Ο Πρόεδρος του ΕΚΟΦΙΝ σε Γ. Αυτιά: “Επισπεύδεται η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών”

«Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Υποστηρίζουμε οποιαδήποτε πρόταση στηρίζει τη μείωση των εθνικών δαπανών ώστε να μην επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί», απάντησε μεταξύ άλλων Π΄ροεδρος του ΕΚΟΦΙΝ σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή για τις αμυντικές δαπάνες.
Ο διάλογος του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά -κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων- με τον Πρόεδρο του ΕΚΟΦΙΝ, Πολωνό Υπουργό Οικονομικών κ. Αντρέι Ντομάνσκι είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ρώτησε: Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών, αν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού ταμείου για την Άμυνα, αν κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αν κρίνει απαραίτητη τη συνέχιση της χρηματοδότησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΟΦΙΝ κ. Αντρέι Ντομάνσκι απάντησε ως εξής: ‘’Σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας και για την στήριξη της Ελλάδος. Ξέρουμε ότι εργαζόμαστε από κοινού -επί ορισμένων λύσεων- μαζί με τους Πρωθυπουργούς μας. Βεβαίως το Κοινοτικό Ταμείο είναι μία από τις προτάσεις που έχουν κυκλοφορήσει και που υποστηρίζουμε καθώς αφορά την ενίσχυση της Άμυνάς μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δαπανήσουμε αυτά τα χρήματα σωστά, ώστε να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία. Δεν εναπόκειται σε εμένα να σας πω το πότε ακριβώς θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση. Όμως χθες, ο Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε πως αυτό θα συμβεί σύντομα και ότι εργάζεται σκληρά επ’ αυτού. Η Πρόεδρος της ΕΕ κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν ανέφερε ότι ‘’οι ιδιαίτεροι καιροί, απαιτούν ιδιαίτερες λύσεις’’, πέραν των συνηθισμένων. Καμία άλλη χώρα δεν θέλει να προστατεύσει περισσότερο τα ευρωπαϊκά σύνορα απ’ ότι η Πολωνία, αν και γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της Άμυνας και για την Ελλάδα, και εμείς δαπανούμε αρκετά χρήματα. Όπως ξέρετε αντιμετωπίζουμε έναν υβριδικό πόλεμο στα σύνορά μας με την Λευκορωσία, που χρησιμοποιεί ο Πούτιν και ο Λουκασένκο για να επιτεθεί στην Πολωνία, την Ε.Ε. και τις αξίες μας. Γι’ αυτό μπορείτε να βασιστείτε επάνω μας. Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Υποστηρίζουμε οποιαδήποτε πρόταση στηρίζει τη μείωση των εθνικών δαπανών ώστε να μην επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί. Είναι κομβική η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και η προστασία των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την άμυνα είναι μία πρόταση που μας βρίσκει σύμφωνους. Θεωρούμε ότι θα ληφθούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα επισπεύσουν την παραπάνω διαδικασία ”.
Ακολουθεί το βίντεο με το διάλογο
Ολες οι Ειδήσεις
- Σε ύφεση η φωτιά σε Πικέρμι, Ραφήνα, Σπάτα: Κάηκαν σπίτια, δεκάδες απεγκλωβισμοί, σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις η Πυροσβεστική
- Μέρκελ: «Με πλήγωσε όταν με συνέδεσαν με τον ναζισμό» – «Δεν θα ζητούσα συγγνώμη για το πώς χειρίστηκα την κρίση» (βίντεο)
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, περιοχές της Πελοποννήσου και του Βορείου Αιγαίου
- Φωτιά σε Ραφήνα και Πικέρμι: Προς Σπάτα κινείται το πύρινο μέτωπο –Καίγονται σπίτια, μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών, μάχη των πυροσβεστών
- Κρήτη: Αυτός είναι ο γυμνασιάρχης στο Ηράκλειο που προφυλακίστηκε για βιασμό μαθήτριας – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
- Ελένη Φουρέιρα: Viral η ατάκα για την καταγωγή της στη συναυλία της: “Τα κάνω όλα εγώ, είμαι Αλβανός»… (βίντεο)
- Big Brother: Ο αρχηγός αποφασίζει να κάνει «ό,τι γουστάρει» -Δείτε το τρέϊλερ και αποσπάσματα
- Mεγάλη φωτιά στη Ραφήνα κοντά σε σπίτια – Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών – Κλειστή η Μαραθώνος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook