Κάλεσμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση με αφορμή τα χθεσινά περιστατικά αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη: «Να προστατεύσουμε την Δημοκρατία και τους πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη»

Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Μπροστά στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής που πλέον απειλεί την Δημοκρατία και αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες από τους πραιτοριανούς των κκ. Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, το ΜέΡΑ25 καλεί το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δράση προστασίας της Δημοκρατίας και των πολιτών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, αδυνατούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποδεχθεί το αίτημα, που έτσι και αλλιώς, από την Κουμουνδούρου είναι γνωστό πως επιθυμούν τον διάλογο με τα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα. Αν τελικά ευοδωθεί η κοινή πορεία, θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (μετά τη συστράτευση για την πορεία του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο) που η κοινοβουλευτική Αριστερά θα συνεργαστεί απέναντι στην κυβέρνηση.

Παρ΄ όλα αυτά, είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για εκλογικές συνεργασίες, αφού το ΜέΡΑ25 αρνείται κατηγορηματικά την πρόσκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ θεωρείται απίθανο για το ΚΚΕ να μπει σε τέτοιες συζητήσεις…

Θέση για τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη πήρε και ο Αλέξης Τσίπρας:

«Είμαστε στον πέμπτο μήνα ενός απολύτως αποτυχημένου και ατελείωτου lockdown. Τα νοσοκομεία αφημένα εδώ και μήνες δίχως ενισχύσεις, ασφυκτιούν και πάλι. Οι νεκροί σκαρφάλωσαν ξανά στους πενήντα ημερησίως. Η οικονομία έχει διαλυθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και μήνες σε απόγνωση, μόνο χρέη ξεπληρώνουν και δάνεια. Και οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με ελάχιστα και αγωνιούν για το αύριο.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες, που επιβάλλεται να στοιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία, στο Μετρό και στους χώρους δουλειάς, απαγορεύεται αυστηρά να έχουν έστω και μια μικρή ανάσα.
Έναν περίπατο το απόγευμα της Κυριακής.
Μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα.
Ακόμη και μέχρι την πλατεία της γειτονιάς.

Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό.

Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων.

Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία.

Για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο.

Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook