθόλου 18%

Στην ερώτηση για το αν η ψήφος στις ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα, 6 στους 10 πολίτες απάντησαν όχι!

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη δεξαμενή αναποφάσιστων. Το 37% των αναποφάσιστων λέει ότι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε ΝΔ, το 9% ΣΥΡΙΖΑ και το 10% ΠΑΣΟΚ ενώ ένα άλλο 9% Σπαρτιάτες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook