«Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ως συγκροτημένα κόμματα, οφείλουν να ανοίξουν παράθυρο συνεργασίας εντός του κοινοβουλίου αλλά και στο πλαίσιο φορέων, να ξεκινήσουν διαδικασίες διαλόγου με ορίζοντα και στόχο, βεβαίως, μια εκλογική συμπόρευση», λέει ο Νίκος Παππάς

Ξεκάθαρα υπέρ μιάε εκλογικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. τάσσεται ο τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη του στο documentonews.gr

«Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αφήσουμε τον εμφύλιο, να επιδιώξουμε προγραμματικές και μετέπειτα εκλογικές συγκλίσεις, να αποκτήσουμε αξιοπιστία ισχύος ώστε να πείσουμε ότι οι προτάσεις μας μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, να σταθούμε ανάχωμα στη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής, να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή» αναφέρει ο Νίκος Παππάς και καταθέτει το παράδειγμα της Γαλλίας: «Ηδη στη Γαλλία οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, οι Πράσινοι, το κόμμα του Μελανσόν συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινά ψηφοδέλτια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυναμική της ακροδεξιάς Λεπέν και να ηττηθεί ο πρόεδρος Μακρόν».

Θεωρείτε ότι η απάντηση του προοδευτικού κόσμου απέναντι στις διαδοχικές εκλογικές νίκες της ΝΔ είναι η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων;

Οι πολίτες απάντησαν στην αλαζονεία του 41% και την γκρέμισαν, απάντησαν στην εμμονή Μητσοτάκη να συντηρεί την ακρίβεια, να συμπιέζει τα νοικοκυριά και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Η ΝΔ υπέστη μια καθίζηση πρωτοφανή, καθώς έχασε 1,2 εκατομμύριο ψηφοφόρους σε ένα χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν έλαβε το μήνυμα παρά τα όσα λέει. Αν το είχε λάβει, θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει στην ακύρωση της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών, που τον τιμώρησαν, στη μείωση των έμμεσων φόρων, που οι πολίτες κατανοούν ότι αποτελούν ρίζα της ακρίβειας, στις διαδικασίες για να αρθεί η ασυλία των Καραμανλή, Τριαντόπουλου και Παπαδόπουλου, ώστε να πάνε στη Δικαιοσύνη και να μάθουμε τι έγινε με τα Τέμπη.

Μήνυμα λάβαμε και εμείς. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αφήσουμε τον εμφύλιο, να επιδιώξουμε προγραμματικές και μετέπειτα εκλογικές συγκλίσεις, να αποκτήσουμε αξιοπιστία ισχύος ώστε να πείσουμε ότι οι προτάσεις μας μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, να σταθούμε ανάχωμα στη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής, να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή.

Ποιες δυνάμεις θεωρείτε ότι μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ως συγκροτημένα κόμματα, οφείλουν να ανοίξουν παράθυρο συνεργασίας εντός του κοινοβουλίου αλλά και στο πλαίσιο φορέων, να ξεκινήσουν διαδικασίες διαλόγου εντός του προοδευτικού χώρου, έχοντας αφετηρία βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις. Με ορίζοντα και στόχο, βεβαίως, μια εκλογική συμπόρευση. Πλέον, το πολιτικό παιχνίδι έχει ανοίξει.

Οι διαδικασίες δεν πρέπει να χρονοτριβήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη, με αυτή την εκλογική καθίζηση, να έχει αδιατάρακτο κυβερνητικό βίο τριών ετών μπροστά του, μια περίοδο κατά την οποία θα είναι πάρα πολύ επιθετικός απέναντι στην κοινωνία.

Με την προοδευτική συμπόρευση δεν διεκδικούμε κάποια πανευρωπαϊκή πρωτιά. Ηδη στη Γαλλία, αμέσως μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές, οι Πράσινοι, το κόμμα του Μελανσόν συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινά ψηφοδέλτια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυναμική της ακροδεξιάς Λεπέν και να ηττηθεί ο πρόεδρος Μακρόν.

Ο δρόμος άνοιξε. Εκλογική συμμαχία όπως στη Γαλλία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ζήσει τον γαλλικό εφιάλτη επί ελληνικού εδάφους.

Με ποιο μοντέλο μπορεί να γίνει αυτή η επικοινωνία; Για παράδειγμα, θεωρείτε ότι τα κόμματα πρέπει να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους ή να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας;

Διαφωνώ με την αντίληψη που λέει ότι θα πάμε στην επόμενη μέρα διά της απονεύρωσης ή και της καταστροφής των υπαρχόντων προοδευτικών πολιτικών σχηματισμών και διά ενός νέου γύρου απογοήτευσης που θα προκύψει από μια τέτοια επιλογή.

Άλλο πράγμα είναι η συγκρότηση και η ιστορικότητα των κομμάτων, οι καταβολές, οι στόχοι και η προοπτική τους και άλλο η εκλογική τακτική που μπορεί να σχεδιάζεται με βάση μια μείζονα ανάγκη που αφορά την ιστορική συγκυρία. Αυτή η ανάγκη είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και, φυσικά, οι στόχοι που έχει θέσει το κόμμα μας δεν αναιρούνται, δεν ακυρώνονται, δεν μπαίνουν στο ψυγείο. Είναι στόχοι οργανωτικής ανάπτυξης, μετασχηματισμού, δημοκρατικής διαφάνειας στη λειτουργία μας, τους οποίους πρέπει να «τρέξουμε» παράλληλα και επίμονα.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προσπάθεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως το μεγαλύτερο κόμμα στον χώρο θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο. Θα μπει μπροστά τόσο στις κοινοβουλευτικές μάχες όσο και στους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στον δρόμο, στην κοινωνία.

Μέσα από την ανανέωση του κόμματός μας και την οργανωτική του ανάπτυξη, ζητήματα που έχουμε ήδη συναποφασίσει και μένουν να εφαρμοστούν, θα αποτελέσουμε τον πόλο που εκφράζει όλο τον κόσμο από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.

Επανακάμψαμε στις νέες ηλικίες και τις λαϊκές συνοικίες, κερδίζουμε τη μεσαία τάξη και τους αναποφάσιστους. Με τις θετικές παραδόσεις που διαμορφώσαμε, ως κόμμα των μελών, με τη δυνατότητα προσέλκυσης προοδευτικών πολιτών, όπως αποδείχθηκε κατά τη διαδικασία κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου μας, με την εμπειρία των στελεχών μας, με την οργανωμένη μας εξωστρέφεια που μας πήγε μακριά από σενάρια που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εύχονταν να έχουν υλοποιηθεί αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ και μια άλλη πορεία για τη χώρα.

Την συνέντευξη στο documentonews.gr υπογράφουν οι δημοσιογράφοι  Χρήστος Κυπιτζής και  Παναγιώτα Μπίτσικα

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook